U fokusu

Partnersko nasilje

Uklanjanjem tetovaža pomažem brisati emocionalne ožiljke!

Uklanjanjem tetovaža pomažem brisati emocionalne ožiljke!

Dawn Maestas vodi posao uklanjanja tetovaža u Albuquerque-u, N. M., i njezine su klijentice žene koje se žele riješiti tetovaža svojih nasilnih partnera.

Neke od njih bile su tetovirane protiv vlastite volje, poput 22-godišnje klijentice koja je zajedno s Maestas posjetila StoryCorps.

“Bili smo zajedno pet godina. On je mnogo stariji. Bio je vrlo nasilan prema meni. Nakon nekog vremena pokušala sam prekinuti s njim, ali me tada on oteo, držao u zatočeništvu i protiv moje volje tetovirao svoje ime po cijelom mojem tijelu“, povjerila nam se žena koja želi ostati anonimna.

Maestas uklanja tetovaže potpuno besplatno jer je i sama prošla kroz pakao obiteljskog nasilja.

“Svaki put kad se želite obući ili presvući, morate gledati tu tetovažu znajući odakle je i od koga. U trenutku kada ste ušetali u moj ured, doživjela sam déjà vu. Poznajem tu usamljenost, taj sram i bila sam tako ljuta što je život učinio Vama isto što i meni”, obraća se Maestas svojoj klijentici.

{slika}

Meastas se prisjeća da je njen bivši često spominjao njenu tetovažu s njegovim imenom.

“Govorio je da me posjeduje”, kaže ona.

“To je osoba koju morate po noći tražiti za dopuštenje da odete do kupaonice. Ne radi se samo o tetovaži. To je poput… automobilske nesreće, svaki put kada prolazite pored mjesta nesreće proživljavate ju ponovno”, dodaje.

Klijentica joj je iznimno zahvalna na razumijevanju.

“Ne osjećam se više kao zarobljenica u vlastitom tijelu. Pomogli ste mi na toliko različitih načina. Savjetujete me kao da ste mi majka ili starija sestra, Vi već znate točno kroz što sam prošla”, radosno zahvaljuje klijentica.

Maestas odgovara da joj je čast biti ta osoba za nju.

Dawn Maestas je podijelila i vlastito iskustvo s nasiljem u obitelji.

“Znate, ja mogu biti sretna što sam uspjela izvući goli život, ali izgubila sam mnogo vremena koje više ne mogu vratiti. Izgubila sam 28 godina živeći u nasilju i strahu. Ako se ona može izvući iz toga imalo ranije, dobit će priliku uživati u životu kako ja nisam. Nadam se da znaš koliko brinem za tebe”, naglasila je.

“Iskreno govoreći, pomislila sam si ‘Ta tko sam ja da Ti toliko brineš o meni? Ja sam naprosto nitko i ništa.’ Ali Ti me podsjećaš da ja ipak vrijedim i da sam netko. Više se ne osjećam samom”, ističe klijentica.

“To je upravo sve što mogu tražiti”, Maestas odgovara.

“Uspjet ćemo, izvući ćemo se. Odbijam izgubiti ovu bitku”!

Poslušajte snimku.

Preveo i prilagodio: Vedran Brozović