U fokusu

Novi film koji šalje snažnu poruku o obrazovanju mladih djevojaka

“Girl rising”

“Girl rising”

Film koji će se prvi puta prikazati 07. ožujka zagovara školovanje za djevojke u cijelom svijetu, a naročito u zemljama u razvoju. Prilikom prikazivanja filma, Tina Brown primjećuje  da je  film zapravo poruka koju je Malala Yousfzai toliko željela odaslati svima. “Kada školujemo djevojke,dobre stvari se događaju” rekla je urednica Newsweeka Daily Beasta Tina Brown okupljenima u ponedjeljak vezano za izlazak filma Girl Rising  koji zagovara politiku obrazovanja djevojaka u cijelom svijetu, a naročito zemalja u razvoju. Za ovo se Malala borila cijeli život, misleći pritom na 15-godišnju pakistansku aktivisticu koja se borila za školovanje djevojaka nedavno puštenu iz bolnice nakon su se na nju pucali i teško ranili talibani.

Film Girl rising  prikazuje priču o devet djevojaka od Haitija do Nepala koje se bore za priliku da se školuju unatoč velikom siromaštvu, prirodnim katastrofama i prisilnom radu.

Sugovornici u filmu su i poznate zvijezde:  Alicia Keys, Anne Hathaway i Meryl Streep.

Vođe društvene akcije 10×10 i Girl rising putovali su svijetom tražeći djevojke sa inspirativnim pričama o borbi da se školuju.

Martha Adams producentica filma intervjuirala je tisuće mladih žena prije nego što se suzila izbor na grupu od nekoliko djevojaka. Djevojke je tada povezala s piscem iz njezine zemlje koji joj je pomogao da ispričaju svoje priče.

Adams se sjeća intervjua sa mladom Kambodžijankom koja je provela svoju mladost kao sakupljačica smeća u predgrađu Phnom Phena prije nego je krenula u školu. Adams ju je priupitala koju bi poznati ličnost htjela upoznati. Djevojka je imala neobičan odgovor: Billa Clintona. Objasnila je kako je  našla njegovu sliku u odbačenim novinama u hrpi smeća.  Djevojčici se želja ispunila kada je na prošlogodišnjoj konferenciji Žene u svijetu upoznala bivšeg predsjednika.

“Tih devet priča, priče su djevojaka iz cijelog svijeta”, rekla je Holly Gordon izvršna direktorica  društvene akcije 10×10. One  prikazuju prepreke koje djevojke moraju prevladati kako bi se napokon uspjele školovati.

Nakon prikazivanja filma novinar Tom Yellin i izvršni producent 10×10 i Girl rising govorio je o ravnoteži koju novinar mora imati kada se upušta u zagovaranje te je rekao “činjenice koje potkrjepljuju našu inicijativu su nevjerojatne, čak 66 milijuna djevojka u svijetu ne ide u školu.”

Yellin je naglasio kako su on i njegov tim pokušali izbjeći stvaranje dokumentarca u kojem su glavni likovi žrtve,  a gledateljima se stvara osjećaj krivnje kako bi uplatili što veću donaciju. U ovom filmu nije riječ o zbirci jedinstvenih junaka već o grupi djevojaka koje vode istu borbu, borbu za školovanje. Kampanja 10×10 potrudila se unijeti film Girl rising u svako lokalno kazalište prije njegovog službenog prikazivanja. U posljednja dva tjedna  film je prikazan na Sundance film festivalu, a 654 kazališta zatražilo  je njegovo prikazivanje diljem zemlje.

U vremenu kada imamo toliko mladih žena koje nemaju pristup ni osnovnom obrazovanju, ovo je trenutak da se počnemo boriti za opće obrazovanje djevojčica.

Svatko od nas može te priče donijeti u svoj kutak svijeta.

Najavu filma možete pogledati ovdje:

 

 

 Prevela i prilagodila: Kristina Samardžić