U fokusu

Stvaranje sigurnijih gradova za žene i djevojke

Stvaranje sigurnijih gradova za žene i djevojke

Svjetski savez gradova protiv siromaštva fokusiran je na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojkama na javnim mjestima.

Na svijetu ne postoji niti jedan grad ili država u kojoj žene i djevojke žive bez straha od nasilja. Niti jedan vođa ne može tvrditi da se takve stvari ne događaju u njegovom dvorištu.

Tijekom 2012. godine dva medijski eksponirana slučaja u njihovim su zemljama izazvali bijes javnosti koji se proširio diljem svijeta: ranjavanje pakistanske učenice i aktivistice za žensko obrazovanje Malale Yousafzai, te grupnog silovanja i tragične smrti 23-godišnje studentice u New Delhiju. U svakoj regiji diljem svijeta bilo je bezbroj takvih slučajeva koji nisu dospjeli na globalne naslovnice.

Bilo u šetnji ulicom, korištenjem javnog prijevoza, odlaskom u školu, ili prodavanjem robe na tržnici, žene i djevojke podložne su opasnosti od seksualnog uznemiravanja i nasilja. Ova stvarnost svakodnevnog života ograničava žensku slobodu da se obrazuje, radi, sudjeluje u politici, ili da samo uživa u svom susjedstvu.

Ipak, unatoč svom djelovanju, nasilje i uznemiravanje žena i djevojaka na javnim mjestima i dalje ostaje zanemarena tema, sa samo nekoliko zakona i politika usmjerenih na njezino rješavanje.

Ovoga tjedna u Dublinu okupilo se oko 600 delegata, od gradonačelnika, do vođa iz privatnog sektora i civilnog društva, na osmom forumu Saveza gradova protiv siromaštva. Došli su iz svih krajeva svijeta kako bi raspravljali o inovativnim pristupima stvaranja pametnih, sigurnih i održivih gradova.

Jedan pristup je globalna inicijativa “sigurnog grada”. Ovo partnerstvo općinskih vlasti, lokalnih zajednica i organizacija, i UN-a, radi na stvaranju sigurnije urbane sredine za djevojke i žene.

Inicijalno pokrenuta od strane UN Women (entiteta Ujedinjenih naroda za rodnu jednakost i ženska prava) i UN-Habitat (agencije Ujedinjenih naroda za ljudska naselja) s pet pilot gradova – Kairo, Egipat; Kigali, Ruanda; New Delhi, Indija;  Quito, Ekvador; i Port Moresby, Papua Nova Gvineja – inicijativa se proširila na više od 20 gradova i taj broj nastavlja rasti.

Da je svaki grad jedinstven i zahtijeva lokalnu odgovornost, jedna je od najvažnijih lekcija koju smo naučili. To se može postići samo provođenjem dijagnostičkih istraživanja, potkrijepljenih podacima i dokazima, te sudjelovanjem članova zajednice. Gradovi su poduzeli akcije poboljšanja rasvjete te dizajna ulica i zgrada, obuku i senzibilizaciju policije te zapošljavanje više žena u policiji. Ova praktična rješenja mogu rezultirati velikim promjenama.

Na primjer, dijagnostička studija u New Delhiju otkrila je kako je zajednička strategija protiv nasilja imala za cilj žene i djevojke zadržati u kućama. Jedna je djevojka objasnila: “ako kažemo našim roditeljima da nas dečki uznemiruju oni će okriviti nas … čak bi nam mogli zabraniti da izlazimo iz kuće”.

Ovakva otkrića potvrđuju akciju, s obzirom na to da zadržavanje djevojaka i žena u kućama nije rješenje. Stanovnici su organizirali kolektivne zajednice za izgradnju svijesti, prijavu zločina i rad s autoritetom kako bi se poboljšala pravednost i javna sigurnost.

U Quitu, žene su kroz kampanju Cartas de Mujeres (Pisma žena) ohrabrene da prekinu šutnju o svojim iskustvima, te je provedeno istraživanje. Gradske vlasti su promijenile odredbu o uklanjanju nasilja nad ženama i u nju uključile nasilje na javnim mjestima. Vlada je primila oko 10.000 pisama.

U Port Moresbyu, 55 posto prodavačica na tržnici prijavilo je kako je u posljednjih godinu dana doživjelo nasilje. Kao odgovor, lokalne vlasti surađuju s udrugom prodavačica na tržnicama kako bi se poduzele određene akcije.

U Kairu, nacionalna je vlada usvojila reviziju ženske sigurnosti, gdje lokalne žene identificiraju sigurnosne uvjete u svojem susjedstvu, koja je uključena u urbanističko planiranje.

U Riu de Janeiru, zajednice identificiraju sigurnosne rizike u 10 gradskih visokorizičnih slamova (favela). Školovane žene i adolescentice koriste svoje smartphoneove kako bi naznačile sigurnosne rizike kao što su rizična infrastruktura ili usluga, mračni pješački putevi i nedostatak rasvjete. Ova su početna otkrića prezentirana lokalnim vlastima i koriste se kako bi se razvila rješenja.

UN Women surađuje s Microsoftom kako bi se pronašao način za korištenje mobilne tehnologije u cilju sprečavanja seksualnog uznemiravanja i nasilja na javnim mjestima.

{slika}

Očekuju se daljnji napori u razvoju partnerstva između UN Women i United Cities and Local Governments organisation (Organizacije ujedinjenih gradova i lokalnih vlasti). Napori će biti fokusirani na prikupljanje podataka o zastupljenosti žena u lokalnoj politici i proširivanju uspješne aktivnosti “sigurnog grada”.

Drago mi je čuti ovdje u Dublinu kako je lord Mayor Naoise O Muiri izrazio interes za partnerstvo s inicijativom “sigurnog grada” i da će Dublin biti prvi grad zapadne Europe koji će nam se pridružiti.

Promjena će se dogoditi kada još veći broj žena, muškaraca i mladih ljudi kažu svoje mišljenje i postanu aktivni u lokalnoj samoupravi, i kada veći broj lokalnih vođa poduzme mjere za sigurnost žena i djevojaka.

Na ovotjednom sastanku prepoznato je kako stvaranje pametnih, sigurnih i održivih gradova podrazumijeva suradnju i partnerstvo stanovništva, vlasti, privatnog sektora i civilnog društva. Uključivanjem žena u proces donošenja odluka gradske će vlasti biti u boljoj poziciji za ispunjavanje svoje uloge zaštitnika sigurnosti svojih građana, osobito žena i djevojaka.

Prevela i prilagodila: Mirna Šimunović

 

 *Michelle Bachelet, izvršna je direktorica UN Women i bivša predsjednica Čilea.