U fokusu

ČETIRI PUCNJA ZA VALENTINOVO

ČETIRI PUCNJA ZA VALENTINOVO

Cijeli svijet, na žalost,  zna što je Reeva Steenkamp, 29-godišnja pravnica i model iz Južnoafričke Republike, dobila na poklon za Valentinovo –  tri metka u tijelo od kojih je ubrzo preminula. Usmrtio ju je njezin partner, sprinter i paraolimpijac Oscar Leonard Carl Pistorius, koji je iz spavaće sobe, preko zatvorenih vrata ispalio četiri hitca u kupaonicu u kojoj se nalazila Reeva.

Oscar Pistorius svijetu je najpoznatiji kao prvi paraolimpijac koji se natjecao na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. unatoč dvostrukoj amputaciji potkoljenica. Njegova je životna priča do sada predstavljana kao dirljiva i inspirativna jer je unatoč poteškoćama svijetu pokazao odlučnost ljudskog duha da pobijedi sve prepreke koje mu se nađu na putu. Reeva je također bila vrlo poznato i omiljeno lice JAR-a. Diplomirana pravnica, model, ljubiteljica životinja, televizijsko lice te glasnogovornica mnogih lokalnih pokreta kojima je cilj zaustavljanje nasilja i silovanje žena. Reeva i Oscar su odavali dojam skladnog i simpatičnog para čija se ljubav odvijala pred očima javnosti. Ne čudi stoga da je vijest o Reevinom ubojstvu odjeknula diljem zemlje i svijeta. Nakon preliminarne istrage, protiv Oscara Pistoriusa  je podignuta optužnica za ubojstvo s namjerom. Obrana tvrdi da je riječ o nesretnom slučaju prema kojem je Oscar pucao kroz vrata kupaonice vjerujući kako puca u provalnika, a ne u vlastitu partnericu.  Mediji su prepuni detalja i spekulativnih informacija, ali do pokušaja spoznaje prave istine nemilih događaja treba pričekati 4. lipnja kada je zakazan početak suđenja.

Pistorius je 22. veljače uz jamčevinu pušten iz pritvora te će se braniti sa slobode. Odluka suda dočekana je s ovacijama i uzvicima pobijede Pistoriusove mnogobrojne rodbine dok je Pistorius odluku dočekao oborene glave. Nejasni događaji koji su doveli do ubojstva podijelili su Južnoafričku i svjetsku javnost te su potaknuli glasnu medijsku debatu o teškom položaju žena u JAR-u.

Slučaj Reeve Steenkamp nije izolirana pojava. Početkom veljače južnoafrički mediji objavili su šokantnu reportažu o brutalnom silovanju i smrti mlade Anene Booysen 17-godišnje djevojke iz Bredasdarpa. Anene je silovalo društvo njenog bivšeg partnera pri čemu joj je razbijenom staklenom bocom prerezan vrat te je njeno tijelo unakaženo do neprepoznatljivosti, ostavljeno na lokalnom gradilištu. Prije svoje prerane i tragične smrti Anene Booysen uspjela je detektirati jednog svog napadača, a policija je uspjela privesti još jednog te ih čeka suđenje zakazano za 26. veljače. Brutalnost i evidentna mizoginija prisutna u ovom stravičnom događaju uvelike podsjeća na nedavno silovanje mlade Indijke u New Delhiju. No, dok u Indiji tek počinju prosvjedi za zaštitu žena, u JAR-u ih se godišnje održi  5000.  Unatoč progresivnim zakonima, Južna Afrika  i dalje zauzima vrhove globalnih ljestvica  s obzirom na broj ubojstava (posebno ubojstava žena) te je prva  u svijetu po broju silovanja.

U periodu 2011/2012 godine Južnoafrička policija zabilježila je 15.609 ubojstava i 64.500 prijavljenih pokušaja silovanja u ukupnoj  populaciji od 49 milijuna stanovnika; usporedbe radi: te stope u Velikoj Britaniji za isti period iznose 600 ubojstava i 12.000 silovanja na populaciji od 53 milijuna stanovnika.  U JAR-u se, u prosjeku, događaju 154 silovanja dnevno što je 50 posto više nego u Indiji. Istovremeno JAR zauzima visoko treće mjesto po zastupljenosti žena u parlamentu koja iznosi 44 posto, što ukazuje na određene društvene paradokse. Uskoro izlazi prva detaljna studija o silovanju i nasilju u Južnoj Africi, no zbog recentnih događaja predsjednica Vijeća za Medicinska Istraživanja (Medical Reasearch Council – MRC) Rachel Jewkes objavila je uznemirujuće podatke svojeg istraživanja . Studija koja je obuhvatila 1.738 muškaraca pokazala je da je 28 posto muškaraca priznalo silovanje žena te još tri posto ispitanika priznaje silovanje muškaraca. Unutar grupe silovatelja njih 75 posto prvo je silovanje počinilo prije navršene dvadesete godine života, a polovica priznaje da je čin silovanja ponovilo.

Drugi veliki problem ove zemlje jest prekomjerna uporaba oružja: na stotinu stanovnika prosječno dolazi šest do dvanaest komada vatrenog oružja. Službeno istraživanje Victims of Crime Survey 2011. objavljeno u studenom 2012. godine  ukazuje da se većina stanovništva osjeća nesigurno kako u svojim domovima tako i na ulici.  U 38.4 posto slučajeva žrtva silovanja poznavala je svog napadača slično kao i 37.posto žrtava ubojstva, dok 18.2 posto žena pripada kategoriji femicida (ubojstvo partnerica). U prosjeku se na ulicama Južne Afrike svakodnevno dogodi sedam ubojstava žena. Mnogi aktivisti i aktivistice te istraživači ovih alarmantnih društvenih procesa kritiziraju  medijsko praćenje slučaja Pistorius – Steenkamp u kojima se ovo ubojstvo tretira kao izolirani slučaj smatrajući da je ono dio poražavajućih statistika o nasilju nad ženama. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je zbog obiteljskog nasilja u JAR-u mjesečno ugroženo 60.000 žena i djece. Poznata žrtva južnoafričke  okrutne stvarnosti je i glumica Charlize Theron koja je 1991. svjedočila ubojstvu oca kojeg je njena majka Gerda Maritz ubila u samoobrani.

Učestalost silovanja u Južnoj Africi je toliko velika da je postala “normalnom” društvenom pojavom i tek marginalnom viješću. U prilog ove činjenice govore i podaci  da se silovanja prijavljuju u tek dva posto slučajeva. U sedam posto slučajeva sudski proces završit će  sankcioniranjem silovatelja. Iza ovih statistika kriju se tisuće pojedinaca i pojedinki koji su svakodnevno izloženi visokom stresu te fizičkoj i psihičkoj patnji. Institucije i zakonska sredstva zaštite deklarativno postoje, ali se ne primjenjuju u praksi . Trenutni predsjednik JAR-a, Jacob Zuma, također je u 2006. godini optužen za silovanje ali je nakon provedenog sudskog procesa oslobođen od svih optužbi .

Jewkes ističe da je Južnoafrička svakodnevica prožeta šovinističkom i mačističkom kulturom  koja obuhvaća sve etničke skupine i društvene klase u zemlji. Nasljeđe aparthejda  uzrokovalo je društvenu nestabilnost i aktivno poticalo nabavu oružja u svrhu zaštite (što je ironično s obzirom da se popriličan broj pištolja u ovoj zemlji upire u poznanike, prijatelje i obitelj) što osnažuje mitomaniju muškarca zaštitnika obitelji i potiče jake rodne podjele. Žene se u takvim kulturama doživljavaju kao predmeti i prirodno vlasništvo muškarca lišene vlastitih prava i sloboda. Silovanje se često koristi kao društveni korektiv  tj. sredstvo resocijalizacije žena i LGBT osoba. U takvoj patrijarhalnoj zajednici muškarci izabiru simbole moći poput posjedovanja i uporabe vatrenog oružja te silovanje žena (u svrhu povećanja broja spolnih partnerica)  kao poželjne karakteristike “pravih” muškaraca. U svjetlu toga Jewkes smatra da slučaj Pistorius nije izolirani incident nego posljedica dominantne kulturne klime. Prema njenim riječima muškarci iz socijalno ugroženih društvenih slojeva koriste nasilje i silovanje u gore spomenutom kontekstu. Mačizma nisu lišeni niti muškarci koji dolaze iz privilegiranih slojeva koji svoju muškost ističu posjedovanjem oružja, sudjelovanjem u lovu te posjedovanjem skupocjenih i brzih sportskih automobila.{slika}

Ono što se javno događa u zemljama poput Južno Afričke Republike i Indije pogađa u manje ili više vidljivom obliku sve države i društva ovoga svijeta. Zaštita žena mora biti jedan od bitnih imperativa svakog mentalno zdravog i stabilnog društva. Njegova provedba ne smije stajati tek kao mrtvo slovo zakonika nego se mora shvatiti kao temeljita reforma čitavog sustava (obrazovnog, zdravstvenog, socijalnog, zakonodavnog i izvršnog ), nužni korak ka ravnopravnijem društvu.  Četiri dana prije svoje smrti Reeva Steenkamp  na svom je Twitteru napisala: I woke up in a happy safe home this morning. Not everyone did. Speak out against the rape of individuals / Jutros sam se probudila u sigurnom domu. Nije svatko. Dignite svoj glas protiv silovanja odnoseći se na slučaj mlade Anene. Četiri dana poslije ubijena je u kući koju je smatrala sigurnom. Tek treba utvrditi hoće li se njeno ime uvrstiti u ove žalosne statistike.