U fokusu

DOSTUPNOST HITNE KONTRACEPCIJE

Kako možemo ‘imati sve’ kad Indijanke nemaju ni Plan B?

Kako možemo ‘imati sve’ kad Indijanke nemaju ni Plan B?

Za vrijeme nedavnih predsjedničkih izbora u SAD-u bili/e smo svjedoci/kinje isprazne političke retorike o reproduktivnim pravima. Od zakona o abortusu do ‘legitimnog silovanja’ – svi/e su imali/e mišljenje o ženskom tijelu.

Stoga, vrijeme je da sa sigurne udaljenosti, najobjektivnije moguće, proučimo utjecaje ovakvih odluka na stvarne žene, a ne na samo imaginarni lik, objekt skupljanja jeftinih političkih bodova.

Chloe Haimson je kao žena s nedavno stečenom diplomom u profesionalnom svijetu često bila svjedokinjom rasprava o tome može li žena imati sve: karijeru, djecu i zdrav brak. Važno je to pitanje, ali je sasvim prožeto privilegijom koja nerijetko izostane. Pravo je pitanje – može li žena imati barem ‘plan B’?

Da bi odgovorila na to pitanje, Haimson je pričala s Charon Asetoyer, zdravstvenom aktivistkinjom koja radi s mladim djevojkama iz plemena Yankton Indijanaca u Južnoj Dakoti. Ona vodi bitku za reproduktivna prava žena u indijanskom društvu, i u konačnici, za žene diljem svijeta.

“Indijanke ne mogu imati Plan B – pilulu za dan poslije – preko njihova glavnog davatelja zdravstvenih usluga,  Indian Health Servicea (IHS). Činjenica je da je jedna od tri Indijanke žrtva silovanja tijekom života, a IHS ne poduzima apsolutno ništa  po pitanju prevencije i posljedica takvog čina. Silovanje je kršenje ljudskih prava koje se u ovoj zemlji događa svakodnevno”, kaže Asetoyer.

Tek nekolicina ljekarnika iznad pulta nudi pilulu za dan poslije, a mnoge je ne nude čak ni na taj način. Situacija u kojoj se našla 26-godišnja Lakote Sunny Clifford pravi je odraz društva u kojem živi.

“Nisam ni bila svjesna da IHS nudi Plan B”,  kaže Clifford, koja stanuje u rezervatu Pine Ridge. Ona je prošlog srpnja  u lokalnoj klinici tražila hitnu kontracepciju. U SAD-u, svaka žena iznad sedamnaest godina može na legalan način tražiti i dobiti spomenutu pilulu. Međutim, Clifford  su rekli kako joj primalja, koja tada nije bila u uredu, mora dati uputnicu. Njezine su mogućnosti bile vožnja do Wanbli Health Centera ili do Pine Ridga, oboje udaljenih oko 80 kilometara.

“Sjela sam i plakala. Bilo je to zbilja frustrirajuća situacija. Sjedila sam tako, bez dolara u džepu. Nisam imala ni auto. Osjećala sam se bespomoćno”, prepričala je Clifford.

Sjećate li se početka ovoga članka? Kad sam spomenula kako želim pričati o utjecaju koji politike reproduktivnog prava imaju na stvarne žene? E pa, evo primjera: Asetoyer objašnjava kako brojne majke u njezin ured dolaze s pitanjem kada će Plan B biti široko dostupan.

“Žele više informacija o Planu B kako bi ih mogle prenijeti svojim kćerima da bi, kada budu seksualno zlostavljane, znale da postoji druga opcija i da je mogu tražiti”, rekla je.

Zastrašujuća je spoznaja da nešto ovako užasno postaje ‘normalno’. Uopće nije upitno, dapače, očekuje se da će žene biti seksualno zlostavljane. Asetoyer dodaje:” Šokantno je kada majka kaže kada moja kćer bude silovana’. I to je apsolutno neprihvatljivo u bilo kojem društvu. A naša Vlada ne čini gotovo ništa kako bi riješila ovaj problem”.

Osim sramotne činjenice da je Plan B jako teško dostupan, zabrinjavajuća je i gotovo nikakva  informiranost u vezi hitne kontracepcije.

Većina žena iz urbanih područja jednostavno mogu ući u lokalne ljekarne i zatražiti Plan B. Na koji je onda način sve ovo povezano, ne samo sa ženama u Americi, već i ženama po čitavom svijetu? Asetoyer objašnjava: “Ovi problemi ne utječu samo na domorotkinje. Svaki put kad je ženi uskraćeno pravo, to utječe na sve žene. Posvuda. Jer ako se prava krše jednoj skupini ljudi u zemlji, postoji način da se prekrše i drugoj”.

Moramo biti pažljivi/e kada raspravljamo o ‘ženama koje imaju sve’. Što to uopće znači?
Mnoge od nas mogu jednostavno ušetati u ljekarnu i zatražiti Plan B. Za neke žene pravda ne počinje s izjednačavanjem ekonomskih prilika s onima koje imaju muškarci, već obuhvaća i ljudsko pravo kontroliranja vlastitoga reproduktivnog sustava, koje mnoge žene, uključujući i mene, uzimaju zdravo za gotovo.

Istina je da nijedna žena ne može računati na to da može imati sve, dok god se drugim ženama svakodnevno i neprestano uskraćuju čak i temeljna ljudska prava.

Za više informacija o dostupnosti Plana B u IHS-u legalnim putem posjetite Roundable Report.

Prevela i prilagodila: Iva Bucić