U fokusu

češće obiteljsko nasilje od provala

Deset posto svih hitnih poziva policiji odnosi se na nasilje u obitelji

Deset posto svih hitnih poziva policiji odnosi se na nasilje u obitelji

Brojke dobivene iz britanskog ministarstva unutarnjih poslova, na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama (FoI), ukazale su na stravičan trend koji zahtjeva nove strategije u borbi protiv “skrivenog zločina”.

Naime, jedan od deset poziva upućenih policiji svrstan je pod nasilje u obitelji, dok u nekim područjima ta brojka raste na petinu od svih 999 upozorenja.

Unatoč mišljenju stručnjaka i stručnjakinja kako većina nasilja u obitelji prođe bez prijava, podatci dobiveni u Ministarstvu unutarnjih poslova otkrivaju da više od milijun Britanki godišnje doživi jednu vrstu obiteljskog nasilja.

Međutim, stopa obiteljskog nasilja u posljednjih je pet godina, do 2011. godine, stagnirala na 6,5 posto od ukupnih incidenata prijavljenih policiji.

Yvette Cooper, ministrica Vlade u sjeni, izjavila je: “Prošle godine stopa obiteljskog nasilja bila je dvostruko veća od stopa provala. Svaki su tjedan dvije žene ubijene od strane zlostavljača iz Engleske i Walesa, a još uvijek nije stavljen prioritet na zaštitu ljudi.”

Cooper se trenutno bavi savjetovanjem o tome kako bolje zaštiti žene, ističući kako previše samozadovoljstva okružuje to pitanje te se zalaže za osnivanje odbora protiv seksualnog nasilja koji bi predstavljao dugoročnu strategiju rješavanja ovog problema.

Brojke dobivene od Laburističke stranke otkrivaju kako je Merseyside policija u razdoblju od travnja 2010. do travnja 2012. godine u hitnim pozivima imala najveći udio obiteljskog nasilja. Preciznije, čak 43,995 (21.2 posto) od ukupnog broja poziva (207,326) bili su okarakterizirani kao obiteljsko nasilje.  Policija West Mercia imala je drugu po redu stopu prijavljenog obiteljskog nasilja, 18,041 od 99,188, dok je Wiltshire imao najnižu stopu,  4,073 od 56,363 (7.2%).

Glavna rukovoditeljica istočno londonskog Nia projekta za prevenciju nasilja nad ženama i djecom, Karen Ingala Smith, istaknula je kontradiktorno stajalište Vlade po tome pitanju, ističući kako je gotovo trećina sredstava namijenjenih za borbu protiv nasilja nad ženama smanjena od strane lokalnih vlasti.

“Vlada je priopćila kako se zalaže za rješavanje problema nasilja nad ženama, no njihov napad na pitanja skrbništva, njihove reprezentacije i tjelesne autonomije poništava sve napore u pitanju sigurnosti žena i djevojaka”, rekla je Smith.

Prevela i prilagodila Mirna Šimunović