U fokusu

Ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Britanke protiv nasilja nad ženama

Britanke protiv nasilja nad ženama

Dana 25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U obilježavanju ovog dana zadnjih nekoliko godina održavaju se povorke diljem Velike Britanije pod nazivom Reclaim the Night.

Prvi marš ove vrste održao se 1970-ih godina kad je serijski ubojica pod nadimkom Yorkshire Ripper ubijao žene u Leedsu, na što je policija naložila ženama da ne izlaze noću iz kuće. Žene, bijesne na ovakvo ograničavanje slobode zbog muškog nasilja, pogotovo s obzirom na činjenicu da im najviše nasilja prijeti u njihovim vlastitim obiteljima, odlučile su izaći na ulice. Njihov bijes je još jasniji kada se uzme u obzir da je policija uložila malo napora u rješavanje ubojstava, s obzirom da se radilo o prostitutkama.

Danas, žene još uvijek žive u svijetu nasilja u kojem su najčešće same krive zato što su žrtve. Neprestano nam se govori da nam je noću potrebna muška pratnja, da moramo paziti na stil odijevanja, na ono što pijemo i gdje zalazimo u slučaju da nas nepoznati muškarac odluči napasti. Ipak, istraživanja pokazuju da sve to nisu razlozi za nasilje nad ženama i da je statistički puno veća opasnost od napada u vlastitome domu ili radnome mjestu. U isto vrijeme, na ulici noću žene često doživljavaju seksualno uznemiravanje i druge oblike zlostavljanja.

{slika}

Upravo marš Reclaim the night predstavlja protest kojem se zahtijeva sloboda žene na javnom prostoru u noćnim satima, sloboda od straha i realnosti muškog nasilja. Marš obuhvaća sljedeće gradove: Brighton, Cornwall, London, Sunderland, Glasgow, Cardiff, Sheffield, Leeds.