Prozor u svijet

18.09.2012. 07:15:38 - Michael Braitwhaite (bitchmagazine.org)

Video igrice za djevojčice i žene koje vam omogućuju da isplanirate svoj "dan iz snova"

Vjenčanje iz snova

Želim s vama nešto podijeliti. Nešto za što nikad nisam mogla ni zamisliti da postoji. Nešto toliko nevjerojatno (čitaj: apsurdno) da uopće nisam sigurna da bih to mogla suvislo iskritizirati.
Ma, komu lažem, mogla bih satima raspravljati o komadu pite kad bi samo pokušala. Ok, ok, krenimo od početka:
igre o vjenčanju iz snova postoje!!

Da, dobro ste pročitali! Znate li dijete koje isfrustrirano kopa po ormaru pokušavajući naći savršenu haljinu za vjenčanje? Da li se vaša osmogodišnjakinja tuži na ambivalentnosti vjenčanja? Ne znate kako im pomoći? Bez straha jer - tehnologija je pronašla odgovore za vas! Od sada vaše dijete može birati između bezbroj različitih vjenčanja koja bi i zavidno imućne pogurala na rub bankrota. Budite uvjereni da vaše osnovnoškolke neće pristati na ništa manje od savršenstva kada se radi o konzumerizmom otrovanom vjenčanju. Uključite vaše ravnodušno dijete u proces planiranja vjenčanja pomoću igrica My Perfect Vintage Wedding Bride Dressup (Moje savršeno vintažno pretvaranje u mladenku), Perfect Bride (Savršena mladenka), ili Barbie's Wedding Dress (Barbikina vjenčanica). Znam da ja svaki put kada čujem riječ "vintažno" zamislim vilu sa savršenim travnjakom koji seže u nedogled i Rolls-Roycom na prilazu. Zašto bi moja djeca pristala na manje od toga? ZAŠTO??

Ali uvijek postoji druga opcija: Barbie princeza. To je, da ne bi bilo zabune namijenjeno budućim mladenkama koje ne samo da su princeze, nego s Barbie dijele i slična životna iskustva. Pogledajmo kako se Barbie princeza priprema za svoje vjenčanje:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=J3ITaI73Q-E

Wow! Zahvaljujući mogućnosti biranja vlastitih očnih jabučica i izboru jednog od niza dijamantnih ogrlica iz vlastite kolekcije bit će to najbolje vjenčanje ikada! Jeste li možda primijetili pomalo čudnu šminku koja Barbie pretvara u crnkinju? Pretpostavljam da je namjera bila dočarati etničku raznolikost, ne bi li igrica bila malo manje uvredljiva. Znate što? Pokušajte opet! Disneyjeva poruka svijetu:
"Svi smo mi bijeli ispod kože."

Možda je vaše dijete jedno od onih koje radije sanjaj o karijeri nego o vlastitom vjenčanju. Pretpostavimo da vaše dijete preferira vođenja evidencije prihoda i rashoda. I to je u redu, tada mogu biti organizatori vjenčanja! Upoznajte Quinn, lik iz igre Wedding Dash (Strka oko vjenčanja). Quinn žrtvuje vlastitu osobnost i potencijalnu vezu zbog važnog cilja – planiranja savršenog vjenčanja za druge ljude. Lako je imati posla i profitirati kada imaš zaposlenika koji je ujedno Kupidov dvojnik (jedino što je nalik zapuštenom nasilniku i pljačkašu) koji izmanipulira parove kako bi se zaručili. Mogla bih reći da Quinn provodi ne samo neetičku, nego i nelegalnu metodu. Također, Kupid je već izmoren - Quinn, pusti čovjeka na miru!!

Znam što mislite: "Zašto djeca dobivaju sve najbolje igrice za planiranje vjenčanja?" Dobri ljudi iz tvrtke ValuSoftu, kreatori igrice The Haunted: Hell's Reach (Ukleti: u dosegu pakla), poručuju vam da prestanete očajavati. Samo za vas napravili su My Fantasy Wedding (Moje vjenčanje iz snova).Da budem jasna, ova je igrica za odrasle. Ne ističem to jer sadrži eksplicitan sadržaj, već zato što je nikada ne bi mogli povezati s nekim odraslim. Slijedi opis igrice:

"Organiziraj vlastito vjenčanje iz slikovnice, vjenčanje iz tvojih snova. Ako si oduvijek sanjala taj dan – sada imaš priliku ostvariti sve svoje snove. Planiraj svaki aspekt velikog dana: od odabira posebne osobe, pa sve do haljine, torte, cvijeća, glazbe... Započni s odabirom mladoženje iz snova, Odaberi mu smoking, kuma, te naravno, odaberi djeveruše i njihove haljine. Zatim odaberi između četiri čarobna mjesta: dvorac iz bajki, ljetna livada, tropska plaža ili tradicionalna kapelica za vjenčanja. Zatim idi u kupovinu u Wedding Mall (Trgovački centar za vjenčanja) kako bi odabrala sve za svoj veliki dan: vjenčano prstenje, haljinu, savršene cipele, svoju frizuru, šminku i veo. Učini svaki detalj svojim. Odaberi vjenčanu tortu i svoje omiljeno cvijeće. Možeš čak ukrasiti lokaciju svog vjenčanja za savršen dan. Na kraju, gledaj kako se tvoje vjenčanje razvija. Započni ostvarivati svoje snove, mladoženja te čeka!" Oprostite, zar je netko upravo uključio riječi ''slikovnica'' i "dvorac iz bajki''u nešto namijenjeno odraslim ženama?

Ne očajavajte! Tu je još jedan izbor za istinski odrasle žene: Dream Day Wedding (Dan vjenčanja iz snova). Dream Day Wedding zapravo je serija igrica smještenih na različita mjesta (Manhattan, Las Vegas, Italija). To je "potraga za romantikom i pronalazak pustolovine" u kojoj planirate mnoštvo vlastitih, ekstremno skupih vjenčanja iz snova ispunjavanjem niza besmislenih ciljeva.

Nije da zagovaram nasilne video igrice (dapače, i tome imam podosta za reći), ali možemo li barem umiješati zombije i izvanzemaljce u ovo? "Postavi svijeće", "zapali svijeće", "rasporedi latice" nisu baš motivacijski imperativi. "Pomozi planirati savršeno poslije-apokaliptično vjenčanje!'' - to već zvuči mnogo bolje! Možda ipak ne – u tom slučaju ne biste morali trošiti novac kako biste bili sretni. Usput, jeste li primijetili da su glavne junakinje u svim tim igricama redovito mršave bogate bjelkinje??

Prevela i prilagodila: Iva Bucić

Tagovi: djevojčice, konzumerizam, video igre, vjenčanja, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM