U fokusu

Roxane Gay razbija mitove o ženama i njihovim odnosima

Kako biti prijateljica drugoj ženi

Kako biti prijateljica drugoj ženi

U prilogu koristan vodič.

1. Zaboravite na kulturni mit kako sva ženska prijateljstva moraju biti toksična, kučkasta ili kompetitivna. Ovaj je mit poput štikli i torbica – zgodan, ali dizajniran kako bi se žene USPORILO.

1. a) Ovo ne znači da žene ponekad nisu kučke ili toksične ili kompetitivne, nego da ovo nisu karakteristike koje definiraju žensko prijateljstvo, pogotovo kako postajete stariji.

2. Mnogo je tinte proliveno na mitologiziranje ženskih prijateljstava kao neobičnih, krhkih veza, uvijek emocionalno nabijenih. Prestanite čitati tekstove koji ohrabruju ovaj mit.

3. Ako shvatite da se osjećate kompetitivno, toksično ili kučkasto prema ženama koje bi trebale biti vaše najbliže prijateljice, otkrijte zašto je to tako i nađite način kako to popraviti i/ili pronađite nekoga tko vam može pomoći u popravljanju toga.

4. Ako ste vrsta žene koja govori “Moji su prijatelji uglavnom dečki” i ponašate se kao da ste na to ponosni, kao da ste zbog toga bliže tomu da budete poput muškaraca ili nešto slično i manje žena, kao da je biti žena nešto loše, pogledajte točku 3. U redu je ako su vaši prijatelji većinom muškarci, ali ako to podupirete kao komentar prirode ženskih prijateljstava, preispitajte se malo.

4. a) Ako mislite da je teško biti prijateljica drugim ženama, uzmite u obzir da možda nije problem u njima. Možda je problem samo u vama.

4. b) Nekad sam ja pripadala toj skupini žena. Žao mi je.

{slika}

5. Ponekad će vaši prijatelji izlaziti s ljudima koje ne možete podnijeti. Možete ili biti iskreni u vezi vaših osjećaja ili lagati. Mnogo je dobrih razloga za oboje. Ponekad ćete vi biti osoba koja izlazi s nekim koga vaši prijatelji ne podnose. Ako je osoba s kojom izlazite neki bezveznjak, jednostavno si to priznajte kako biste mogli s prijateljima razgovarati o zanimljivijim stvarima. Moj je pokušaj objašnjenja “Hodam s kretenom jer sam lijena”. Slobodno ga posudite.

6. Želite samo najbolje svojim prijateljicama jer kad su one sretne i uspješne, vjerojatno će i vama biti lakše osjećati se tako.

6. a) Ako prolazite kroz teško razdoblje, a prijateljica ima najbolju godinu ikad i zbog toga vam glavom prolaze mračne misli o njoj, pozabavite se njima dok ste sami, u društvu psihijatra ili ih zapišite u dnevnik, tako da kad vidite tu prijateljicu, možete izbjeći mit razmatran u Točki 1.

6. b) Ako se vi i vaša prijateljica ili prijateljice iste struke i možete surađivati ili pomagati jedne drugima, činite to bez srama. Niste vi krivi zbog toga što su vam prijateljice sjajne. Muškarci su izmislili nepotizam i praktički žive prema njegovim načelima. U redu je da to čine i žene.

6. c) Ne omalovažavajte druge žene jer čak i ako vam nisu prijateljice, one su žene, a to je jednostavno važno. To ne znači da ne smijete kritizirati druge žene, ali shvatite razliku između konstruktivnog kritiziranja i okrutnog omalovažavanja.

6. d) Svi tračaju pa ako ćete i vi tračati svoje prijateljice, barem se potrudite da to bude zabavno i zanimljivo. U skladu s time nikad nemojte reći “Nikad ne lažem” ili “Nikad ne tračam” jer ćete lagati.

6. e) Volite djecu vaših prijateljica čak i ako sami ne želite niti volite djecu. Jednostavno ih volite.

7. Govorite svojim prijateljicama teške istine koje trebaju čuti. Mogle bi se naljutiti zbog toga, ali to je vjerojatno za njihovo dobro. Neki dan najbolja mi je prijateljica rekla da se saberem u vezi svog ljubavnog života i zahtijevala plan akcije i, eto, bilo je iritantno, ali i korisno.

7. a) Nemojte biti izrazito nepristojni pri otkrivanju istine i uzmite u obzir koliko je istine doista potrebno da bi se nešto postiglo. Taktičnošću se postiže puno.

{slika}

8. Okružite se ženama s kojima se možete ubiti od alkohola, koje neće crtati smiješne stvari po vašem licu ako se onesvijestite, koje će vam pomoći povratiti ako pretjerate sa slavljem te koje će vam isto tako reći ako se previše ubijete od alkohola ili ako se loše ponašate dok ste mrtvi pijani.

9. Nemojte se (previše) upucavati, seksati ili upuštati u emocionalne veze s partnerima vaših prijateljica. Ovo se ne bi trebalo ni govoriti, ali treba biti rečeno. Taj partner je kreten i vi se ne želite petljati s kretenom koji je rabljena roba. Ako želite biti s kretenom, nabavite si vlastitoga. Ima ih u izobilju.

10. Nemojte dopustiti prijateljici da kupuje ružnu odjeću ili modne dodatke koje ne želite gledati dok se družite. To je jednostavno znak zdravog razuma.

11. Kad nešto nije u redu i morate o tome razgovarati s prijateljicama, a one vas pitaju kako ste, nemojte reći “Dobro sam”. Znaju da lažete, to ih iritira i puno se vremena izgubi na kontinuirano “Jesi li sigurna?”, “Jesam”, “Stvarno?”, “DOBRO SAM.” Recite svojim prijateljicama istinu tako da možete o njoj prodiskutirati i nakon toga se ili zajedno duriti ili prijeći na druge teme.

12. Ako četvero ljudi večera, podijelite račun na četiri jednaka dijela. Sada smo odrasli ljudi. Više ne trebamo zbrajati što je svatko od nas naručio. Ako ste pri novcu jednostavno počastite sve ostale i smjenjujte se u čašćenju. Ako još uvijek loše stojite s novcem, napravite ono što morate.

13. Ako vam prijateljica pošalje luđački e-mail jer joj treba vratiti vjeru u ljubav, život, obitelj ili posao, odgovorite joj na odgovarajući način i u prihvatljivom roku čak i ako je potrebno samo napisati CURO, kužim te. Ako vam pošalje trideset luđačkih e-mailova jer joj treba vratiti vjeru u već navedeno, budite strpljive jer jednog ćete dana vi biti ti koji rušite Gmail vlastitim dramama.

14. Najdraža izreka moje mame jest “svaka ptica svome jatu leti”. Kad god nije odobravala s kim provodim društvo, zloslutno bi to spomenula. To znači, u suštini, s kim si, takav si.

{slika}

Prevela i prilagodila: Ana Stipković