U fokusu

Svijet bez nasilja

Nobelovke protiv ratnih silovanja

Nobelovke protiv ratnih silovanja

U 100 godina, koliko se dodijeljuje Nobelova nagrada, osvojilo ju je samo 12 žena. No, 2006. godine, šest od tih žena – laureatkinje Jody Williams, Shirin Ebadi, Wangari Maathai, Rigberta Menchú Tum, Betty Williams i Mairead Corrigan Maguire – osnovalo je organizaciju Nobel Women’t Initiative. Njihova vizija je svijet bez nasilja u kojem vladaju sigurnost, jednakost i blagostanje. Jedna od njihovih glavnih inicijativa je kampanja o zaustavljanju silovanja i seksualnog nasilja u ratnim sukobima.

Ratno silovanje nije slučajan čin individualnih vojnika. To je namjerna ratna taktika čiji je cilj demoralizacija žena te oslabljenje i uništenje zajednica u kojima žive. Seksualno nasilje korišteno je kao ratna taktika i oružje u genocidu u Ruandi, u građanskom ratu u Sierra Leoneu  te u ratu u Bosni i Hercegovini. Danas, stotine su žena svakodnevno žrtve silovanja u Darfuru.

Teška šteta koju ratno silovanje ostavlja na društvu tek je nedavno prepoznata, ali već utječe na zakone i politiku diljem svijeta. 1998. godine, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području Ruande proglasio je silovanje jednim od oblika genocida. Ratno silovanje prepoznato je kao zločin protiv čovječnosti. Također, definicija seksualnog nasilja proširena je u međunarodnom zakonu, te sada uključuje zločine počinjene i protiv i žena i protiv muškaraca.

Ipak, da bi uistinu bila djelotvorna, kampanja protiv seksualnog nasilja u ratu mora biti globalno koordinirana. Organizacija Nobel Women’t Initiative započela je s inicijativom za zaustavljanje ratnog silovanja na konferenciji u svibnju 2011. nazvanoj “Žene stvaraju novu sigurnost: zaustavimo seksualno nasilje u ratu”. Na konferenciji se raspravljalo o novim strategijama za zaustavljanje ratnog silovanja te je postavila temelje za međunarodnu kampanju nazvanu “Međunarodna kampanja za zaustavljanje silovanja i rodnog nasilja u ratu.”

{slika}

Kampanja za zaustavljanje ratnog silovanja spaja organizacije i individue u kolektivnu i koordiniranu cjelinu koja je kao takva snažnija i uspješnija. Traži brzu političko vodstvo i usklađene međunarodne akcije za zaustavljanje ratnih silovanja, zaštitu civila i preživjelih žrtava silovanja, te krivično gonjenje odgovornih. Kampanja je započeta marševima i događajima u Keniji, Demokratskoj Republici Kongo, Sudanu, Burmi i Kolumbiji. Tisuće su se, koristeći #IPLEDG hashtag na Twitteru, zavjetovali da će se aktivirati oko ovog pitanja u svojoj zajednici.

Cilj ove kampanje nije samo smanjenje broja ratnih silovanja, već njihovo potpuno zaustavljanje. Informiranjem, podizanjem svijesti javnosti i političke volje te mobilizacijom međunarodne zajednice odlučnih aktivista, kampanja za zaustavljanje ratnih silovanja to i može postići.