U fokusu

Muški pogled na ženskoj stražnjici

Nikada nisam previše razbijala glavu oko toga zašto i u kolikoj mjeri muškarci zure u žene, te je li to zurenje opravdano. Mislim, toliko je faktora koje treba uzeti u obzir: neki muškarci to čine poskrivečki, neki su prilično jezivi, nekim ženama to laska, drugima se od toga diže kosa na glavi. Sve u svemu, pretpostavljam da je tomu nemoguće stati na kraju, no sve dok smo svjesni da problem postoji, i sve dok se muškarci barem trude ostati koliko-toliko civilizirani, sve pet.

Muški pogled na ženskoj stražnjici

Nikada nisam previše razbijala glavu oko toga zašto i u kolikoj mjeri muškarci zure u žene, te je li to zurenje opravdano. Mislim, toliko je faktora koje treba uzeti u obzir: neki muškarci to čine poskrivečki, neki su prilično jezivi, nekim ženama to laska, drugima se od toga diže kosa na glavi. Sve u svemu, pretpostavljam da je tomu nemoguće stati na kraju, no sve dok smo svjesni da problem postoji, i sve dok se muškarci barem trude ostati koliko-toliko civilizirani, sve pet. To bi otprilike bio moj tok misli prije nego što sam pročitala članak Iana Browna intrigantnog naslova “Zašto muškarci ne mogu – niti bi trebali – prestati zuriti u žene”. Kao što se dade zaključiti iz naslova, autor članka daje si u zadatak ponuditi uvjerljive argumente zašto buljenje nije nimalo jezivo (baš naprotiv!). Drage moje, znam da se vjerojatno osjećate nelagodno kad netko na ulici pilji u vas, ali zapravo bi vam trebalo biti drago. Evo i zašto:

 

– Muškarci si ne mogu pomoći

Htjeli li oni to ili ne, muškarci jednostavno NE MOGU prestati buljiti u žene. Zurenje je, tvrdi članak, “neizbježno”. Sad znate kako funkcionira muška seksualnost. Možda bi i oni i prestali zuriti, ali što mogu, jadničci, kad je to jače od njih?

 

I tako, pedalira neka ženska na biciklu…

…izgleda prokleto dobro. I onda još ima drskosti pedalirati unutar autorovog vidnog polja!! Čovjeku jednostavno ne preostaje drugo osim da fiksira pogled na njenu pozadinu.

 

Vremenske prilike

Znanstveno je dokazano da je odnos temperature i duljine ženske odjeće obrnuto proporcionalan: drugim riječima, više temperature = kraća odjeća. Što je odjeća kraća, to si muškarci sve manje mogu pomoći (vidi razlog broj 1) da zure i analiziraju pojedine dijelove ženske fizionomije. To vam se ne sviđa, moje dame? Ne krivite muškarce – krive su vremenske prilike!

 

Žene imaju tijela i hodaju naokolo

Jeste li znali da žene imaju tijela? I da ta tijela imaju svakakve dijelove koji se na razne načine muvaju po svijetu? I to po istim mjestima po kojima se kreću i muškarci! Neke od tih žena čak imaju i STRAŽNJICE. Autor si daje truda kako bi detaljno zabilježio omiljene dijelove ženskog tijela (svi zajedno gotovo čine cjelovitu osobu!): “Detalji koji zaokupljaju moju pažnju: živahni listovi, plave suknje s bijelim točkicama, crvene cipele, tamna koža, maslinasta koža, blijeda koža, usne (raznih oblika), kovrčava kosa. Zgodna cura s ovećom stražnjicom naguranom u tajice”. Ne zaboravite, moje dame – ne samo da zure u vas, već vas i osuđuju. Stoga pazite da uvijek veličina tajica uvijek odgovara veličini dupeta.

 

Neka anonimna žena u Torontu rekla je da joj to ne smeta

Ahaaaaaa. Pa onda je sve u redu!

 

Muškarac je oženjen, ergo ono što čini nipošto nije perverzno

Gdje god pošao, autor razgovara s ljigavim oženjenim muškarcima koji zure u sve što se kreće. Jedan od njih čak tvrdi da dnevno opazi “i do dvije mrak žene”. Ali, hej, čovjek je oženjen pa u tome doista nema ništa loše.

 

Žene imaju sise

“Ne mogu se usredotočiti: ove konobarice oduzimaju dah. Ne mogu prestati zuriti u njihove dekoltee.” Blesave žene – imaju sise a rade u restoranu.

 

Charles Darwin

“Muškarci gledaju privlačne žene jer njihova privlačnost upućuje da su evolucijski napredne i zdrave”. Nije dostojno komentara…

 

NE zuriti bi bilo suludo

Kad bi muškarci doista prestali zuriti, bi li to “pomoglo” ženama? pita se autor. Hmm, pa zapravo i ne. Dakle, ne preostaje im drugo nego da mirne duše nastave zuriti. Hura!

 

Žene se ne skrivaju

“Po cijelom Torontu možete vidjeti ljude kako se sunčaju. Devedeset posto njih su žene – nije baš da se skrivaju od pogleda”. Čovjek je u pravu – ako ne želite da netko napasno zuri u vas i slini, najbolje da zaključate vrata, spustite rolete i skrivate se do kraja života. Žene u kuće! Ulaskom u muške prostore (poput ulica ili parkova) žene poručuje: “Drage muške očne jabučice – poslužite se!” Ah, te žene – koje blesače!

 

Neka pedesetogodišnjakinja u povjerenju je otkrila autoru da joj nedostaje da ju netko štipa za guzicu

Ima li tko što za dodati?

 

To je jedina alternativa gledanju pornića na Blackberryu

“U svijetu u kojem me jedan klik mišem dijeli od najbolesnije pornografije, pogledati stvarnu djevojku doista je prekrasno, prirodno i osvježavajuće. To bismo trebali pozdraviti”. Zbilja, čovjek je heroj! Možda da mu okačimo medalju oko vrata?

 

Intelektualna znatiželja

“Gledam sve žene na ulici, bez obzira na to kako izgledaju. Sve su one zanimljive”. One su zanimljive. Ja sam zainteresiran. Samo bi potpuno perverzna žena taj moj strogo intelektualni interes mogla protumačiti kao nešto seksualno.

 

Seksualna znatiželja?

Pa, dobro, možda u cijeloj priči i ima nešto seksualno. Ali, hej, nema problema, jer muškarci su nevjerojatno skromni po tom pitanju: “Dok promatram privlačnu ženu, pitam se: ´Bi li ona spavala sa mnom?´”. Opa, dame biraju! Gospodine, doista ste velikodušni.

 

Pčelice i ptičice, ili svemu je kriva Majka Priroda

“Prekrasne su žene poput cvijeća – okreću se za suncem. A ako im ne poklanjamo dovoljno pažnje, uvenut će”.

 

I tako, stigosmo do kraja prosvjetljujućeg članka. Što reći za kraj osim: dragi muškarci, oprostite. Mi žene doista smo pretjerale. Pa što ako nas se svodi na nakupinu dijelova tijela u koje je svaki muškarac slobodan zuriti do mile volje? Isprike još jednom na silnom negodovanju i prigovaranju. Samo tako nastavite!

 

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić