U fokusu

Uzalud vam trud svirači

Pet “feminističkih” filmskih heroina

Hollywood je na sto muka: scenarije za blockbustere pišu muškarci, no ako doista žele zgrnuti masne pare, moraju nešto karata prodati i ženama. Pa što im je činiti? Možda da dopuste ženi da napiše scenarij? Ha ha, malo sutra! Dovoljno je u film ubaciti borbenu ženu koja ne trpi ničija sranja. To bi trebalo usrećiti feministice, zar ne? Zapravo i ne – kad bacite pogled na rezultate, jasno vam je da im je trud bio uzaludan.

Pet “feminističkih” filmskih heroina

Hollywood je na sto muka: scenarije za blockbustere pišu muškarci, no ako doista žele zgrnuti masne pare, moraju nešto karata prodati i ženama. Pa što im je činiti? Možda da dopuste ženi da napiše scenarij? Ha ha, malo sutra! Dovoljno je u film ubaciti borbenu ženu koja ne trpi ničija sranja. To bi trebalo usrećiti feministice, zar ne? Zapravo i ne – kad bacite pogled na rezultate, jasno vam je da im je trud bio uzaludan.

 

5. Eowyn (Gospodar prstenova: Dvije kule, 2002. i Povratak kralja, 2003., r. Peter Jackson)

Eowyn (Miranda Otto) se pojavljuje u drugom djelu filmske trilogije kao neka vrst princeze (valjda… nisam baš sigurna, ali za pretpostaviti je da je nešto u rodu prolupalom kralju). Od samog početka jasno je da je vrlo sposobna, spretna i da se itekako razumije u borilačke vještine. Dok muškarci odlaze klati neprijatelje, Eowyn bi trebala ostati brinuti se za žene i djecu. No, kako to obično biva, ona odluči da se dečki ipak bolje zabavljaju, pa se prerušava u muškarca i kreće u boj. Usred makljaže epskih razmjera, nađe se oči u oči s jezivim Witch King-om i zabije mu mač u glavu. Prilično opako, zar ne? Da, prilično… ako zanemarimo činjenicu da se pridružuje vojsci samo zato jer se pali na Aragorna, te da okreće leđa vojnoj karijeri čim pronađe nekoga tko ju je spreman oženiti (nakon što ju Aragorn otpili uz lavinu klišeja u stilu: ´Nije problem u tebi, problem je u meni´.). Poruka je jasna: u kriznim situacijama i cure smiju vitlati mačevima, ali ono što im je doista potrebno za sreću jest suprug. Bilo kakav suprug.

 

4. Padme Amidala (Ratovi zvijezda I – III , 1999. – 2005., r. George Lucas)

U prvom djelu nove trilogije Ratova zvijezda, Padme (Natalie Portman) je kraljica neke međugalaktičke vukojebine. Ne samo da je dama u pitanju najmlađa izabrana kraljica u povijesti (netko bi trebao objasniti George Lucasu što je i kako funkcionira monarhija… no o tome drugom prilikom) već vrlo brzo pokazuje da s njom nema zajebancije. Nakon tri nastavka sasvim je jasno da je junakinja u pitanju i  ozbiljna i prekrasna, predana vlastitoj političko-vladarskoj karijeri i ljubavi prema decenijima mlađem wannabe Jediju. U Fantomskoj prijetnji (prvi dio trilogije) vidimo da se podjednako dobro snalazi u političkim debatama u međugalaktičkom Senatu i na čelu pobunjeničke skupine koja se bori protiv invazije njenog rodnog planeta. U drugom nastavku (Ratovi klonova) vidimo ju kako upravlja letjelicom i bori se s opakim čudovištem u nekoj vrsti gladijatorskih borbi za vanzemaljce. Jesmo li spomenuli da je riječ o mami fajterice Princeze Leie? I tako, sve je divno i krasno (barem s feminističkog stajališta) do trenutka kada Padme počinje koristiti vlastitu maternicu. A kao što u Hollywoodu dobro znaju, aktivacija maternice pretvara žene u beskorisna, cvileća, krhka stvorenja (čast izuzetcima, u ovom slučaju filmu Juno). Trudna Padme vrijeme provodi cmoljeći i čekajući da se Anakin vrati kući. Nakon što rodi Leiu i Lukea, jednostavno odluči umrijeti – najozbiljnije, prilično je jasno da jednostavno odustane od života. U filmu ne vidimo nikakve ozbiljne ozljede, niti komplikacije pri porodu – klasični ´zbogom-okrutni-svijete´ scenarij.

 

3. River Tam (serija Firefly, film Serenity: Firefly the Movie, 2005., r. Joss Whedon)

U svijetu serije Firefly, River (Summer Glau) je briljantna mlađa sestra Simona, glavnog liječnika na svemirskom brodu Serenity. Prijevarom razdvojena od obitelji u ranoj dobi, River su mučili i programirali da postane ubojica i čitač misli; posjeduje i nadnaravnu sposobnost vitlanja oružjem, a i prilično dobro pleše balet. Budući da je Firefly osmislio autor serije Buffy, ubojica vampira Joss Whedon,  unaprijed je jasno da ženski likovi moraju biti utjelovljenja feminističkih ideala. River sa svojim akrobatskim borilačkim potezima, savršeno odgovara tom opisu. Barem na prvi pogled… Kad dođe do makljaže, River se doista iskazuje, no problem je u tome što vlastite sposobnosti rijetko koristi za dobrobit posade. Traume iz djetinjstva otjerale su je u ludilo, pa većinu vremena provodi izgovarajući besmislice ili povraćajući u bratov krevet. Da ne spominjem da spašavanje River predstavlja osnovicu zapleta čak pet (od ukupno trinaest) epizoda, kao i filma koji se temelji na seriji. Prilično mnogo spašavanja za jednu “feminističku” heroinu.

 

2. Žena-mačka (Batman se vraća, 1992., r. Tim Burton)

Selina Kyle (Michele Pfeiffer) je osobna pomoćnica zlikovcu Christopheru Walkenu koja ima tu nesreću da se nađe u krivo vrijeme na krivom mjestu. Nakon što ju šef gurne kroz prozor, oživljava ju skupina mačaka lutalica. U tom trenutku Selina ima samo jedan izbor: navući na sebe pripijen kožni kostim i postati zločestom. Pretpostavljam da je mogla jednostavno nazvati policiju ili otići na hitnu, ali hej – tko sam ja da sudim! Treba biti pošten pa reći da Žena-mačka ima i dobrih strana: ona je i prekrasna i pametna, a na kraju se doista i osveti svom šefu. U čemu je problem? Nažalost,  riječ je o školskom primjeru ´fatalne žene´ (franc. Femme fatale: doslovno ´opasna žena´), stereotipnog i u pravilu jednodimenzionalnog lika koji u principu koristi sex kao oružje protiv muškaraca. Najbolji primjer je vjerojatno lik Sharon Stone u Sirovim strastima, a ne treba zaboraviti niti Kleopatru koja se redovito (bez obzira na povijesne činjenice) prikazuje kao zavodnica koja svijet baca na koljena svojim ženskim čarima. Lik femme fatale u principu je utjelovljenje svih opasnosti neobuzdane ženske seksualnosti: ona redovito nastoji iskvariti junaka, zbog čega ju u konačnici stiže zaslužena kazna.

 

1. Elizabeth Swan (Pirati s Kariba I-III, 2003. – 2007., r. Gore Verbinski )

Elizabeth (Keira Knightley) upoznajemo u prvom filmu (Prokletstvo crnog bisera): ona je guvernerova kći koju neopisivo privlače pirati i feminizirani kovači. Iz filma u film, ova djeva bajna uči se boriti, pucati, ratovati i držati dozlaboga dosadne govore. Elizabeth je inteligentna i snalažljiva, a i prilično se dobro snalazi u borbama protiv marginalnih likova bez imena i replika. Postaje kapetanicom vlastitog broda, Kraljem pirata, i predmetom ljubavnog interesa gotovo svakog važnijeg muškog lika. Nije li to san svake djevojke? Jedini problem s Elizabeth je taj što njen lik postoji samo zato da bi producenti mogli s ponosom pokazati na njega i izjaviti: “Pogledajte kako smo prosvijetljeni!” Ona je jedini ženski lik u čitavoj trilogiji koji nije brbljava sluškinja, bezimena kurva ili pomahnitala božica. Zašto svi frajeri sline za njom? Jer je doslovce jedina žena u okolici! Da ne spominjem da je jedini razlog zašto postaje kapetanicom broda taj što ju Chow Yun Fat zamijeni za morsku božicu, a Kraljem pirata (kad smo već kod toga, zašto ne KRALJICOM pirata?!) zbog neke spletke Jacka Sparrowa. Što reći – žena ima sreće.

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić