U fokusu

POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

Političke stranke poljske desnice već godinama, pod utjecajem katoličke ideologije, predlažu izmjenu ionako restriktivnog zakona o pobačaju. Oni žele u potpunosti zabraniti pobačaj u Poljskoj.

Poljska je jedna od najreligioznijih država i ima jedan od najstrožih zakona vezan uz pobačaj (uz Irsku) od svih 27 zemalja članica EU.

Zakon o pobačaju u vrijeme komunističke vladavine

Zakonom o pobačaju iz 1950. Poljakinje su mogle obaviti pobačaj iz sljedećih razloga:

  1. ako je trudnoća rezultat silovanja
  2. ako je trudnoća rezultat incesta
  3. ako je trudnoća uzrok spolnog odnosa među maloljetnicima

Ovaj zakon je izmijenjen 1956. te je uvedena mogućnost pobačaja u sljedećim slučajevima:

  1. ako liječnik utvrdi da trudnoća ugrožava zdravlje fetusa ili život trudnice
  2. ako postoji opravdana sumnja da je trudnoća rezultat kaznenog dijela
  3. zbog teških životnih uvjeta trudnice

Zakon iz 1956. ostao je na snazi sve do 1993. godine.

 

Restriktivni zakon iz 1993.

Jedna od prvih velikih javnih rasprava oko zakona o pobačaju održana je krajem 1990. prije zakazane Papine posjete. Ultrakonzervativni članovi parlamenta željeli su u potpunosti zabraniti pobačaj. No, to im nije uspjelo. Godine 1992. vodila se žestoka rasprava između dva nacrta zakona – onog liberalnog i onog najrestriktivnijeg.

Novi zakon pod nazivom Zakon o planiranju obitelji, zaštiti ljudskog embrija i uvjeti dopuštanja pobačaja konačno je donesen u siječnju 1993. Taj zakon prije svega je potpuno socijalno neosjetljiv, jer žene u teškim socio-ekonomskim uvjetima više nisu mogle dobiti legalni pobačaj.

Zakon je donesen pod utjecajem vladajuće desnice, a Poljakinje su po pitanju reproduktivnih prava vraćene korak u nazad.

Naime, prema ovom zakonu pobačaj je moguće izvesti u sljedećim slučajevima:

  1. ako trudnoća ugrožava život ili zdravlje trudnice
  2. ako prenatalni testovi ili drugi medicinski dokazi ukazuju na veliku vjerojatnost gubitka fetusa ili neizlječive bolesti
  3. ako postoji opravdana sumnja da je trudnoća rezultat kaznenog djela

 

Posljedice restriktivnog zakona o pobačaju

Kontraefekt zabrane pobačaja doveo je do velikog ilegalnog privatnog sektora koji vrši pobačaje bez kontrole cijena, kvalitete skrbi ili odgovornosti. Tako pobačaj “na crno” košta u rasponu od 400 do 800 eura dok je prosječna plaća u Poljskoj svega 300 eura. Većina Poljakinja čini ovu prosječnu populaciju, i one su zapravo najviše oštećene, ali one nemaju političkog utjecaja kako bi prosvjedovale protiv diskriminacije.

Alternativa pobačaju na crno je “turistički abortus”. Procjenjuje se da godišnje oko 15.000 žena odlazi u susjedne zemlje (Njemačka, Češka, Nizozemska) kako bi obavile sigurnije, legalne pobačaje. Usporedbe radi pobačaj u Njemačkoj košta od 400 do 600 eura, a u Nizozemskoj 280 eura.

Socijalne posljedice anti pobačajnog zakona uključuju sve veći broj napuštene djece i dojenčadi i sve veći broj maloljetničkih trudnoća, kao i kasnih trudnoća. Dodatno, ovaj zakon se pokazao restriktivnijim u praksi nego na papiru, jer žena koja ima svu potrebnu dokumentaciju za obavljanje pobačaja može biti odbijena od strane liječnika zbog prigovora savjesti. U takvim slučajevima žene uglavnom ne podnose prigovor Ministarstvu zdravstva, jer se boje da će biti procesuirane. Drugi učinak je taj da Poljakinje žive u stalnom strahu od trudnoće i trpe užasnu krivnju kada pribjegavaju pobačaju.

Što se tiče kontracepcijskih sredstava, ona se na poljskom tržištu nalaze u vrlo malim količinama i skupa su. Uz to neki liječnici pokušavaju nagovoriti ljekarnike da ne prodaju kontraceptive, a često i odbijaju izdati recept za njihovo korištenje.

 

Pokušaji izmjene zakona

Godine 1996. zakon je izmijenjen i nadopunjen kako bi se omogućio pobačaj na socijalnoj osnovi. Međutim, već 1997. ponovo je vraćen na staro.

Ponovni pokušaji liberalizacije zakona uslijedili su 2003. i 2004. od strane koalicije lijevih stranaka koja je pobijedila na izborima 2001. Iako su u predizbornoj kampanji te stranke najavljivale izmjenu zakona, po dolasku na vlast negirali su takve planove. Nerješavanje ovog problema pravdali su važnijim pitanjima poput ulaska Poljske u EU. Ipak, ženske nevladine udruge u suradnji sa zastupnicama lijevih stranaka snažno su zagovarale promjenu zakona te predložile novi nacrt u travnju 2004. No, parlament je 2005. odlučio da neće o njemu raspravljati.

Godine 2006. bilo je zahtjeva od strane desnice da se pobačaj u potpunosti zabrani, no to, na sreću, nije prošlo.

Već sljedeće, 2007. godine ženske nevladine udruge i ljevičarske stranke pokušale su u parlamentu tražiti izmjenu zakona. Međutim, uz veliko protivljenje desnice i ponovno uplitanje Katoličke crkve izmjene zakona nisu prošle.

U travnju prošle godine Odboru za razmatranje upućen je novi prijedlog zakona o pobačaju. Nacrt je izrađen od strane Odbora zakonodavne inicijative na čelu s Mariuszom Dzierzawskiem koji je fanatični protivnik pobačaja. Prijedlog tog zakona bio je da se pobačaj u potpunosti zabrani. Međutim, kada je poljski parlament o njemu raspravljao 30. lipnja 2011. prijedlog nije prošao.

Trenutno, lijevo orijentirana poljska javnost nade polaže u najvećeg zagovornika liberalizacije pobačaja (i gay prava), oporbenog čelnika Janusza Palikota, lidera Palikot pokreta koji su na prošlogodišnjim parlamenatarnim izborima osvojili 10 posto glasova i tako ušli u parlament. Palikotova stranka nastala je od bivših članova Građanske platforme i treća je po veličini stranka u poljskom parlamentu. Palikotovi napadi na moćnu Katoličku crkvu, te zalaganje za liberalizaciju pobačaja i gay prava impresionirali su mnoge, a prije svega mlade birače.