U fokusu

Istraživanje u Velikoj Britaniji:

Koriste li muški magazini i silovatelji isti jezik?

Koriste li muški magazini i silovatelji isti jezik?

 Prevela i prilagodila Nataša Bijelić

Britanski muški magazini podržavaju i promoviraju seksističke stavove zaključuje najnovija studija britanskih sveučilišta (Middlesex University i University of Surrey). Ova studija pokazuje kako ljudi, odnosno ispitanici i ispitanice, nisu u stanju uočiti razliku između citata preuzetih iz muških magazina i citata iz intervjua sa osuđenim silovateljima.

U sklopu istraživanja, grupi muškaraca i žena dani su citati iz britanskih muških magazina kao što su FHM, Loaded, Nuts and Zoo, zajedno sa citatima iz intervjua sa osuđenim silovateljima, publiciranim u knjizi The Rapist Files. Ispitanici i ispitanice nisu mogli sa sigurnošću odrediti koje tvrdnje dolaze iz muških magazina a koje iz usta osuđenih silovatelja. Dodatno, ispitanici i ispitanice su ocijenili/e više omalovažavajućim i degradirajućim citate iz muških magazina nego izjave osuđenih silovatelja koji služe zatvorske kazne.

Istraživači/ce su također pokazali grupi muškaraca oba seta citata i ovi muškarci su bili skloniji identificirati se sa  izjavama silovatelja nego sa izjavama iz muških magazina.

Voditeljica studije Dr. Miranda Horvath smatra da su rezultati prilično uznemirujući i iznenađena je činjenicom da se sudionici više identificiraju sa izjavama silovatelja. Također, izražava zabrinutost da je strategija “opravdanja” koju koriste silovatelji kada govore o ženama bliskija mladićima nego što su to istraživači/ce predvidjeli. Njen kolega i jedan od autora studije Dr. Peter Hegarty dodaje:

“Zabrinjavajuće je da sadržaj ovakvih magazina normalizira odnos prema ženama kao seksualnim objektima. Mi nismo neki čistunci koji misle da ne bi smjelo biti seksualnih informacija i medija za mlade. Ali pitamo se jesu li mladići dobro pripremljeni za ljubav i seks ako imaju stav prema ženama blizak stavu prisutnom u jeziku seksualnih zlostavljača?”   

Također je istaknuo važnost sustavne seksualne edukacije u školama gdje se mladići onda neće oslanjati na muške magazine kao izvor informacija za vrijeme odrastanja.     

Mnogi silovatelji citirani u ovoj studiji govore o prisili žena na seks iako to nisu htjele, međutim, to čine i muški magazini. Mnogi stereotipi – da žena kaže “ne” kada zapravo misli “da”, ili da žene to “traže” jer izlaze s muškarcem ili nose mini-suknju – su normalizirani, odnosno prihvaćeni i nije čudno što se pojavljuju i u većini magazina za muškarce. Oni koji brane ovakve izjave smatraju ih “nevinim”, ili čak korisnim zapažanjima. Ali možda će informacija da su takve izjave identične izjavama silovatelja natjerati ljude i magazine za muškarce da se zamisle nad onim što promoviraju.

Evo nekih izjava korištenih u istraživanju a vi provjerite  jeste li u stanju odrediti koje su to izjave koje dolaze iz muških magazina a koje iz usta osuđenih silovatelja:

 

1)      “Proste riječi mogu napaliti djevojku…nitko ne želi da ga ševi miš…par komplimenata također nije na odmet…”Kladim se da želiš straga kučko”…”.    

2)      “Većinom djevojke su OK. Ali neke od njih su kučke…kučke su onaj tip žena kojima treba nagurati snažno i jako.”

3)      “Razmazana maskara koja joj se slijeva niz obraze znači da je plakala, i to je vjerojatno tvoja krivnja…ali možeš razveseliti tu uplakanu ljepoticu sa starim dobrim unutra-van.”

4)      “Djevojke vole biti svezane…to im daje osjećaj da su bespomoćne žrtve”.

5)      “Djevojke to traže samim time što nose minice i pripijene hlače…pokazujući svoja tijela…Bez obzira shvaćaju li to ili ne, one zapravo govore: Hej imam prekrasno tijelo, i tvoje je ako ga želiš”.

6)      “Postoji određeni način na temelju kojeg možeš zaključiti da djevojka želi seks…način na koji se oblači, kako se razmeće i pravi važna”.

 

Odgovori:

1) muški magazin  2) silovatelj  3) muški magazin  4) muški magazin  5) silovatelj  6) silovatelj

 

 Izvori: www.jezebel.com,  www.surrey.ac.uk