U fokusu

Helle – predodređena za uspjeh

Helle – predodređena za uspjeh

Krenuvši u “istraživanje” o novoj danskoj premijerki Helle Thorning-Schmidt, nisam ni pomislila da ću se otisnuti u mukotrpnu misiju. Naime, većina stranih Internet stranica na ključne riječi – prva danska premijerka – pretežno odgovara sa tri činjenice i par kontroverzi. Da, potvrđeno je da je riječ o prvoj ženi na čelu danske vlade u povijesti, koja je zadnjih 6 godina na čelu Socijaldemokrata, te čiji je svekar Neil Kinnock. A s “one strane” političkog, riječ je o ženi koja je već od nultog dana “upletena”  u razna trač previranja i sporne priče o pokušaju utaje poreza, o krahu braka,  o dobivanju nove političke pozicije zbog imena i povezanosti sa svekrom…itd. Vrlo malo, ili gotovo uopće nema podataka o njenoj prethodnoj političkoj involviranosti i karijeri, kao ni o dotadašnjim postignućima. Sve skupa, praćeno je i hrpom ogorčenih i zlonamjernih komentara sugrađana i “dobronamjernika”.

Pa, tko je onda Helle, popularno zvana “Gucci Helle” Thorning-Schmidt ili kako je već jedan od mojih poznanika skovao naziv “Gospođa od 12 minuta”?

 

 

Istaknuta i socijalno osjetljiva

Helle Thorning-Schmidt 83. je u nizu premijerki i predsjednica (prva premijerka ikad na svijetu, imenovana je 1960. godine u Šri Lanki – Sirimavo Bandaranaika). Danci ponosno ističu da je konačno, nakon 100 godina borbe za jednakost spolova izabrana prva žena na toj poziciji.

Danska političarka rođena je 14.12.1966. u manjem mjestu Rodovre, a odrasla u radničkoj četvrti Ishoj, južno od Kopenhagena. U svojoj autobiografskoj crtici na službenim stranicama navodi kako je kao najmlađe dijete isprva živjela i odgajana u duhu socijalno osjetljive obitelji. Kada je imala 10 godina roditelji su se razveli, a otac se odselio sa sestrom, tako da je Helle ostala živjeti sa majkom i bratom. Život sa samohranom majkom, kako Hellini poznanici smatraju, učinio je svoje, i Helle zna dobro što znači borba kroz život. Danska političarka Margarethe Vestager za Helle kaže da je “rođeni vođa” ili bolje reći “rođena vladarica”, karizmatična je i oduvijek je nečim zračila.

 

{slika}

 

1982. godine upisuje gimnaziju, kao ambiciozna i tvrdoglava djevojka koja mrzi gubiti. Voljela je ples i pjevanje, a sa kolegama iz škole osnovala je i mirovni pokret “Ishoj za mir”. Opisuju je kao uvijek angažiranu i dobrog raspoloženja. 1983. godine sa prijateljima objavljuje članak pod nazivom “Žene u danskom društvu” gdje ističu potrebu za zabranom pretjerane seksualizacije žena u reklama.

 

 

Diploma političkih znanosti i ljubav u Belgiji

Diplomirala je političke znanosti na Sveučilištu u Kopenhagenu 1994. godine. Također, ima i diplomu Europskih studija, gdje je specijalizirala javne politike i administraciju na Sveučilištu Bruges u Belgiji (1992. do 1993.) kao stipendistica koju je izabralo dansko Ministarstvo vanjskih poslova (op.a. vrlo je velika konkurencija za ovaj program, a npr. dansko ministarstvo bira i šalje samo jednog/u studenta/icu godišnje). Na studiranju u Belgiji upoznala je i svog sadašnjeg muža, Stephena Kinnocka (sina nedavno umirovljenog vođe britanske laburističke stranke).

Za Helle tvrde da se od početka moglo predvidjeti koju će političku struju odabrati, te da je kroz političko “sazrijevanje” uvijek naginjala “ljevici”. Tijekom studija u Belgiji, uključila se u rad socijaldemokrata, 1993. godine. Prve tri godine predvodila je dansku delegaciju Socijalnih Demokrata u Europskom parlamentu, a 1999. godine izabrana je u Europski parlament kao članica europske socijalističke stranke.  2005. godine biva izabrana za lidericu danskih Socijaldemokrata. Ono što karakterizira njenu kampanju iz 2007. godine je odbijanje povećanja poreza, nastojanje smanjivanja restrikcija za tražitelje azila i imigrante, te namjera ulaganja više novca u socijalnu skrb. Do samog izbora stranke u parlament 2011. godine, i izbora za premijerku, bila je poznata i kao liderica najveće oporbene stranke u Danskoj.

 

{slika}

 

            Helle je od 1996. god. u braku. Živi u Kopenhagenu sa dvije kćerke, Johannom i Camillom, dok njen muž Stephen Kinnock, direktor Svjetskog ekonomskog foruma, trenutno prebiva u Švicarskoj.

 

 

Torbice, porezi……..seksizam?

Žalosno je što dobar dio i hrvatskih i stranih (ne danskih) medija uz vijest o izboru prve danske premijerke samo vežu pitanja sumnje na utaju poreza, kao i sklonost “ukrašavanju”, uz neizostavni pridjev “Gucci”. S jedne strane mediji ju prikazuju kao plitku, hladnu, bez empatije, a s druge strane poznanici svjedoče o njenom iznimnom talentu, toplini, prilagodljivosti i izvrsnim analitičkim sposobnostima. Suzdržanost u njenom nastupu pripisuju izrazitoj profesionalnosti.

 

{slika}

 

 Je li bilo utaje poreza za koji je toliko prozivana, ne mogu reći. Činjenica stoji da je sud proglasio navedene optužbe neutemeljenima. Je li njen brak pred raspadom, također ne znam. Ide li joj u prilog rodbinska veza sa poznatim političarom, ne znam. Preferira li skupe i dizajnerske torbice, ne znam.

Ono što je vidljivo iz dostupnih izvora i iskaza ljudi bliskih novoj danskoj premijerki je da je riječ o iznimno talentiranoj i odlučnoj ženi koja uspijeva balansirati profesionalni i privatni život, fluentno govori engleski i francuski jezik. Također, koja je od školskog razdoblja bila aktivistica i pokretačica promjena. Akademsku izvrsnost dokazala je uspjehom kroz visoko školovanje, a političku snagu i izvrsnost dokazala je izborom za prvu ženu Danske. Ona zaista ima osobine karizmatične, odlučne i poduzetne ličnosti, koje su nužne i presudne u političkom svijetu. Da li će održati povjerenje birača i mudro voditi Dansku u narednom mandatu, vrijeme i rezultati će pokazati.

 

Izvori:

www.politiken.dk

www.hellethorning.dk

www.uriasposten.net

www.wikipedia.org