U fokusu

“Ne uzimajte mi kontracepciju!”

“Ne uzimajte mi kontracepciju!”

Rezanje proračuna u SAD-u moglo bi ozbiljno ugroziti položaj žena. Radi se o smanjenju i ukidanju milijarde dolara koja se izdvajala za zapošljavanje žena, klinika za planiranje obitelji, bonova za hranu, pomoći za studiranje i skrb o djeci. Što to konkretno znači? Statistike već pokazuju povećan broj poslova za muškarce u odnosu na žene. Njihovi su prihodi veći i kada imaju samo srednjoškolsko obrazovanje. Najmanje su plaćene obojene žene. No, uzmimo konkretan primjer koji je u javnosti izazvao najviše diskusija.

Zdravstveno osiguranje čije police žene uplaćuju neće, primjerice, pokrivati troškove kontracepcijskih pilula.

Terry O’Neill, predsjednica organizacije NOW (National Organization for Women), koja predstavlja kroz više od dvije stotine organizacija oko dvanaest milijuna žena, istaknula je kako mjere, poput neuključivanja kontracepcijskih pilula u preventivnu medicinsku skrb, žene dovode u podređen položaj u kojem ne mogu prakticirati osobne slobode. Stoga NOW poziva predsjednika Obamu da se suprotstavi konzervativcima i predstavnicima Tea Party-a.

 “Očito, kontracepcija treba biti uključena u preventivnu skrb. Ono što nas posebno uznemiruje jest prijedlog da bi moglo biti religijskih iznimki, tako da bi vjerske organizacije mogle nametnuti svoje poglede svojim zaposlenicama selektivnim uskraćivanjem kontracepcije …Svaka žene u ovoj zemlji, bez obzira na vjeru kojoj pripada ima pravo zaštiti svoje zdravlja, a kontracepcija je vrlo važan element zdravstvene zaštite.”

Znamo iz iskustva nedemokratskih režima koliko je opasno ono što smatramo moralnim pokušati nametnuti kao jedino dopušteno, odnosno, legalno. Otuda slijedi kako ovakvo rezanje budžeta može imati izuzetno ozbiljne političke posljedice koje se ne tiču isključivo ženskih prava.

Taj je dojam još jači ako znamo da je utjecaj ovih reformi globalan. Bloomberg Businessweek izvještava o tome kako su Amerikanci uspjeli edukacijom žena za babice uvelike smanjiti smrtnost majki i novorođenčadi tijekom intervencije u Afganistanu. Američka vlada smanjila je pomoć projektu  Afghan Safe Birth Project  za 5,8 milijuna dolara. Dr. Brian McCharthy, stariji tehnički savjetnik u bolinici Rabia Bakhi, u kojoj na svijet dođe 16.000 djece godišnje, smatra kako to može dovesti do epidemije mortaliteta. Kako je zdravstvo, a posebice briga o majkama i djeci, najjača veza prosječnoga Afganistanca s vladom briga o zdravlju majki i djece ojačava stabilnost zemlje i ekonomski razvoj.

I dok Obama pokušava balansirati i govori o “odgovornome kraju”, dobra koja je američka intervencija donijela opasno su ugrožena. Ugroženi su i nepovlašteni građani SAD-a.