Prozor u svijet

05.01.2011. 08:43:03 - Ivana Horvat

O Latinici sa raznih strana

Denisa Latina nek je stid i sramota

Latinica na temu "Gdje je nestala ženstvenost?" izazvala je salvu komentara uključivo i onaj već objavljen na Libeli. Ovdje donosimo još jedan komentar, a preporučamo vam i tekstove Gabrijele Ivanov na voxfeminae.net, Vesne Kesić na kulturpunkt.hr, Đurđe Knežević na Zamizine.net  i Zrinke Pavlić u Nacionalu.

 

Kompromitira li Denis Latin sebe i Latinicu ciljano ili to radi nehotice, jer je naprosto izgubio kompas, ne znam niti se treba upuštati u procjene. Ono što nije procjena već činjenica jest da mu je prošlotjedno izdanje bilo ispod svake razine. Tema se ogledala u hipotetskom pitanju - Gdje je nestala ženstvenost? A o čemu je u emisiji bilo riječi - ne znam.

Najava Latinice u sebi je sadržavala ključne riječi poput ženstvenost, feminizam, partnerstvo s muškarcima. Tko je o tome u studiju govorio? Televizijska voditeljica Nataša Bebić Kalember koju znam jedino iz mazohističkog angažmana na Farmi Nove TV, potom redateljica Saša Broz, umirovljeni tv urednik i voditelj zabavnih emisija Saša Zalepugin,...

Svi su redom govorili o ženstvenosti kroz kontekst fizičke pojave - frizure, šminke, odjeće. Tu je Broz u prvi plan stavljala sebe i to kroz vlastitu samouvjerenost, prepoznatljivu frizuru i crvenu šminku na pijedestalu. Osobno, njezinu bih ženstvenost (onako, na prvu) poistovjetila s hladnoćom zatvorskih čuvarica jer upravo svojim stilom takav dojam i ostavlja.

Zalepugin je o ženstvenosti govorio iz perspektive muškarca. Dobro. Lijepo. Ali. Muškarca čija se supruga, a i on posredno, bave "stavljanjem ženstvenosti u funkciju". Modna industrija, modeli, manekenke. Područje o kojem se zadnjih godina sve glasnije govori o eksploataciji žena uvjetovanjem supermršavog izgleda. Jesu li žene doista "predmet" u modnoj industriji mogli bismo debatirati, ali ne na ovom mjestu.

Dakle, voljela bih ovdje komentirati temu emisije, ali u tome neću uspjeti jer se nema što reći. Jedna od okosnica teme bio je i feminizam. S pitanjem - je li on ukinuo ženstvenost? Naravno da nije. Jer radi se o odvojenim segmentima djelovanja i življenja. Sociološkom i personalnom. Pa čak i intimnom. A u razgovoru na tu temu Denis Latin je bio potpuno neuk, nevješt i neskriveno nezainteresiran. Da ne kažem da ni jedno pitanje nije postavio iz glave. Ni jedno mu pitanje nije proizašlo iz izlaganja nekog od gostiju. Sve je lijepo pročitao s papira, sa scenarija koji je priredila urednica emisije Suzana Gotthardy-Pavlovsky.

Uzalud njezin trud kad joj šef nabija rogove diskreditirajući i njezin i svoj rad. Latina bi trebalo biti intimno sram zbog indolencije s kojom je prišao temi. Slažem se, možda je tema banalna. Ali je tema. Ako nešto nije dovoljno velik izazov za tematsku obradu, nek se njome u emisiji ni ne pokušavaju baviti. Zato je spomenuta emisija i Denisova sramota.

Prikazan je novinarski prilog o jednom transvestitu nakon čega je u studiju postavljeno pitanje - je li on ženstveniji od biološke žene? To je razina na kojoj se razgovaralo u jednoj Latinici.

Tagovi: denis latin, latinica, seksizam, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

:
Bionična emisija, dakle...zaključak je da žene nisu potrebne i da će nas uskoro i sustavno početi tamaniti ženboti...90-50-90, godište 17, a nakon upotrebe dolazi uznapredovali novi model po povoljnijoj cijeni , made in Tailand.,Latin je diletant, koji je provaljen do daske jer mu ovo nije prvi put da rodnu diskriminaciju oblači u frazeologiju...tipa: ženstvenost i šarm. Bila je jednom jedna emisija Sciencije Croatice ili vuotever,,definirala se ljubav...i beskompromisna je bila definicija:muškarac traži mladost, a žensko..rekla bih u tom slučaju dijete traži moć kroz novac, i onda klipovi bmw-a, a i polugole klinke sa napuhanim čubama...i znanstveno objašnjavanje plastične kirurgije je išlo uz to , eto vidite dokaz..čube se napuhuju da bit izgledale kao klinke, jer navodno žene nemaju usnice kao djevojčice...bile je voditeljica žena i stalno je doljevala ulje na vatru sa tezom, žena ...nepotrebna, mislim to je bio nekakav znanstveni program Htv pred tri godine, ...a šta je Latin nego iz tog legla
09.01.2011. 18:26
Muž jedne žene...:
Gledao sam emisiju. Tj. gledali žena i ja, ali sam ja odustao nakon 15ak minuta (iako sam nastavio slušat jer je žena odgledala do kraja)...zašto odustao? E pa baš zbog sličnih razloga koji su postavljeni u ovom članku. Neću ulazit u to tko je tko i tko ima kakav stav, ali stav cijele emisije i glavna tema je upravo bila ta da je ženstvenost ono površno...samo su pričali o sisama, odjeći i šminki...o ponašanju i stavu niti riječi...ženstvenost prvenstveno dolazi iznutra (hehe, reko bih 50% iz mozga, 50% iz srca;Uh koji klišej :) ), a izlazi kroz oči, prste, usta (ne napumpana:)), hod i cijelokupni stav...eto toliko od mene....
BTW, SAMO JOŠ OPASKA/KRITIKA NA ALEKSANDRU LIČANIN: Svojim komentarom "Osobno, njezinu bih ženstvenost (onako, na prvu) poistovjetila s hladnoćom zatvorskih čuvarica jer upravo svojim stilom takav dojam i ostavlja." se stavila na isti nivo sa svima njima iz emisije koje proziva. Nekome je baš takva ženstvena i privlačna, dok drugome nije...to je stvar osobnog ukusa i kao takvom, komentaru uopće nije mjesto u ovakvom članku.
14.01.2011. 14:01

Iz drugih medija

AEM