U fokusu

Petnaest godina (ne)provedbe Pekinške deklaracije

Petnaest godina (ne)provedbe Pekinške deklaracije

Međunarodna nevladina organizacija European Women’s Lobby (EWL) objavila je nedavno analizu i procjenu dosadašnjih učinaka i načina implementacije Pekinške deklaracije i akcijske platforme o ženskim ljudskim pravima. Prilikom 15. godišnjice deklaracije te 10. godišnjice akcijske platforme, EWL si je za cilj postavio ne samo analizu pomaka i pozitivnih promjena postignutih u zadnjem desetljeću, već je upozorio i na značajne  propuste i područja koja danas od aktivistica i aktivista zahtjevaju mnogo veći angažman i pažnju.

Jedno od takvih zapostavljenih područja je seksualno i drugo rodno uvjetovano nasilje nad ženama. Nažalost, još uvijek ne postoji odgovarajući zakonski okvir za zaštitu žrtava i borbu protiv seksualnog nasilja na europskoj razini. Nema dovoljno političke volje da se to pitanje eksplicitno zakonski regulira. Drugo područje koje će se u budućnosti morati postaviti u fokus aktivističkog rada je medijska edukacija i način prenošenja informacija u medijima. Medijska su pitanja od posebnog značaja u sprječavanju širenja diskriminirajućih stereotipa i senzibiliziranju društva za položaj i potrebe ranjivih i manjinskih društvenih skupina.

Ipak, izvještaj  EWLa ulijeva nadu u mogućnost sve temeljitijih i bržih promjena položaja žena na drugim područjima. Pekinška deklaracija i prateći akcijski plan pokazali su se posebno uspješnima u regulaciji i uspostavljavanju propisa koji su znatno poboljšali konkurentnost žena na tržištu rada, posebno u državama članicama Europske unije. Europska komisija osnovala je također Europski institut za ravnopravnost spolova sa sjedištem u Vilniusu s ciljem pružanja potpore u osmišljavanju novih zakonskih regulativa za poboljšanje ekonomske situacije žena, provođenja relevantnih edukacija i seminara u svim državama članicama te promocije ženskih ljudskih prava u Europi.

Unatoč općenitom poboljšanju ekonomske situacije žena, utvrđeno je da one još uvijek zarađuju u prosjeku 17,4% manje po satu nego muškarci. EWL ukazuje na goruću potrebu da se vlade što prije pozabave zabrinjavajućim razlikama u primanjima između muškaraca i žena te pokušaju osmisliti gospodarske strategije kako bi se konačno prebrodio ekonomski jaz među spolovima. Posebno sada, za vrijeme duboke gospodarske krize, ta će pitanja biti od sve veće važnosti za sve europske države.

EWL će i dalje pratiti implementaciju Pekinške deklaracije. Puni tekst izvještaja o provedbi Akcijskog plana koji je pripremila nevladina organizacija EWL možete pronaći na adresi: http://www.womenlobby.org

Izvještaj je dostupan na engleskom i francuskom jeziku.