Prozor u svijet

18.12.2009. 12:38:34 - Šnježana Štefinovec (Libela)

Bilješka s predavanja

Zagorka i crveni ocean

U prostorima Centra za ženske studije u bivšem Zagorkinom stanu na Dolcu 8, održano je predavanje o do sada nikada objavljenom romanu Marije Jurić Zagorke Crveni ocean koji je smješten u kategoriju science fiction romana. U predivnom starinskom ambijentu, punom uspomena i sjećanja na novinarku i spisateljicu vladala je ugodna i prijateljska atmosfera.


Vrlo zanimljivo, opširno i poučno predavanje izvodio je predavač Tomislav Šakić, jedan od  vodećih stručnjaka za SF u Hrvatskoj.

On je otvorio raspravu koliko je Crveni ocean znanstvenofantastični roman i koliko je Zagorka u romanu ostala dosljedna sebi i svojim stavovima vezanim za feminizam, nacionalnost i politiku.

Roman je nađen u arhivu Jutarnjeg lista. Zagorka je roman napisala 1918. godine. Objavljivan je u nastavcima u Jutarnjem listu, ali nikad nije objavljen kao knjiga.

Radnja romana počinje u Nici, gdje upoznajemo glavnog junaka Bojana Kneževića. Bojan Knežević je Hrvat i vrhunski letač aviona. Za njegovu naklonost se bore dva čovjeka, jedan dobar i jedan loš. Svaki ga želi privući na svoju stranu. Bojan upoznaje Zoranu i zaljubljuje se u nju. Počinje potraga za znanstvenikom koji jedini može spasiti svijet od propasti i uništenja.

U romanu se koriste za to vrijeme, futuristički izumi i naprave. Rat se vodi zračnom željeznicom i  zračnim vagonima, podmornicama, nevidljivim aeroplanom. U romanu se pojavljuju munje, čudotvorno sunce te crvene zrake - laserske zrake smrti. Te zrake su taj tajanstveni izum zbog čega svi traže nestalog znanstvenika.

Znanstvenik se pojavljuje i to kao prorok  i ubijaju ga u atentatu. Nakon smrti proroka. Bojan i Zorana završe u braku u Americi. I kao u svim dosadašnjim romanima i ovaj roman završi sretno s romansom, a politička borba traje i dalje.

Zagorka razvija ideju nacionalnosti u kojoj su Nijemci prikazani kao negativci a svi ostali narodi poput Čeha, Slovaka Hrvata i sl. kao pozitivci.

U romanu se najavljuje i niz socijalističkih ideja u kojima se podržava radnička klasa. Za Zagorku radnička klasa je crveni ocean.  Ona najavljuje preko događaja i svojih likova da će crveni val  pomesti svijet koji poznajemo i donijeti smrt kapitalističkoj manjini. Time je Zagorka već davne 1918 godine predvidjela u svom futurističkom romanu komunističku revoluciju.

Tagovi: centar za ženske studije, crveni ocean, književnost, zagorka, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

Elza:

Sviđa mi se prikaz Zagorkinog djela iz pera gospođe Štefinovec, kao i sva Zagorkina djela.
18.12.2009. 18:23
Josip:
Znate, oktobarska revolucija je izvedena 1917. godine. Prema tome, Zagorka je mogla naslutiti...
25.12.2009. 22:18

Iz drugih medija

AEM