U fokusu

POZDRAV IZ ŠVICARSKE…BEZ MINARETA

POZDRAV IZ ŠVICARSKE…BEZ MINARETA

U Švicarskoj će od sada biti zabranjena izgradnja minareta. Na referendumu na kojem se odlučivalo o zabrani izgradnje minareta, te za koji su Švicarci iskazali poseban interes s neočekivano visokim odazivom od 54%, većina od 57,4% glasača i 22 od 26 kantona glasala je za navedeni prijedlog. Ovakav rezultat je kod Vlade i većine stranaka naišao na potpuno iznenađenje. Ono što je još više začuđujuće jest da se Švicarska, koja u niti jednom turističkom prospektu ne izbjegava naglasiti multikuluralnost kao jednu od svojih najvećih prednosti, uopće odlučila na ovakav radikalan potez.

Vlada u Bernu, strahujući da bi odluka o zabrani mogla narušiti ugled Švicarske, pozivala je birače da glasaju protiv zabrane. Ovakva odluka naišla je na osudu inozemne javnosti i političara, dok je švicarska javnost po navedenom pitanju ostala podijeljena.

Za nacionalno uzbuđenje posebno su odgovorni kontroverzni plakati, zabranjeni u nekoliko gradova. Kombinacija crne, crvene i bijele upotrebljena na plakatima boje mnoge je podsjetila na zastavu Trećeg Reicha.

Iza inicijative pokrenute protiv izgradnje minareta stoji Švicarska narodna stranka (SVP). Inicijatori su u 18 mjeseci sakupili više od 100 000 potpisa, čime su i omogućili ovaj referendum. Oni naglašavaju da referendum nije usmjeren protiv islama kao religije. Član SVP stranke i glasnogovornik inicijative, Ulrich Schluer, minarete vidi  kao politički simbol i iskaz moći.

U Švicarskoj već otprije postoje tenzije između “pravih” Švicaraca i muslimana. Muslimani smatraju da bivaju tretirani kao građani drugog reda, Švicarci pak da se muslimani ne trude dovoljno integrirati u švicarsko društvo uporno odbijajući zapadnjačke vrijednosti. Muslimanska populacija iznosi 5% švicarske ukupne populacije od 7.5 milijuna stanovnika, a islam je u Švicarskoj druga vjeroispovijest nakon kršćanstva.

{slika}

“Najbolnija stvar za nas nije zabrana minareta, već ono što ovakva poruka simbolizira. Muslimani se kao religijska zajednica ne osjećaju prihvaćeno.” Izjavio je Farhad Afshar, koji je na čelu koordinacije Islamske organizacije u Švicarskoj.

Diljem Švicarske održani su prosvjedi. Mladi u Bernu održali su pogrebnu procesiju noseći svijeće i natpise “Ovo nije moja Švicarska”. U Zurichu na Helvetia Platz-u demonstranti su podigli 12 mini-minareta izrađenih od recikliranih predmeta.

Nakon izglasavanja zabrane borba je nastavljena na internetu. Na Facebooku je osnovana grupa “Sramim se rezultata inicijative o minaretama” koja je u tri dana skupila preko 60 000 članova. Njoj kontrira grupa “Ne sramim se rezultata inicijative o minaretama” koja pak broji 20 000 članova.

Kakve će posljedice imati ovakva odluka na položaj muslimana u Švicarskoj i već ionako zategnute odnose Švicaraca i švicarskih muslimana, vrijeme će pokazati. Jedno je sigurno, iako se bura u medijima polako počinje stišavati, o ovoj će temi u budućnosti biti još dosta rasprave.