U fokusu

obrana prava na pobačaj u poljskoj ne jenjava

Pravo i pravda pozvali na nasilje, desničari napali prosvjednice, predsjednik se predomislio

Pravo i pravda pozvali na nasilje, desničari napali prosvjednice, predsjednik se predomislio

Nakon što je prije tjedan dana oduševljeno pozdravio kontroverznu odluku poljskog Ustavnog suda, koji je presudio prošli tjedan da je pobačaj u slučajevima malformacija fetusa neustavan, poljski predsjednik se predomislio.

Vidjevši bunt naroda, poljski predsjednik Andrzej Dudi jučer je rekao da bi žene ipak trebale same odlučivati hoće li pobaciti ako fetus ima nepopravljive malformacije.

“Zakon ne bi smio traži ovakav tip junaštva od žene”, rekao je Duda u intervjuu za radio RRMF FM.

Gotovo svi legalni pobačaji u Poljskoj izvode se zbog oštećenja fetusa, pa ova presuda, koja je konačna i obvezujuća, de facto predstavlja zabranu prekida trudnoće. U Poljskoj protesti ne jenjavaju zadnjih tjedan dana. Prosvjeduje se u više od 150 gradova. Osim prosvjeda i blokada prometnica, diljem Poljske ovu srijedu se i štrajkalo, po parolom – odbijamo raditi dok nas terorizirate. Učiteljice su za sobom ostavile prazne učionice, studentice iz solidarnosti nisu išle na nastavu, prodavačice su zaključale blagajne.

S druge strane, šef vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski, najmoćniji poljski političar i predvodnik radikalizacije i tradicionalizacije poljskog društva, pozvao je narod da obrani crkve od prosvjednica. Taj čin se protumačio kao poziv ultradesničarskim i nacionalističkim skupinama za nasilje nad prosvjednicima. U četvrtak su desničarske skupine fizički napale prosvjednice u Wroclawu, Poznanu i Bialystoku.

{slika}

Biskupi i laičke katoličke skupine vršili su pritisak na vladajuću stranku Pravo i pravda da nametne stroži zakon. Stranka podržava tradicionalne katoličke vrijednosti, ali promjena zakona naišla je na otpor – i u parlamentu i na ulicama. Koncem prošle godine vladajuća stranka, uz podršku krajnje desnice, odlučila je zatražiti od suda da razmotri to pitanje. Radilo se o pogodnom trenutku, jer je vladajuća stranka imenovala većinu većina sutkinja i sudaca suda

Poljska je jedna od europskih najviše katoličkih zemalja, ali ovi stavovi nemaju podršku javnosti. Godinama su istraživanja javnog mnijenja pokazivala da se većina Poljakinja i Poljaka protivi restriktivnijem zakonu. Procjenjuje se da je 2016. godine oko stotinu tisuća građanki i građana prosvjedovalo zbog pokušaja pooštravanja zakona.

Više o temi pročitajte: