U fokusu

+ bonus

Deset filmova o ženama koje su se borile protiv kapitalizma i fašizma

Deset filmova o ženama koje su se borile protiv kapitalizma i fašizma

Kako bismo obilježile 8. mart, Međunarodni dan žena, sastavile smo listu najboljih 10 filmova o borbi žena protiv patrijarhata i kapitalizma. Pronaći filmove u kojima žene imaju vodeće uloge nije bilo lako, jer se većina biografskih filmova o pojedincima ili pokretima vrti oko muške revolucionarne priče.

U ovih deset filmova žene imaju centralnu ulogu u radničkom pokretu te borbi protiv kapitalizma i patrijarhata. 

[Zbog kapitalističkih autorskih prava, linkovi na cijele filmove možda će biti uklonjeni, preporučujemo pretraživanje ili common streaming servise].

SALT OF THE EARTH (1954.)

Ovaj film su napisali, snimili i producirali autori s hollywoodske Crne liste u vrijeme antikomunističkih čistki (Red Scare) pod palicom senatora Josepha McCarthyja. Film se bavi pitanjima rodne opresije, rasizma, državne represije nad radničkim pokretom. U središtu priče je štrajk meksičkih i meksičko-američkih radnika u rudnicima cinka za bolje radne uvjete i jednakost s Anglo (bijelim) rudarima. Supruge rudara sudjeluju u štrajku sa svojim radničkim zahtjevima, uključujući i tekuću čistu vodu (“”We want sanitation, not discrimination!” – Želimo sanitarne mjere, a ne diskriminaciju!). No, muškarci se nisu solidarizirali sa ženama sve dok nisu bili prisiljeni da se uključe u kućanske poslove i brigu o djeci. Dok sijeku drva i pripremaju vruću vodu za pranje veša i pripremu hrane, uče o “ženskom pitanju”. Sva ova pitanja su, dakako, relevantna i danas.

*Cijeli film: https://www.youtube.com/watch?v=5Dt2PKU4yLg

LIBERTARIAS  (1996.)

Ovo je jedan od brojnih španjolskih filmova o Španjolskom građanskom ratu, no među rijetkima koji u središtu priče ima revolucionarnu žensku organizaciju Mujeres Libres (Slobodne žene). Iz redova anarho-sindikalističkih organizacija (CNT, FAI i FIJL), ženske članice koje su predvodile Amparo Poch y Gascón, Lucía Sánchez Saornil i Mercedes Comaposada, pokrenule su časopis i političku struju pod nazivom Mujeres Libres kako bi organizirale kolektivni glas i poziciju žena u revolucionarnoj borbi. Naravno, vodile su “dvostruku borbu” – protiv kapitalizma i protiv patrijarhata; slično politikama (“double militancy”) koje opisuju latinoameričke feminističke revolucionarke 1980-ih. Prije vojnog poraza, Mujeres Libres su okupile preko 20 000 članica i iza sebe ostavile političko nasljeđe koje živi i danas.

ROSA LUXEMBURG (1987.)

Margarethe von Trotta režirala je ovaj film o veličanstvenoj poljsko-židovskoj revolucionarki. Film prati Luxemburgin razvoj od podržavateljice Njemačke socijaldemokratske partije do potpunog prekida s Karlom Kautskym i Eduardom Bernsteinom kada je partija podržala Prvi svjetski rat zbog čega su Luxemburg, Karl Liebknecht i u drugi osnovali Spartakističku ligu. Film prikazuje život masovne organizacije, ali i Luxemburgina bliska prijateljstva s drugim ženama u organizaciji, koje su uglavnom bile tajnice i partnerice muških partijskih vođa. Luxemburg je često odbijala pisati o Ženskom pitanju jer nije željela da se njezin politički angažman svodi na ženska pitanja, za razliku od njezine prijateljice Clare Zetkin koja je položaj žena stavila u središte svoga rada. Luxemburg je često vodila polemičke rasprave s Lenjinom (primjerice, protivila se povezivanju s nacionalističkim strujama, nazivajući to “plesom s đavolom” i oštro je kritizirala Lenjinov koncept partijske centralizacije). Smrt Rose Luxemburg i njenog političkog suradnika Liebknechat još uvijek primjer krajnje izdaje socijaldemokracije.

LOUISE MICHEL: LA REBELLE (2010.)

Francuska TV-drama o utamničenju Louise Michel u zatvoru u Novoj Kaledoniji. Michel je bila anarhistkinja koja je izbjegla kontra-revolucionarni masakr nakon poraza Pariške komune. Bila je uključena u sve najvažnije događaje Komune od početka do samoga kraja i – poput ostalih žena koje su sudjelovale u ustanku – obilježena kao “nepokorna” te optužena za sudjelovanje u pobuni. Poslana je u Novu Kaledoniju s 4500 drugova i drugarica. Francuska vlada je iskoristila njihovo zatočenje kako bi kolonizirala Pacifičko otočje i narod Kanak. Tijekom utamničenja sprijateljila se s pripadnicima Kanaka i ušla u sukob sa svojim rasističkim drugovima. Taj sukob je tema ovog filma, Michel je bila oslobođena 1880. te provela ostatak života držeći govore i razvijajući blisko prijateljstvo s Kropotkinom.  

  • “Louise Michel,” Great Lives, BBC radio program (audio)
  • Unruly Women of Paris: Images of the Commune (1996) by Gay L. Gullickson
  • The Women Incendiaries: The Inspiring Story of the Women of the Paris Commune by Edith Thomas

NI DIOS, NI PATRON, NI MARIDO (2010.)

Argentinski film o prvim anarhističko-feminističkim novinama i organizaciji La Voz de la Mujer (Glas žena) koje je djelovala u Argentini 1890-ih. La voz predstavlja iznimno hrabar iskorak u povezivanju anarhističkog i feminističkog diskursa. Film prikazuje akterice i politički rad koji je kratko trajao, no koji je ostavio snažan utjecaj u ženskoj radničkoj povijesti Argentine.

BORN IN FLAMES (1983.)

Fikcionalni film Lizzie Borden o grupi žena koje su organizirale Armiju žena kao odgovor na nepostojanje društvenih promjena protiv rasizma, seksizma i homofobije za vrijeme američke socijaldemokratske vlade. Na 10. godišnjicu “najmirnije revolucije u povijesti”, Armija žena pojačava svoje aktivnosti konfrontirajući se muškom seksualnom nasilju koristeći gerilsku radio-stanicu i radeći akcije otpora državi. Nakon ubojstva jedne od njihovih vođa Adelaide Norris koja je gradila internacionalnu solidarnost udružuju se sa ženama u Alžiru, njihov otpor postaje sve radikalniji.

WITH BABIES AND BANNERS; THE STORY OF THE WOMEN’S EMERGENCY BRIGADE (1979.)

Dokumentarni film Loraine Gray (autorice filma “Union Maids“, 1976.) U filmu su intervjuirane članice Ženske krizne brigade (Women’s Emergency Brigade) za vrijeme sit-down štrajka u Flintu (Michigan) 1936-1937.godine. Žene su držale štrajkaške straže, tukle se s policajcima, razbijale tvorničke prozore kada je na njih bio bacan suzavac. U ovom filmu se ponosno sjećaju svoje povijesti.

*Cijeli film: https://www.youtube.com/watch?v=q4n9vQZEza0

{slika}

NORMA RAE (1979.)

Biografski film sa Sally Field u glavnoj ulozi o iskustvu Crystal Lee Sutton u organiziranju sindikata s radnicama u tekstilnoj tvornici J.P. Stevens u mjestu Roanoke Rapids, Sjeverna Karolina. Film se osim radničkom borbom bavi pitanjima seksualne slobode, patrijarhata, rasizma i antisemitizma.

BREAD AND ROSES (2001.)

14. film britanskog redatelja Kena Loacha poznatog po filmovima koji u središtu imaju revolucionarne socijalističke, anarhističke i radničke pokrete. Naslov filma se referira na govor Rose Schneiderman – zasnovan na pjesmi Jamesa Oppenheima – za vrijeme poznatog štrajka tekstilnih radnica u Lawrenceu u Massachusettsu. Film prati priču o Mayi, imigrantkinji koja je postala vođa kampanje Justice for Janitors u Los Angelesu.

A PORTRAIT OF TERESA (1979.)

Kubanski film Pastora Vega koji prati lik Terese, tvorničke radnice i njezina iskustva s rodnom opresijom te posvećenosti politici revolucionarne Kube. Teresa predstavlja ideal žene kakav je promoviran u Sovjetskoj Rusiji i komunističkoj Kubi – radnice koja nastoji dostići i premašiti proizvodne norme. U dojmljivoj sceni razgovora s njenom majkom, Teresa se žali kako njen suprug ne sudjeluje u kućanskom radu i općenito ne podržava njezine napore, a majka joj odgovara: “Žene su žene, a muškarci su muškarci… čak ni Fidel to ne može promijeniti”. No, Teresa ne misli tako. Ovo je pogled u pozadinu obećanja socijalističke Kube uvođenja rodne jednakosti putem Obiteljskog zakona. A Teresa otkriva da su potrebne mnogo dublje promjene.

*Cijeli film: https://www.youtube.com/watch?v=mYtIo2MOL2Q

BONUS: ¡LAS SANDINISTAS (2018.)

Dokumentarni film od životu žena koje su postale aktivne vojnikinje Nikaragvanske Sandinističke fronte za nacionalno oslobođenje (FLSN) prije konačnog raspada dinastije Somoza i tijekom rata s Kontrašima koje je financijski i vojno podupirao SAD. Vodeći revoluciju, žene su postale radikalne i sudjelovale su u lokalnim akcijama, priključivale se gerilskim jedinicama u planinama, sudjelovale u otmicama i imale ključne uloge u revoluciji. U ovom filmu govore svoje osobne priče o kolektivnom uzbuđenju, strahu, hrabrosti te međusobnoj ljubavi i poštovanju. Priče prate osobne fotografije iz razdoblja o kojem prije ovog filma nije postojala arhivirana dokumentacija.

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević