U fokusu

novi zakon

Nizozemska će natjerati velike tvrtke na zapošljavanje više žena u nadzornim odborima

Nizozemska će natjerati velike tvrtke na zapošljavanje više žena u nadzornim odborima

Nizozemski je parlament glasovao ovog tjedna da tvrtke izlistane na nizozemskoj burzi moraju imati minimalno 30 posto žena u nadzornim odborima.

Prijedlog za uvođenje zahtjeva za tvrtke koje kotiraju na amsterdamskoj burzi usvojen je s 87 glasova za i 63 glasa protiv. Tvrtke koje ne dosegnu minimalni prag morat će zamijeniti bilo kojeg muškarca koji u nekom trenutku napušta odbor sa ženom, ili položaj ostaviti prazan.

U prijedlogu se također zahtijeva da oko 5000 drugih velikih tvrtki izradi detaljne planove za povećanje broja žena u svojim nadzornim i izvršnim odborima.

Nizozemska je vlada još 2013. izjavila da bi sve velike tvrtke trebale rezervirati najmanje 30 posto mjesta u upravnim odborima za žene, ali nije postavila uvjete za tvrtke koje ne ispunjavaju kriterije.

Trenutno manje od 10 posto tvrtki koje kotiraju na nizozemskoj burzi ispunjava cilj i izvršnog i nadzornog odbora, dok samo trećina ima dovoljno članica nadzornih odbora da ispune novi zahtjev.

Prijedlog je podržao širok spektar oporbenih i vladinih stranaka, ali usprotivila se konzervativna stranka VVD premijera Marka Ruttea.