U fokusu

stranka vox

Španjolska krajnje desna stranka bojkotira deklaraciju o rodnom nasilju

Španjolska krajnje desna stranka bojkotira deklaraciju o rodnom nasilju

Španjolska ultra-desničarska stranka Vox odbila je u ponedjeljak potpisati deklaraciju kojom se osuđuje nasilje nad ženama, izazvavši bijes organizacija za ljudska prava i osramotivši svoje saveznike u konzervativnoj Narodnoj stranci.

Vox-ovo odbijanje da potpiše deklaraciju madridskog gradskog vijeća značilo je da prvi put nakon zakona o rodno utemeljenom nasilju iz 2004. godine, lokalne vlasti u španjolskoj prijestolnici nisu bile u mogućnosti izdati zajedničku izjavu svih strana na tu temu.

Nacionalni izbori održani ovog mjeseca pokazali su da je Vox treća po veličini stranaka u španjolskom parlamentu, nakon što su više nego udvostručili broj mandata mješavinom nacionalističke i antifeminističke retorike.

Javier Ortega Smith, član madridskog gradskog vijeća i nacionalnog parlamenta, rekao je da je deklaracija, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, adresirala samo jednu stranu rodno utemeljenog nasilja. U govoru dočekanom uzvicima bijesa od publike u madridskoj gradskoj vijećnici, osudio je ono što je opisao kao “poricanje” rodnog nasilja, dodavši: “Postoje i muškarci koji trpe nasilje od žena i ubijaju ih njihove žene”.

Nekoliko sati kasnije tisuće ljudi izašli su na ulice širom Španjolske sa zahtjevom da vlasti učine više kako bi riješile taj problem. U Madridu su prosvjednici/ce zaustavili promet u centru grada i mahali natpisima na kojima je pisalo: “Koliko još žena mora umrijeti?” i uzvikivali:  “To nije izoliran slučaj, to je patrijarhat”.

Njegove je stavove osudio i gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez Almeida iz umjereno desne stranke PP, čija se vlada uz tržišno orijentirani Ciudadanos oslanja na podršku Voxa. Uslijedila je ogorčena reakcija aktivista/kinja za ljudska prava poput Nadije Otmani, čelnice udruge koja pomaže migrantkinjama da se nose s rodno uvjetovanim nasiljem.

Prema službenim statistikama prikupljenim od 2003. godine, u Španjolskoj su 1024 žene ubijene od strane partnera, zaključno s 22. listopadom. Samo ove godine, ubijene su 52 žene.