U fokusu

prosvjedi u fancuskoj

Deseci tisuća Francuza/kinja na ulicama zbog nasilja nad ženama

Deseci tisuća Francuza/kinja na ulicama zbog nasilja nad ženama

Proteklog su vikenda deseci tisuća ljudi izašli na ulice Pariza i drugih francuskih gradova tijekom prosvjeda protiv seksualnog i seksističkog nasilja prema ženama i protiv femicida-

Na prosvjedu u Parizu sudjelovalo je oko 35 tisuća prosvjednika/ica, a pored velikog transparenta nacionalne Organizacije obitelji žrtava femicida, nekoliko njih je nosilo fotografije žene koja je nedavno ubijena.

Od početka godine najmanje 116 žena ubijeno je od strane svojih partnera, a 2018. godine je zabilježen 121 femicid, navelo je francusko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Oko 213 tisuća žena svake godine je izloženo fizičkom, a ponekad i seksualnom nasilju partnera ili bivšeg partnera, što predstavlja oko jedan posto populacije žena od 18 do 75 godina.

Radna skupina za nasilje nad ženama Vijeća Europe istaknula je kako Francuska mora ponuditi bolju zaštitu žrtvama i njihovoj djeci te uvesti učinkovitije mjere zaštite od nasilja. “Ne možemo se pomiriti s činjenicom da se žene ubija bez ikakvih posljedica. Država mora učiniti nešto kako bi zajamčila sigurnost svih žena u zemlji”, rekla je aktivistkinja Karine Plassard.

Francuska vlada bi ovog tjedna trebala objaviti oko 40 mjera u borbi protiv nasilja prema ženama.