U fokusu

povijesni dan za sjevernu irsku

Sjeverna Irska: Pobačaj i istospolni brakovi napokon legalni

Sjeverna Irska: Pobačaj i istospolni brakovi napokon legalni

Sjeverna Irska je dekriminalizirala pobačaj te legalizirala istospolne brakove. Izmjene zakona stupile su na snagu u ponedjeljak u ponoć. Regija je dosad bila jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem su istospolni brakovi zabranjeni, kao i pobačaj, osim kada je život majke ugrožen.

Ranije ovog mjeseca, Visoki sud u Belfastu presudio je da su zakoni o pobačaju Sjeverne Irske kršili obveze Velike Britanije u pogledu ljudskih prava.

Sada su zakoni iz 19. stoljeća koji kriminaliziraju pobačaj stvar prošlosti, a vlada Velike Britanije preuzela je odgovornost za uvođenje novih propisa koji će omogućiti veći pristup pobačaju na zahtjev u regiji do idućeg travnja.

Ured Sjeverne Irske savjetovat će se o obliku i djelovanju novih dostupnih usluga. U međuvremenu će se ženama ponuditi besplatan prijevoz za pristup uslugama pobačaja u Engleskoj.

Prema zakonu, vlada je također obvezna do 13. siječnja donijeti propise o uvođenju istospolnih brakova u Sjevernu Irsku.

Uzimajući u obzir obavezu prethodne najave koja mora biti podnesena u zadanom roku prije vjenčanja, što parovi moraju poštivati, prva vjenčanja očekuju se oko Valentinova u veljači.

Mnogi/e građani/ke izmjene zakona proslavili/e su na ulicama Sjeverne Irske i na društvenim mrežama uz hashtag #TheNorthIsNow.