Prozor u svijet

11.09.2019. 19:14:57 - Libela

maroko

Marokanski aktivisti/kinje za oslobađanje novinarke optužene za pobačaj

Marokanski aktivisti/kinje za ljudska prava prosvjedovali su u ponedjeljak za puštanje novinarke optužene za pobačaj i seks izvan braka, rekavši kako je njezino uhićenje politički motivirano. Deseci aktivista/kinja organiziralo je sjednicu ispred rabatskog suda prije prvog ročišta na njenom suđenju uzvikujući: "Kakva sramota, sloboda je u opasnosti, kakva sramota, novinarstvo je u opasnosti".

Policija je prije 10 dana uhitila 28-godišnju Hajar Raissouni zajedno s njenim zaručnikom, liječnikom, medicinskom sestrom i drugom osobom optuženom za umiješanost u slučaj. Njihovi odvjetnici poriču da je pobacila, prenosi Thomson Reuters Foundation.

Aktivisti/kinje navode da su optužbe protiv nje dio napada na novinare/ke koji/e su kritični prema vladi, a cilj je bio osramotiti i ujaka optužene žene, inače istaknutog islamističkog vođu koji se protivi pobačaju i izvanbračnom seksu.

Slučaj je potaknuo široku raspravu na društvenim medijima u Maroku, uglavnom muslimanskoj zemlji, o osobnim slobodama, uključujući seks i privatnost, nakon što su detalji o njenom slučaju procurili u novine. Također je bacilo novo svjetlo na zabranu pobačaja u Maroku, i to nekoliko tjedana prije nego što bi parlament trebao razmotriti izmjene i dopune zakona u slučajevima silovanja, incesta ili malformacije fetusa.

Državno tužiteljstvo Maroka navodi da je Raissounijino uhićenje pravna stvar i nije povezano s njezinim poslom novinarke. Uhićena je nakon posjeta uredu liječnika koji je bio pod nadzorom policije zbog ilegalnih pobačaja, navodi se u državnom odvjetništvu.

Raissouni radi za nezavisne novine Akhbar al-Youm. Njezin ujak, Ahmed Raissouni, bivši je vođa Pokreta za jedinstvo i reformu, vodeće islamističke skupine koja je povezana s strankom Pravda i razvoj (PJD) koja vodi marokovsku vladajuću koaliciju. Drugi ujak, Soulaiman Raissouni, glavni urednik Akhbar al-Youma, rekao je da je Raissouni nepravedno izdvojena i optužio vladu da se "obračunava s novinama koje ga uznemiruju i s obitelji koja se nikada nije klanjala".

Novinar Akhbar al-Youma, Khaoula Ajaafri, rekao je da se kazneni zakon "koristi za suzbijanje kritičnih novinara/ki". Voditelj novina nedavno je osuđen na 12 godina zatvora zbog silovanja i trgovine ljudima, što je on negirao.

Marokanska aktivistička udruga za pravo na pobačaj priopćila je kako se 600 do 800 pobačaja vrši ilegalno svakog dana. U 2018. godini podnesena je 41 prijava ilegalnih pobačaja, navodi se u izvješću koje je objavilo tužiteljstvo.

"Ovaj slučaj pokazuje da su naši zakoni arhaični i nespojivi s transformacijama koje se u našem društvu događaju već desetljećima", rekao je aktivist za ljudska prava Ahmed Assid.

Tagovi: abortus, maroko, pobačaj, pravo na pobačaj, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM