U fokusu

prosvjed za legalan i dostupan abortus

Prema dekriminalizaciji pobačaja na Novom Zelandu

Prema dekriminalizaciji pobačaja na Novom Zelandu

RNZ / Yvette McCullough

Pred novozelendanskim parlamentom 22. srpnja održan je golemi prosvjed, na kojemu su prosvjednice_i zahtijevali reformu novozelendanskog zakona o pobačaju, a za to vrijeme je Kabinet za zakonodavstvo pripremao prijedlog zakona kojim se pobačaj namjerava ukloniti iz Kaznenog zakona.

Aktualni zakon dopušta pobačaj jedino u slučaju kada spašava život trudnice ili ukoliko je trudnoća rizična za fizičko i/ili mentalno zdravlje trudnice – i to uz uvjet dvije liječničke preporuke. Usporedo s ovim prosvjedom, predstavnici grupacije protiv pobačaja predstavili su članovima_icama Parlamenta peticiju s 13.000 potpisa protiv predloženih zakonskih promjena, prenosi RNZ.co.nz.

Predstavnici_e prosvjednika_ca za dekriminalizaciju pobačaja sastali su se s predstavnicima Family Planning, Abortion Rights Aotearoa te Sveučilišta Victoria, kao i sa savjetnicama Ministarstva pravosuđa Jan Logie i Dame Margaret Sparrow.

Dame Margaret, koja zagovara ovu reformu još od 1969. rekla je okupljenom mnoštvu kako je došlo vrijeme za promjenu: “Imamo novu priliku, imamo nove zastupnic_ke. U proteklih 40 godina dogodile su se mnoge promjene u društvu, promjene u životima žena, promjene u medicini i medicinskoj tehnologiji. Moramo promijeniti ovaj zakon”.

Potez Vlade premijerke Jacinda Ardern u smjeru dekriminalizacije pobačaja pozdravila je i izvršna direktorica Family Planning Association Jackie Edmonds te je dodala: “Nervozni smo oko toga što bi mogli dodati u taj prijedlog i hoće li zastupnici prihvatiti preporuke Pravne komisije”.

U listopadu prošle godine Pravna komisija predstavila je svoje preporuke Ministarstvu pravosuđa. Predloženesu tri opcije reforme i sve tri dekriminaliziraju pobačaj. Prema prvoj opciji, odluka je na ženi i njezinom liječniku ili liječnici, druga opcija predlaže psihološko savjetovanje za sve pobačaje, a treća bi zahtijevala psihološko savjetovanje samo u slučajevima trudnoće duže od 22 tjedna.

Što god Parlament odluči bit će pomak, no Edmonds se nada prvoj opciji. Tu opciju podržava i Sue Claridge iz Auckland Women’s Health Council, te smatra kako pobačaj treba biti tretiran kao zdravstveno, a ne mentalno pitanje.

“Važno je da žene koje razmišljaju o pobačaju imaju osiguranu opciju psihološkog savjetovanja, no to na neki način poručuje kako su sve žene narušenog mentalnog zdravlja i mislim da to ne pomaže. Mislim da je to degradirajuće i da oduzima ženama kontrolu nad vlastitim tijelom”, pojasnila je.

Tijekom dana, Vijeće Komiteta dalo je zeleno svjetlo nacrtu zakona i očekuje se da to potvrdi cijeli Komitet prije rasprave u Parlamentu. Prijedlog će biti tretiran kao pitanje savjesti, što znači da zastupnice_i ne moraju glasati u skladu s odlukom svoje stranke.

Premijerka Jacinda Ardern, koja je otvoreno zagovarala reformu, izjavila je da ne zna kako će glasati članstvo njene Laburističke stranke. Predsjednik Nacionalne stranke, Simon Bridges, nije se izjasnio, dok je starija članica i zastupnica te stranke Amy Adams ponudila pomoć ministru oko zagovaranja predložene reforme. Adams, koja odlazi u mirovinu sljedeće godine, potpuno zagovara nove legislativne prijedloge po pitanju pobačaja.