U fokusu

zakonodavci u sjedinjenim američkim državama

Predlažu zakone protiv pobačaja, a ne znaju kako funkcionira žensko tijelo

Predlažu zakone protiv pobačaja, a ne znaju kako funkcionira žensko tijelo

Jamie McCartney/www.artrepresent.com

14. svibnja 2019. Senat Alabame je izglasao nezakonitost pobačaja od trenutka začeća s predviđenom kaznom do 99 godina zatvora, bez izuzeća za slučajeve silovanja i incesta. Ovo će biti najekstremniji antipobačajni zakon u SAD-u, a izglasali su ga muškarci koji ne znaju najosnovnije činjenice o ženskoj biologiji, začeću, pa čak ni o tome kako bi sam zakon trebao funkcionirati.

Kada je, primjerice, senator Clyde Chambliss (Republikanska stranka) bio upitan hoće li zakon dopustiti žrtvama incesta postupak pobačaja, odgovorio je: “Da, sve dok ona ne zna da je trudna.”

Nije objasnio kako žena ili djevojčica može imati inducirani pobačaj prije nego što zna da je trudna, no izjavio je: “Potrebno je vrijeme da se svi kromosomi sjedine”.

Ženska tijela, životi i budućnost su prilično doslovno u rukama muškaraca koji, kako se čini, ne bi prošli školski test iz zdravstvene kulture. To je jedan od razloga zašto je tako teško gledati te debate: ne radi se samo o tome da se ženama uskraćuju prava i autonomija, već to rade potpuni moroni.

To nepostojanje osnovnog razumijevanja funkcioniranja ženskog tijela nije ograničeno samo na Alabamu. Zastupnik iz Ohia, John Becker (također republikanac) sponzorirao je prijedlog zakona koji ne dopušta zdravstveno osiguranje za pobačaje, no tvrdio je da bi taj zakon imao izuzetak u slučaju vanmaterične trudnoće kada se oplođeno jajašce implantira izvan maternice. “Postupak bi uklonio embrij iz jajovoda i usadio ga u maternicu”, rekao je, objašnjavajući postupak koji ne postoji niti je medicinski moguć.

Tu je i zastupnik države Texas Dan Flynn (republikanac) koji misli da pobačaj zahtijeva rezanje ženske maternice ili Vito Barbieri (republikanac), zastupnik države Idaho, koji misli da bi se ginekološki pregled mogao izvršiti tako da žena proguta sićušnu kameru. A tko bi mogao zaboraviti bivšeg kongresmena Missourija Todda Akina koji je tvrdio da žena ne može zatrudnjeti ako je silovana jer “žensko tijelo zna kako zaustaviti tu cijelu stvar“. (Akin nije jedini republikanski kongresmen koji je to mislio: 1995., bivši zastupnik Sjeverne Karoline Henry Aldridge, tvrdio je da kada je žena silovana “sokovi ne teku, fizičke funkcije ne rade, i ne može zatrudnjeti”).

Ne radi se samo o tome da su potpuno neobrazovani. Političari izglasavaju ove nebulozne zakone, a da nemaju pojma kako će implementacija utjecati na stvarne živote žena.

Kada su ga pitali kako bi država postupala prema ženama koje su imale spontani pobačaj  – kako bi mogle dokazati da nisu same prekinule trudnoću? – senator Alabame Chambliss je odgovorio da bi teret dokazivanja snosilo tužiteljstvo. Znači li to da bi svi spontani pobačaji bili istraživani? (Ako mislite da je to potpuno nemoguće, uzmite na znanje da je zakonodavac u Virginiji jednom pokušao progurati zakon koji bi žene obavezao da prijavljuju svoje spontane pobačaje policiji unutar 24 sata).

No, ponekad apsolutno neznanje zakonodavaca o zakonima koje izglasavaju ženama u SAD-u daje potrebne argumente. Kada je senator Alabame Bobby Singleton (demokrat) ukazao na to kako bi novi zakon u Alabami mogao kazniti one žene koje ustupaju oplođena jajašca u IVF klinikama [klinike za liječenje neplodnosti i medicinski potpomognutu oplodnju], Chambliss je odgovorio: “To se ne primjenjuje na jajašce u laboratoriju. To nije žena. Ona nije trudna.”

Toliko o “životu koji počinje začećem”. Chambliss je dokazao ono što feministkinje stalno govore – ne radi se o zaštiti oplođenih jajašca. Nikada se nije o tome radilo. Kod ovih zakona se radi o tome da muškarci kontroliraju tijela žena. Čak i ako nemaju pojma o tome kako ona funkcioniraju.

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević