U fokusu

gotovo potpuna zabrana

Senat Alabame donio zakon koji zabranjuje pobačaj i u slučaju silovanja

Senat Alabame donio zakon koji zabranjuje pobačaj i u slučaju silovanja

Senat američke savezne države Alabame, u kojem dominiraju Republikanci, donio je jučer zakon koji zabranjuje pobačaj u gotovo svim situacijama, uključujući i slučajeve silovanja ili incesta.

Senatori_ce su u omjeru 25-6 glasali za prijedlog zakona kojim bi obavljanje pobačaja u bilo kojoj fazi trudnoće bilo kazneno djelo kažnjivo do 99 godina zatvora ili doživotnim zatvorom za onoga tko obavlja pobačaj. Jedina iznimka bili bi slučajevi u kojima je zdravlje žene ozbiljno ugroženo. Senat je odbacio pokušaj dodavanja iznimke za slučajeve silovanja i incesta, javlja Al Jazeera.

Zakon je prethodno odobren u Zastupničkom domu Alabame i sada ide na potpisivanje guvernerki Kay Ivey, koja nije rekla hoće li ga potpisati, ali se zna da je općenito velika protivnica pobačaja.

Zakon će stupiti na snagu šest mjeseci nakon što ga potpiše guvernerka, ali će sigurno biti suočen s tužbama koje pripremaju udruge za zaštitu ljudskih prava.

Pobornici zabrane pobačaja, pak, kažu da je zakon osmišljen kako bi se suprotstavio važnoj odluci Vrhovnog suda iz 1973. Roe v Wade, kojom je pobačaj legaliziran na nacionalnoj razini – jer se nadaju da će stvoriti sudski slučaj koji bi pak mogao potaknuti sudove da ponovno razmotre pravo na pobačaj.

Ohrabreni konzervativnim sucima koji su se pridružili Vrhovnom sudu, protivnici pobačaja u nekoliko saveznih država nastoje osporiti pristup pobačaju. Kentucky, Mississippi, Ohio i Georgia uveli su zabranu pobačaja u trenutku detektiranja fetalnog otkucaja srca, što se može dogoditi u šestom tjednu trudnoće.