U fokusu

kršenje ženskih prava

Afganistan: ‘Testovi nevinosti’ nastavljaju se unatoč zabrani

Afganistan: ‘Testovi nevinosti’ nastavljaju se unatoč zabrani

Invazivne zastarjele pretrage namijenjene utvrđivanju nevinosti djevojke ili žene pregledom njihovog himena ili umetanjem prstiju u njihovu vaginu, i dalje su raširena praksa u Afganistanu, unatoč službenoj vladinoj zdravstvenoj politici koja brani zdravstvenim djelatnicima/ama da žene podvrgavaju takvim pregledima.

Raširenost ‘testova nevinosti’ ne posustaje jer tužitelji i policijski službenici često naručuju ove testove u slučajevima moralnih zločina kako bi ih dostavili kao dokaz koji bi potom doveo do duljih zatvorskih kazni. Žene koje ‘padnu’ na navedenom testu mogu biti zatvorene do tri mjeseca, ali mnoge žene i djevojke bivaju zatvorene i po godinu i pol dana. Čak i kada se uspostavi da žena uistinu jest djevica, samo podvrgavanje testu narušava njen ugled i predstavlja sramotu. Djevojke i žene koje se jednostavno šetaju uz muškarca mogu biti optužene za predbračni seks i podvrgnute ovom štetnom ispitu.

“Testovi nevinosti” su ponižavajuće, traumatične i nekonzistentne prakse kojima se nastoji utvrditi je li žena ili djevojčica imala predbračni seks, što se smatra moralnim zločinom u Afganistanu. Ovakvi testovi, osim u Afganistanu, prakticiraju se širom svijeta u najmanje 20 zemalja, ali UN, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) , Žene UN-a i UN-ov ogranak za ljudska prava pozvali su na globalnu zabranu 2018. WHO je naveo da nema znanstvenih dokaza da testovi nevinosti mogu dokazati je li osoba imala vaginalni odnos ili ne te da se stoga ne trebaju prakticirati. Himen može varirati – dok kod nekih ostaje netaknut i nakon spolnog odnosa, neke se žene ni ne rađaju s himenom..

U srpnju 2018. godine Ministarstvo javnog zdravstva objavilo je službenu politiku javnog zdravstva koja zabranjuje državnim zdravstvenim radnicima/ama da provode testove nevinosti i okončala korištenje testova djevičanstva kao osnovu za dodjeljivanje zatvorskih kazni ženama.

UN je testove nevinosti nazvao diskriminatornim prema ženama te naveo da isti krše ljudska prava. “društveno očekivanje da bi djevojke i žene trebale ostati ‘djevice’ temelji se na stereotipnim shvaćanjima da ženska seksualnost mora biti ograničena na brak. Ovakvo shvaćanje štetno je za žene i djevojke na globalnoj razini. “