U fokusu

Bolji probir u budućnosti?

Kućni Papa-testovi kao uspješnija metoda probira raka grlića maternice

Kućni Papa-testovi kao uspješnija metoda probira raka grlića maternice

jill111 / pixabay.com

Papa test, kako se kolokvijalnno naziva vaginalno-cervikalni-endocervikalni razmaz, neugodan je i intruzivan pregled. No u Engleskoj će uskoro biti dostupan kućni papa test, kojeg će biti moguće obaviti u miru svoga doma.

Opći cilj je povećati dostupnost probira raka grlića maternice, budući da već godinama sve manje pacijentica obavlja pregled.

U Australiji su kućni testovi razmaza općeprihvaćeni. Osoba može sama uzeti uzorak stanica cerviksa u privatnosti svoga doma ili u ordinaciji obiteljske medicine, te ga poslati na testiranje, što čini neugodan pregled spekulumom nepotrebnim.

GynaeCheck, kućni Papa-test, već je dostupan u Velikoj Britaniji, ali nije dostupan preko zdravstvenog osiguranja, nego košta 85 funti. Koristi se za otkrivanje humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje 99,7% slučajeva raka vrata maternice.

Pacijentice brisom prikupe tekućinu iz cerviksa – uskog prolaza od kojeg se sastoji donji dio maternice – a uzorak se zatim šalje u laboratorij i testira na visokorizične sojeve HPV-a.

Prikupljanje uzorka stanica traje svega nekoliko sekundi. Budući da ga ne mora obaviti stručna osoba, nema potrebe za ugovaranjem termina ili pregledom.

“GynaeCheck se dostavlja poštom u diskretnoj ambalaži, a uzorak se vraća putem unaprijed plaćene omotnice. Rezultati testa mogu se očekivati u roku od 10 dana”, izjavili su iz glasnogovorništva proizvođača.

U Hrvatskoj je kućni HPV test također dostupan, no sudeći prema stanju u hrvatskim bolnicama, klinikama i zdravstvu općenito, ne očekuje se da će pribor koji spašava živote u bližoj budućnosti biti dostupan svima.

Istraživanje britanskog medicinskog glasila BMJ pokazalo je da su za probir osoba koje rjeđe obavljaju Papa-test, kućni testovi učinkovitiji od slanja poziva za pregled.

Testovi razmaza još uvijek su najbolji način ranog otkrivanja raka grlića maternice.

Obavite pregled.