U fokusu

'Dostupan' od lipnja

SAD: Odobren prvi lijek za liječenje postporođajne depresije

SAD: Odobren prvi lijek za liječenje postporođajne depresije

bingngu93 / pixabay.com

Agencija za hranu i lijekove (FDA) u Sjedinjenim američkim državama odobrila je prvi lijek za liječenje postporođajne depresije.

Agencija je u priopćenju objavila da je odobrila lijek Zulresso, generičkog naziva brexanolon, namijenjen neprekinutoj intravenoznoj primjeni tijekom 60 sati. U priopćenju se navodi da su klinička ispitivanja, u kojima je sudjelovalo više od 200 osoba, pokazala da je djelovanje brexanolona primijećeno nakon tek nekoliko sati.

Postporođajna depresija pogađa jednu od devet rodilja.

Radi se o mnogo težem i dugotrajnijem stanju od tzv. “baby blues”, koje mnoge rodilje dožive oko tjedan dana nakon poroda. Simptomi postporođajne depresije mogu uključivati tugu, gubitak interesa, poteškoće pri povezivanju s bebom, pa čak i suicidalne misli.

“Postporođajna depresija ozbiljno je stanje, koje u težim slučajevima može može biti opasno po život. Ženama se mogu javiti misli o samoozljeđivanju ili ozljeđivanju djeteta. Postporođajna depresija također može utjecati na povezanost majke i dojenčeta”, kaže dr. Tiffany Farchione, ravnateljica Odjela za psihofarmake u Centru za procjenu i istraživanje lijekova pri FDA. “Ovo je prvi put da je neki lijek posebno odobren za liječenje postporođajne depresije, omogućujući nove mogućnosti liječenja.”

Zulresso će biti dostupan samo kroz program procjene i ublažavanja rizika (REMS), prema kojemu liječnik_ca propisuje primjenu lijeka samo u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi. Farchione je rekla da je REMS program neophodan “zbog ozbiljnih rizika, uključujući prekomjernu sedaciju ili nagli gubitak svijesti tijekom primjene”.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, do sada je liječenje osoba s postporođajnom depresijom uključivalo savjetodavne razgovore uz antidepresive koji nisu posebno odobreni za pomoć rodiljama.

Trajanje tretmana može biti otegotni faktor za neke rodilje, budući da podrazumijeva sedaciju i nadzor pri interakciji s bebom, navodi se u priopćenju. To će povećati troškove liječenja, za koje CNN navodi da će vjerojatno iznositi od 20 do 35 tisuća dolara po tretmanu, tvrdi tvrtka Sage Therapeutics, biofarmaceutska tvrtka koja je proizvela lijek. Majke bez dodatne podrške i majke s niskim primanjima značajno su sklonije postporođajnoj depresiji. Vjerojatno je da će lijek, dakle, biti nedostupan onoj društvenoj skupini koja ga u najvećem broju slučajeva treba. Ipak, ovo je velik korak u priznavanju postporođajne depresije i njezina “stavljanja na dnevi red” kada je riječ o mentalnom zdravlju. Nije, naime, uobičajeno da se bolesti koje u najvećem broju pogađaju žene ne doživljava ozbiljno, odnosno da se žene ne doživljava ozbiljno kada se žale na bol. Ipak, ii ovaj lijek još je jedan podsjetnik na važnost intersekcionalizma kao odrednice razmišljanja o reproduktivnom zdravlju.

Očekuje se da će lijek biti dostupan od lipnja.