U fokusu

kršenje prava radnica

Walmart se suočava s tužbama radnica zbog rodne diskriminacije

Walmart se suočava s tužbama radnica zbog rodne diskriminacije

Wikipedia

Gotovo stotinu sadašnjih i bivših radnica podiglo je tužbu protiv Walmarta zbog rodne nejednakosti u plaćama i mogućnostima.

Walmart, najveći svjetski trgovački lanac još jednom je suočen s tužbama zbog spolne diskriminacije – osam godina nakon što je Vrhovni sud SAD-a u najvećoj parnici zbog rodne diskriminacije protiv nekog poslodavca presudio u korist kompanije.

1. veljače je skoro 100 radnica podiglo tužbe za rodnu diskriminaciju protiv Walmarta zbog uskrate jednakih plaća u trgovinama i bolje plaćenih menadžerskih pozicija. Optužnice su uputile sadašnje zaposlenice Walmarta, ali i mnoge koje su napustile kompaniju do ranih i tijekom 2000-ih.

Francine Radzka radila je kao voditeljica odjela za delikatese u Walmartu u Okrugu  Manatee u Floridi od 1995. do 2000. Obratila se svom pretpostavljenom kada je otkrila da su drugi voditelji trgovina, svi muškarci, plaćeni više od nje, a na kraju je dala otkaz nakon što je bila prisiljena da prihvati dužnosti voditeljice pekarnice na nekoliko mjeseci bez ikakve dodatne kompenzacije.

“S 50 sati tjedno prešla sam na 80 do 90 sati tjedno rada. Tražila sam povišicu jer sam vodila potpuno novi odjel i povišica mi je bila odbijena”, kaže Radtka. “U Walmartu se radi za plaću, i bez obzira radiš li 50 ili 80 sati tjedno – plaća je ista.”

Jenny Hicks je radila u Walmartu u istom okrugu od 1997. do 2000. godine. “Obučila sam brojne voditelje i propustila brojne povišice”, kaže Hocks. “Obučavala sam muškarce koji su zarađivali više od mene, rečeno mi je da ne mogu dobit povišicu i da ne mogu bit unapređena premda sam ih obučavala za posao koji sam sama željela raditi”.

Hicks je napustila Walmart jer joj nije bilo omogućeno napredovanje za razliku od muških kolega. U Walmartu se zaposlila nadajući se da će napredovati i izgraditi sigurnu karijeru kako bi uzdržavala svoju obitelj.

Radtka i Hicks su među ovim ženama koje sada tuže Walmart.

Ove tužbe su pokrenute kada je na Vrhovni sud SAD-a 2011. došla tužba u slučaju Walmart vs Dukes. Tužba je originalno uložena 2001., a slučaj je registriran 2004. kao najveća tužba u povijesti SAD-a koju je podiglo 1,5 milijun tadašnjih i bivših radnica Walmarta .

Vrhovni sud je tada ocijenio da je status skupne tužbe neodgovarajući, odnosno prihvatio je argument Walmarta da radnice nemaju dovoljno zajedničkog da bi se mogle obuhvatiti jednom skupnom tužbom.

Ta je odluka pokrenula niz pojedinačnih i regionalnih tužbi protiv Walmarta.

“U Walmartu je postojala ‘kultura’ i prije 1999., a koja se nastavlja, da žene koje su izabrane za različite pozicije nemaju mogućnost napredovanja”, kaže Lindsy Wagner, odvjetnica iz Floride koja zastupa radnice u ovim slučajevima. Kaže da se nova radna mjesta za žene otvaraju najčešće za poslove blagajnica i pomoćnica, dok se muškarce zapošljava na odjelima elektronike ili sportske opreme na kojima je moguće brzo napredovanje.

Wagner je izjavila kako će u nekoliko narednih mjeseci vjerojatno biti pokrenuto još nekoliko slučajeva. “Ove žene su samo mali dio žena koje namjeravaju podići tužbe diljem zemlje”, kaže. “Brojne odvjetnice i odvjetnici rade zajedno na ovome kako bismo pomogli ženama da izbore pravdu”.

Walmart je nedavno promijenio politiku dopusta/bolovanja pod pritiskom sudskih slučajeva koje su pokrenule trudne radnice suočene s diskriminacijom. U srpnju 2018., državna odvjetnička grupa A Better Balance podigla je optužnicu u ime radnica koje su bile otpuštene tijekom trudnoće, optuživši kompaniju da krši zakone države New York po tom pitanju.

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević