Prozor u svijet

04.02.2019. 18:14:11 - Libela/trust.org

Stoljetni običaj chhaupadi odnio je još jedan život

Djevojka u Nepalu je umrla zbog vjerovanja da su žene za vrijeme menstruacije nečiste

Jedna od koliba za menstruaciju

Jedna od koliba za menstruaciju (Foto: Screenshot Youtube)

Unatoč službenoj zabrani, stara stoljetna hinduistička praksa "chhaupadi" i dalje je na snazi u Nepalu. I uzela je četvrti život u samo nekoliko tjedana. 

Naime, tradicija "chhaupadi" povezana je s menstrualnim tabuom te je prema njoj ženama i djevojkama u zapadnom Nepalu zabranjeno participiranje u uobičajenim aktivnostima u obitelji za vrijeme menstruacije. Smatra ih se nečistima te za vrijeme menstruacije spavaju u staji za stoku ili u 'kolibi za menstruaciju'. 

Nakon smrti 17-godišnjakinje Parbati Bogati koja se ugušila u pokušaju da upali vatru i zagrije se u kamenoj nastambi bez prozora (u kojoj boravi za vrijeme menstruacije), urgentno se diljem zemlje poziva na prestanak chhaupadi običaja. Njena smrt došla je nakon smrti žene i njena dva mlada sina prošli tjedan u sličnim okolnostima. Unatoč kaznama od tri mjeseca zatvora i tri tisuće rupija, praksa se nastavlja, a žene umiru. 

Aktivisti/kinje za ljudska prava tvrde da Vlada unatoč istragama i upozorenjima ne čini dovoljno da bi se običaj zaustavio. 

"Kažnjavanje nije dovoljno te Vlada nema i ne provodi specifične mjere kako bi se chhaupadi eliminirao", kazala je Mohna Ansari, članica nacionalne komisije za ljudska prava u Nepalu. "Trenutni zakoni se trebaju revidirati te se mora napraviti jasan plan za zaustavljanje tog običaja i plan se mora implementirati", dodala je Ansari. 

Iako je praksa službeno zabranjena 2005. godine, ona je i dalje živa u zapadnom Nepalu te su žene za vrijeme menstruacije izložene brojnim rizicima među kojima su gušenje, ugrizi zmija i ostalih opasnih insekata, napadi divljih životinja i silovanja. 

Običaj ide toliko daleko da se u nekim zajednicama vjeruje da ako žene i djevojke za vrijeme menstruacije ne napuste kuću, obitelj će snaći nesreća ili prirodna nepogoda. Nekima je čak zabranjeno da dodiruju stvari kao što su mlijeko, religiozne slike ili simboli te stoka, a nekima je zabranjeno viđaju druge članove/ice obitelji. 

Vlada Nepala tvrdi da se programi koji žele osvijestiti stanovništvo provode u siromašnim i udaljenim područjima zapadnog Nepala gdje se običaj najčešće provodi, no tvrde da nije lako promijeniti stavove tamošnjeg stanovništva. 

"Moramo srušiti nastambe i lansirati masivnu kampanju kako bismo osvijestili zajednice i obitelji da žene ne postaju nečiste samo zbog menstruacije", kazala je Renu Adhikari Rajbhandari iz nacionalne alijanse za ženska ljudska prava u Nepalu, navodeći da zakonodavstvo može i mora učiniti više kako bi se običaj prekinuo. 

Tagovi: diskriminacija, djevojke, menstruacija, menstruacija žene, nepal, silovanje, smrt, tabu tema, zabrana, zakon, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM