Prozor u svijet

22.01.2019. 07:16:00 - Libela

Legalizacija pobačaja

Otok Man postaje prvi britanski otok koji je dekriminalizirao pobačaj

Otok Man postaje prvi britanski otok koji će dekriminalizirati pobačaj u sklopu reforme koja je dobila gotovo jednoglasnu podršku u parlamentu. Otok, krunski posjed Ujedinjenoga Kraljevstva s lokalnom samoupravom, koji se nalazi u središtu Britanskih otoka, ranije je pobačaj dopuštao samo u iznimnim okolnostima, primjerice, kada je život žene bio u opasnosti, zbog čega su mnoge žene bile prisiljele putovati u Britaniju kod privatnih liječnika/ica.

Zakon prihvaćen prošlog tjedna dopušta pobačaj na zahtjev u prvih 14 tjedana trudnoće te proširuje mogućnosti za pobačaj između 15. i 24. tjedna.

"Ovime stavljamo uslugu pobačaja u sferu zdravstva, a ne kaznenog sustava", rekao je član parlamenta Alex Allinson, čiji je prijedlog zakona prihvaćen s gotovo jednoglasnom podrškom. "Također nastojimo maknuti barem dio stigme s pobačaja. Žene su uvijek trebale i prakticirale pobačaj. Riječ je o medicinskoj usluzi za žene koje je traže i tako ga trebamo i tretirati", dodaje.

Ovim je zakonom otok Man postao prvi u britanskom otočju koji je u potpunosti dekriminalizirao pobačaj, koji je dopušten u Sjevernoj Irskoj isključivo u slučaju ugroze života žene te nije u potpunosti dekriminaliziran u Britaniji.

Allinson, koji je inače liječnik, izjavio je da je javna rasprava na otoku Man pokazala uistinu veliku potporu ovoj reformi. "Moramo se maknuti od zakona koji su izmišljeni u 1800-im godinama i krenuti naprijed kako bismo o pobačaju i ženskom zdravlju općenito govorili unutar zdravstvenog sustava", navodi.

Zakon također predviđa stvaranje sigurnosnih zona oko bolnice na otoku i potencijalno liječničkih ordinacija kako bi se spriječilo uznemiravanje od strane prosvjednika/ica koji se protive zakonu.

Dosadašnji strogi zakon o pobačaju na otoku Man značio je da je svake godine na otoku zabilježeno samo nekoliko prekida trudnoće. Allinson ističe da je oko 100 žena godišnje putovalo u Britaniju zbog privatnih pobačaja, što je dosezalo cifru i do 1.500 funti, uz putne troškove, dok su druge kupovale tablete preko interneta, bez savjetovanja ili follow-up tretmana.

Susjedna Irska prošle je godine liberalizirala svoj zakon o pobačaju, što znači da je Sjeverna Irska, kojom vlada Britanija, jedini dio Britanskih otoka s restruktivnim režimom po pitanju pobačaja.

Prema podacima Guttmacher Institutea za 2018., gotovo polovica od procijenjenih 56 milijuna pobačaja na globalnoj razini svake godine je nesigurno, što dovodi do smrti 22.800 žena. 

Tagovi: legalizacija pobačaja, otok man, pobačaj, reproduktivna prava, velika britanija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM