Prozor u svijet

21.01.2019. 09:33:32 - Libela

istinska borba protiv nasilja nad ženama i dalje zanemarena

Ekvador: Etničko čišćenje pod izgovorom borbe protiv femicida

(Foto: TeleSur)

Lokalni stanovnici grada Ibarra u provinciji Imbabura, Ekvador, napali su kamp venezuelanskih migranata nakon što su lokalni mediji izvijestili o femicidu u kojem je žrtva bila trudna 22-godišnjakinja ubijena od strane vlastitog partnera čija se nacionalnost posebno isticala u medijima kao relevantan faktor u počinjenju zločina, izvještava TeleSur.

Dianu Carolinu Ramirez partner je 11 sati držao kao taokinju, 'šetajući' ju ulicama grada pod prijetnom nožem.

Policija je na poslijetku razoružala muškarca, ali ne prije nego što je zadao Ramirez tri ubodne rane zbog kojih je nedugo po napadu preminula u bolnici.

U jednom trenutku, usputni su promatrači napali muškarca.

Događaj je tada izazvao spontanu kasnonoćnu pobunu među građanima. Potaknuta ksenofobnim tendencijama, skupina mještana marširala je do gradskog parka koji je poznat kao prebivalište mnogih venezuelanskih izbjeglica, spalila ga do temelja zajedno sa svim stvarima koje su pritom uspjeli pronaći i krenula u potjeru za stanovnicima/ama kampa.

Ksenofobija cvjeta diljem Latinske Amerike većinski zbog negativnog medijskog izvještavanja o Venezueli i njenim građanima/kama. Neki su doveli u pitanje medije koji su objavili vijest o ubojstvu Diane Ramirez te proširili društvenim mrežama snimku zločina, pitajući se zašto je nacionalnost napadača istaknuta više od samog problema femicida kao kulminacije nasilja nad ženama, koji i dalje predstavlja iznimno velik problem.

Povodom navedenih događanja, ove nedjelje u gradu je održan i marš za 'društveno čišćenje' – kako je prozvan od strane ksenofobnih krugova na društvenim mrežama.

Čak je i ekvadorski predsjednik Lenin Moreno objavio priopćenje u kojem povezuje venezuelanske migrante s kriminalom:

"Svi smo mi Diana! Ekvador je bio i bit će zemlja mira. Nećemo dopustiti da nam to oduzmu bilo kakvi antisocijalni elementi. Integritet naših majki, kćeri i suradnica je moj prioritet. Dozvolio sam hitnu formaciju radne skupine koja će pratiti stanje kriminala vezanog uz Venezuelance na ulicama, na radnom mjestu i na granici. Razmatramo i mogućnost izrade posebnih dozvola za ulazak u zemlju..."

Kao odgovor na navedene događaje, 21. siječnja feminističke i druge ženske organizacije najavile su dva marša solidarnosti u nadi da će privući pozornost i upozoriti na čestu pojavu nasilja nad ženama u ekvadorskom društvu koje i dalje većinom ostaje nedostatno adresirano te sve češće biva korišteno tek kao alat anti-imigrantske politike.

Tagovi: ekvador, etničko čišćenje, femicid, ksenofobija, nasilje nad ženama

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM