U fokusu

genitalno sakaćenje

Učenice u Keniji bit će podvrgnute obveznim pregledima

Učenice u Keniji bit će podvrgnute obveznim pregledima

pixabay.com

Planirano podvrgavanje učenica u Keniji obveznim pregledima za utvrđivanje genitalnog sakaćenja i trudnoće predstavljaju kršenje privatnosti žrtava, upozoravaju aktivisti_kinje.

Sve djevojčice koje se ovaj tjedan vraćaju u školu u Naroku, kenijskom gradu zapadno od Nairobija, u lokalnim će domovima zdravlja biti podvrgnute pregledu u sklopu akcije kažnjavanja genitalnog sakaćenja.

Djevojčice za koje se utvrdi da su podvrgnute nezakonitom genitalnom sakaćenju, bit će primorane dati izjavu za policiju. Od trudnih će se djevojaka tražiti da identificiraju oca djeteta, izjavio je George Natembeya, povjerenik okruga Narok.

Narok ima najveću stopu maloljetničkih trudnoća u Keniji, dok je genitalno sakaćenje još uvijek učestala praksa u zajednici Maasai. No, promatrači tvrde kako su najavljeni pregledi ponižavajući za djevojčice, ne identificiraju stvarne uzroke maloljetničkih trudnoća, te vjerojatno neće poboljšati stope kažnjavanja genitalnog sakaćenja.

“Jedan od najvećih problema prilikom procesuiranja slučajeva genitalnog sakaćenja nedostatak je dokaza. Ne radi se o nedostatku dokaza o tome da su djevojčice doista obrezane, nego dokaza o samome činu”, izjavila je je Felister Gitonga, voditeljica programa tima Eqality Now, organizacije posvećene ukidanju štetnih praksi.

Gitonga je kazala kako su napori vlasti za ukidanje genitalnog sakaćenja dobrodošli, te je dodala: “Potrebna nam je drugačija strategija koja bi osigurala poštivanje prava djevojčica na privatnost. Osim toga, moramo imati jasan plan o tome što ćemo s prikupljenim informacijama.

Kada otkrijemo da je djevojka doživjela genitalno sakaćenje, kakve će biti posljedice? Hoće li dobiti psihosocijalnu podršku? Ili će joj samo biti uskraćena mogućnost pohađanja nastave?

Obvezni pregledi riskirali su sekundarno viktimiziranje djevojčica koje su doživjele zlostavljanje, upozorava Gitonga.

Svi oblici genitalnog sakaćenja djevojčica kriminalizirani su u Keniji 2011. godine, kao i diskriminacija žena koje nisu prošle taj postupak. Prikrivanje i neprijavljivanje takvih slučajeva također je protuzakonito, kao i pomaganje u samo postupku genitalnog sakaćenja te odvođenje u inozemstvo radi obavljanja postupka.

Iako je u Keniji svaka peta žena i djevojčica u dobi od 15 do 49 godina doživjela genitalno sakaćenje, praksa je u cijeloj zemlji sve rjeđe prisutna.

Sudionici_e kampanje kažu kako je borba protiv genitalnog sakaćenja ključna za iskorjenjivanje maloljetničkih trudnoća i dječjih brakova. “Djevojke koje su doživjele sakaćenje zajednica smatra zrelim ženama. Stoga se svaka povreda prava događa nakon tog postupka”, tvrdi je Gitonga. “Ako su nakon toga prisiljene stupiti u spolne odnose čak i s mnogo starijim muškarcima, zajednica to ne smatra silovanjem”.

Prema najnovijem demografskom i zdravstvenom istraživanju (2014.), oko četrdeset posto djevojaka u Naroku zatrudni u tinejdžerskoj dobi.

Napori za smanjenje stope maloljetničkih trudnoća neće uroditi plodom ako se ne pozabavimo problemima rodno uvjetovanog nasilja i siromaštva.

“Djevojke koje žive u siromašnim naseljima u izrazito su teškom položaju. One su u riziku od seksualnog nasilja, ponekad moraju zarađivati seksualnim uslugama kako bi pomogle u obrazovanju mlađe braće i sestara. Moramo, dakle, razumjeti njihovu situaciju”, rekla je. “Ne možemo kažnjavati djevojke zbog trudnoće”.