U fokusu

Diskriminacija žena

Još dva medicinska fakulteta u Japanu priznala manipulaciju rezultatima ispita

Još dva medicinska fakulteta u Japanu priznala manipulaciju rezultatima ispita

Pixabay

Seksizam na medicinskim studijima u Japanu poprimio je nove razmjere nakon što su još dva fakulteta priznala manipulacije rezultatima ispita kako bi manje žena upisalo medicinski studij. Do tog je priznanja došlo par mjeseci nakon što je manipulacija rezultatima otkrivena na fakultetu u Tokiju

Juntendo University i Kitasato University, oba u Tokiju, priznali su da su postavili manji prag za muškarce nego li žene kako bi osigurali da određen broj muškaraca upiše studije medicinskih profesija. 

“Žene odrastaju brže i mozak im se brže razvija nego li muškarcima te su njihove sposobnosti znatno veće u trenutku kad pristupaju prijemnom ispitu. Na neki način, tako smo pomogli muškim aplikantima.”, kazao je dekan Juntendo fakulteta, Hiroyuki Daida.

Uz, Juntendo, i Kitasato fakultet na svojim je stranicama priznao da su davali prioritet muškim studentima.

Priznanja su isplivala u javnost nakon što je ljetos otkriveno da je ‘Tokyo Medical University’ manipulirao rezultatima prijemnih ispita žena od 2011. godine kako bi se zadržala mala razina ženskih studentica na studiju medicine. Do toga je došlo nakon što je 2010. godine 38% žena uspješno riješilo prijemni ispit. Kao razlog naveli su vjerovanje da žene češće odustaju od studija nakon što osnuju obitelj. 

Nakon toga, u listopadu ove godine, 24 žene zatražile su da im se isplati 100,000 yena (£700) svakoj kao naknadu za emotivni stres, novac uložen u pristupanje ispitu te putne troškove.

Zbog tog skandala pokrenuta je istraga na 81 fakultetu medicinskih studija. Juntendo je u posljednje dvije godine odbio 165 aplikanata, među kojima je bila 121 žena. Iako su one zadovoljile kvote u prvom dijelu ispita, nakon drugog dijela 1.67 više muškaraca prolazilo je testiranje u odnosu na žene.

Sukladno tim podacima, razlika između muškaraca i žena bila je najveća na Juntendu od svih istraživanih fakulteta. Unatoč tomu, optuženi fakulteti smatraju da nisu diskriminirali žene te nisu smatrali svoju praksu problematičnom do istrage. 

“U to vrijeme smatrali smo da je naša mjera zdravorazumska. Sad kad je prikazana neprikladnom, prekinut ćemo tu mjeru i dosadašnju praksu”, kazao je Hajime Aral, predsjednik fakulteta te se ispričao nepravedno odbijenim ženama.