Prozor u svijet

 • Somalija bilježi porast slučajeva genitalnog sakaćenja u vrijeme pandemije

  Somalija bilježi porast slučajeva genitalnog sakaćenja u vrijeme pandemije

  Mjere protiv širenja koronavirusa u Somaliji rezultirale su povećanjem slučajeva genitalnog sakaćenja (FGM), budući da obrezivači_ce idu od vrata do vrata, nudeći obrezivanje djevojaka zatvorenih u kuće zbog pandemije, navodi organizacija Plan International .

 • Imale smo pobačaj

  Imale smo pobačaj

  Poljska grupa Abortion Speak Out objavila je manifest o pobačaju koji su potpisale mnoge hrabre žene. Pozivaju sve da pročitaju što imaju reći. Žele da ih svi/e vide: ' Mi smo ovdje, stvarne smo i pobačaj je jedno od naših iskustva ', poručuju.

 • Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba

  Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba

  Ovog utorka Mađarska je zabranila promjenu spola i zakonsko priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba. Izglasan je amandman na članak 33 zakona koji spol definira kao 'biološki spol dobiven rođenjem i utemeljen na primarnim karakteristika spola i kromosoma'.

 • Pobačaj gotovo potpuno nedostupan tijekom pandemije

  Pobačaj gotovo potpuno nedostupan tijekom pandemije

  Ruski aktivisti/kinje proveli su koordinirano ispitivane u kojim bolnicama u Moskvi je moguće obaviti abortus u vremenu mjera zaštite od koronavirusa. Zaključak istraživanja je dao zapanjujuće rezultate: samo 3 od kontaktirane 44 medicinske ustanove potvrdile su kakao obavljaju abortus.

 • Mađarski parlament odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju

  Mađarski parlament odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju

  Mađarski parlament jučer je donio odluku da neće ratificirati Istanbulsku konvenciju kojom bi se poticala borba protiv nasilja kao i zaštitile žene. Odluka o ne-ratifikaciji u parlamentu je prihvaćena sa 115 glasova, 35 glasova protiv i 3 suzdržana te osim ne-ratifikacije u Mađarskoj (...)

 • Otkazan Amsterdam Pride

  Otkazan Amsterdam Pride

  Pride Amsterdam koji se trebao ove godine održati od 25. srpnja do 2. kolovoza otkazan je zbog koronavirusa. Tako će se 25. izdanje održati iduće godine , a Povorka po kanalima će se održati 7. kolovoza 2021. godine. Ovo je prvi puta da se Pride odgodio od početka ovog događaja, (...)

 • Poljska: Moguća potpuna zabrana pobačaja i kriminalizacija spolnog odgoja

  Poljska: Moguća potpuna zabrana pobačaja i kriminalizacija spolnog odgoja

  ASTRA , Mreža za seksualna i reproduktivna prava zemalja Srednje i Istočne Europe izdala je priopćenje o solidarnosti s Poljacima/injama koji/e su suočeni/e s mogućnosti potpune zabrane pobačaja i kriminalizacije seksualnog odgoja u zemlji.

 • Zbog porasta nasilja nad ženama, Francuska će žrtve smještati u hotele

  Zbog porasta nasilja nad ženama, Francuska će žrtve smještati u hotele

  Francuska je u ponedjeljak priopćila kako će platiti hotelske sobe za žrtve obiteljskog nasilja i otvoriti pop-up savjetovališta nakon što su brojke pokazale da je broj slučajeva zlostavljanja porastao tijekom prvog tjedna karantene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

 • UK: Abortus pilulom postaje dostupan iz vlastitog doma

  UK: Abortus pilulom postaje dostupan iz vlastitog doma

  Britanski državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb odobrio je 30. ožujka mjeru osiguravanja stalnog pristupa uslugama ranog medikamentoznog pobačaja u vlastitom domu. Prema navedenoj mjeri, žene i djevojke moći će uzeti Mifepriston i Misoprostol, lijekove za rani medikamentozni pobačaj, (...)

 • Poljska: aktivisti/kinje za pravo na pobačaj strahuju od nemogućnosti pristupa zbog epidemije koronavirusa

  Poljska: aktivisti/kinje za pravo na pobačaj strahuju od nemogućnosti pristupa zbog epidemije koronavirusa

  Natalia Broniarczyk, aktivistkinja koja surađuje s dobrotvornom udrugom koja pomaže Poljakinjama koje žele prekinuti trudnoću, navodi da su im telefoni počeli zvoniti bez prestanka nakon što je vlada prošlog tjedna najavila zatvaranje granica kako bi zaustavila širenje epidemije koronavirusa, (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM