Prozor u svijet

 • U izrazito religioznom gradu izabrana prva komunistkinja

  U izrazito religioznom gradu izabrana prva komunistkinja

  U Iraku su u subotu 12. 5. održani prvi parlamentarni izbori nakon pobjede nad Islamskom državom. Narod Iraka u velikom je broju bojkotirao izbore, a na glasačka mjesta izašlo je manje od polovice birača (44,5%). No, oni koji su izašli u velikoj većini glasali su za Savez Sairoun – (...)

 • Fenomen sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg

  Fenomen sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg

  Tijekom protekle dvije godine, za vrijeme snimanje dokumentarnog filma o sutkinji Ruth Bader Ginsburg , svjedočili smo fenomenu pravnice u osamdesetima koja je prava rock zvijezda, osobito među milenijalcima. Njezino lice nalazi se na tisuću memova.

 • Fotografski projekt koji promovira balet među nebijelim djevojčicama

  Fotografski projekt koji promovira balet među nebijelim djevojčicama

  Prije nekoliko godina, fotografkinja Takiyah Wallace tražila je plesni studio u Dallasu za svoju trogodišnju kćer koja je izrazila zanimanje za balet. Tada je primijetila nešto neobično. "Jedna od prvih stvari koju sam primijetila prilikom posjeta lokalnim plesnim studijima bilo je to da (...)

 • Istospolni parovi u Grčkoj mogu udomiti djecu

  Istospolni parovi u Grčkoj mogu udomiti djecu

  Novom legislativom istospolni parovi koji se nalaze u civilnom partnerstvu u Grčkoj su izborili pravo da postanu udomiteljski roditelji, no ne posvojitelji. 9. svibnja za novu legislativu je glasalo 161 zastupnika/ica nasuprot 103 protiv.

 • Ništa od Nobela za književnost ove godine

  Ništa od Nobela za književnost ove godine

  Švedska akademija priopćila je u petak ove godine neće dati Nobelovu nagradu za književnost zbog "krize" unutar Akademije. Spomenuta je "kriza" rezultat velikog broja optužbi za seksualno uznemiravanje povezane s tom institucijom, prenosi Jazabel.

 • Iowa zabranjuje pobačaj s prvim otkucajima srca fetusa

  Iowa zabranjuje pobačaj s prvim otkucajima srca fetusa

  Američka savezna država Iowa predložila je jedan od najstrožih zakona o pobačaju u Americi. Naime, njime (ako se potpiše) pobačaj će biti zabranjen nakon što se detektiraju prvi otkucaji srca fetusa. Zakon, popularno nazvan "heartbeat" može zabraniti pobačaj već u šestom tjednu trudnoće, (...)

 • Anarhistkinje i anarhisti proslavili Prvi maj molotovljevim koktelima

  Anarhistkinje i anarhisti proslavili Prvi maj molotovljevim koktelima

  Pariška policija uhapsila je u utorak više od 200 ljudi i upotrijebila suzavac i vodene topove protiv maskiranih anarhističkih prosvjednica i prosvjednika, koje/i su razbijale/i izloge i bacale/i molotovljeve koktele, pokvarivši planove sindikata da održe mirne skupove povodom Praznika rada, piše (...)

 • Savezni sudac Thomas Rice: SAD ne može ukinuti potpore za programe prevencije tinejdžerskih trudnoća

  Savezni sudac Thomas Rice: SAD ne može ukinuti potpore za programe prevencije tinejdžerskih trudnoća

  Savezni je sudac blokirao ukidanje financijske potpore za programe prevencije tinejdžerskih trudnoća koje vode podružnice organizacije Planned Parenthood, a koje je nametnula administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekavši kako je odluka bila proizvoljna.

 • Pakistan - Obrazovanjem protiv ekstremizma

  Pakistan - Obrazovanjem protiv ekstremizma

  U manje od tri godine, više od 20 000 pakistanskih djevojčica i dječaka obrazovalo se putem materijala predviđenih kurikulumom inicijative Youth for Human Rights . Začetnik ove obrazovne reforme u povojima, odvjetnik je, zaposlenik pakistanskog Vrhovnog suda, Ishan Hanjra , na čiju je (...)

 • Prodaja Frida Kahlo lutke zabranjena u Meksiku

  Prodaja Frida Kahlo lutke zabranjena u Meksiku

  Barbie lutka s likom meksičke umjetnice Fride Kahlo nedavno je stupila na svjetsko tržište kao dio Mattelove kolekcije igračaka pod nazivom "Inspirativne žene" koja je u maloprodaju stupila 8. ožujka ove godine. Kolekcija osim Fride uključuje i lutke nekolicine drugih žena koje su na (...)

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM