Prozor u svijet

 • Meksiko progoni transrodne osobe zbog 'nanošenja moralne štete'

  Meksiko progoni transrodne osobe zbog 'nanošenja moralne štete'

  U meksičkom gradu Torreonu dosad je uhićeno deset transrodnih osoba koje su potom optužene za nanošenje 'moralne štete' . U istom gradu, transrodne su osobe prisiljene sa sobom nositi posebne osobne iskaznice i potvrde o zdravstvenom stanju.

 • Sirijke prosvjedovale za obustavu masakra u Afrinu i Ghouti

  Sirijke prosvjedovale za obustavu masakra u Afrinu i Ghouti

  Mnogobrojne žene iz sirijskog Deir ez-Zora izašle su u srijedu na ulice grada kako bi iskazale ogorčenje nedostatkom svjetske reakcije na stradavanje civila u Afrinu i Ghouti. Prosvjednice su se okupile pred Sirijskim ženskim centrom u Deir ez-Zoru, a potom krenule na prosvjednu šetnju (...)

 • Ubijena Marielle Franco, aktivistkinja za ljudska prava

  Ubijena Marielle Franco, aktivistkinja za ljudska prava

  Prema dosadašnjim saznanjima, Marielle Franco , aktivistkinja za ljudska prava i pripadnica lijevo orijentirane brazilske Socijalističke slobodarske stranke ubijena je u Rio de Janeiru hitcem iz pištolja. Kako prenosi Telesur , Franco (38) je ubijena u srijedu u 21 i 30 na (...)

 • El Salvador: žena optužena za 'zločin pobačaja' oslobođena nakon 15 godina zatvora

  El Salvador: žena optužena za 'zločin pobačaja' oslobođena nakon 15 godina zatvora

  Žena iz El Salvadora, koja je rodila mrtvorođenče 2003. godine, a posljednjih 15 godina provela u zatvoru pod optužbom za ubojstvo djeteta , oslobođena je ovog tjedna nakon što su vlasti smanjile trajanje kazne . Oslobođenje Maire Veronice Figueroa stavilo je potpunu zabranu pobačaja u (...)

 • Microsoft optužen za diskriminaciju, uznemiravanje i silovanje zaposlenica

  Microsoft optužen za diskriminaciju, uznemiravanje i silovanje zaposlenica

  Prema sudskim dokumentima koji su američkoj javnosti postali dostupni u ponedjeljak, Microsoftove zaposlenice u SAD-u između 2010. i 2016. godine prijavile su nemalih 238 slučajeva rodno uvjetovane diskriminacije ili uznemiravanja na radnom mjestu.

 • Palestinke u Izraelu među najobrazovanijima, ali i najteže zapošljivima

  Palestinke u Izraelu među najobrazovanijima, ali i najteže zapošljivima

  Usprkos činjenici da su u globalu obrazovanije od Palestinaca, Palestinke stečenom diplomom neke visokoobrazovne ustanove na okupiranim teritorijima pod upravom Izraela i dalje se susreću s poteškoćama pri pronalaženju posla. Jedna od najprestižnijih visokoobrazovnih ustanova na okupiranim (...)

 • Tunižanke marširale za jednako pravo na nasljedstvo

  Tunižanke marširale za jednako pravo na nasljedstvo

  Ove subote, više od 1 000 prosvjednica, ali i nemali broj prosvjednika, izašlo je na ulice Tunisa kako bi zahtijevali/e jednako pravo žena na nasljeđivanje imovine. Iako je Tunis često moguće smatrati zemljom pionirkom u pogledu emancipacije i poboljšanja stanja ženskih prava na sjeveru (...)

 • Pakistan prihvatio zakon o zaštiti prava transrodnih osoba

  Pakistan prihvatio zakon o zaštiti prava transrodnih osoba

  Pakistanski Senat 7. je ožujka jednoglasno prihvatio prijedlog zakona kojim garantira prava transrodnih osoba . Izglasavanje ovog zakona, putem kriminalizacije niza radnji kojima su transrodne osobe u Pakistanu izložene, trebalo bi umanjiti njihov nepovoljan položaj te im pružiti kvalitetnu (...)

 • Žene i LGBT osobe nevidljive su žrtve katastrofa

  Žene i LGBT osobe nevidljive su žrtve katastrofa

  Nedostatak podataka o utjecaju prirodnih katastrofa i konflikata na žene, djevojčice i pripadnike/ice LGBT zajednice onemogućuje osiguravanje pomoći i oporavak od negativnih posljedica takvih katastrofa. Cecilia Aipira , savjetnica za smanjenje rizika od katastrofa pri UNDP-u, navodi da (...)

 • 5.3 milijuna Španjolki izašlo na ulice za 8.mart

  5.3 milijuna Španjolki izašlo na ulice za 8.mart

  Žene diljem Španjolske ovog su Dana žena izašle na ulice u sklopu općeg ženskog štrajka u znak borbe za rodnu jednakost. Sindikati su sveukupni broj prisutnih žena , koje su tog dana odbile raditi (bilo u domaćinstvu ili na radnom mjestu) i prisustvovale štrajku, u raznim španjolskim (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM