Prozor u svijet

 • Švicarska: referendum za zabranu javne homofobije

  Švicarska: referendum za zabranu javne homofobije

  Švicarski_e glasači_ce složili_e su se u nedjelju da javnu homofobiju treba sankcionirati, dajući time zeleno svjetlo izmjeni zakona o diskriminaciji koji nije pružao zaštitu lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama. Protivnici_e godinama pripremane izmjene zakona tvrdili_e su da da će (...)

 • Novi zakon u Turskoj dopušta muškarcima da legalno siluju djevojke - ako se za njih ožene

  Novi zakon u Turskoj dopušta muškarcima da legalno siluju djevojke - ako se za njih ožene

  U turskom parlamentu je krajem siječnja u proceduru pušten užasavajući zakon koji omogućava silovateljima da izbjegnu kazne ako se ožene svojim maloljetnim žrtvama. Narodna demokratska stranka u Turskoj upozorava da bi to moglo legalizirati dječje brakove i silovanje i otvoriti vrata (...)

 • Talijanski vrhovni sud odbacio optužbe protiv Carole Rackete

  Talijanski vrhovni sud odbacio optužbe protiv Carole Rackete

  Vrhovni talijanski sud u petak se složio da Carola Rackete , njemačka kapetanica spasilačkog broda Sea-Watch3, ne bi trebala biti uhićena zbog prisilnog pristajanja na Siciliji i navodnog sudara s policijskim brodom. 31-godišnja Njemica uhićena je nakon što je navodno udarila policijski (...)

 • I zato plešemo

  I zato plešemo

  Nakon prijevoda poezije pjesnikinja i pjesnika Jehan Bseiso , Ghayatha Almadhouna , Dunye Mikhail i Hale Alyan , na Libeli vam predstavljamo još jednog pjesnika iz arapskog svijeta.

 • Ovo je Libanon - borba protiv suvremenog ropstva

  Ovo je Libanon - borba protiv suvremenog ropstva

  Kad sam prvi put odlazila u Libanon, 2015. godine, prvo sam se u avionu sjetila kako je Rawi Hage u De Nirovoj igri pisao da tijekom građanskog rata u Libanonu nije bježao od rata, već od Fairuz i njenih sjetnih pjesama koje su uvijek svirale na radiju njegove majke, umotanom u (...)

 • Stop cenzuri LGBT sadržaja u Litvi

  Stop cenzuri LGBT sadržaja u Litvi

  Nacionalna organizacija za LGBT prava ( LGL ) pokrenula je peticiju kojoj je cilj zaustaviti cenzuru LGBT sadržaja u Litvi. Naime, gotovo deset godina u Litvi je na snazi zakon sličan ruskim 'anti - gej' zakonima. Radi se o Zakonu o zaštiti maloljetnika od štetnog utjecaja javnog (...)

 • Zlatni globus: žene nisu nominirane za najbolju redateljicu, ali ni za najbolji scenarij

  Zlatni globus: žene nisu nominirane za najbolju redateljicu, ali ni za najbolji scenarij

  Prošli su tjedan objavljene nominacije za 77. nagradu 'Zlatni globus'. Niti jedna žena nije nominirana u kategoriji najboljeg/e redatelja/ice, kao ni u kategoriji za najbolji scenariji. No, to nije iznenađujuće. Kroz sve ove godine, samo pet žena bilo je nominirano u kategoriji za najbolju (...)

 • U Poljskoj otvorena telefonska linija na kojoj žene mogu dobiti savjete o pobačaju

  U Poljskoj otvorena telefonska linija na kojoj žene mogu dobiti savjete o pobačaju

  U Poljskoj koja ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, lansirana je nova inicijativa "Abortion Without Borders". Radi se o telefonskoj liniji na kojoj će žene moći dobiti savjet i financijsku potporu za putovanje (u Njemačku, Britaniju i Nizozemsku) kako bi mogle imati (...)

 • Indija: Žrtva silovanja umrla je nakon napada u kojem je pretučena i zapaljena

  Indija: Žrtva silovanja umrla je nakon napada u kojem je pretučena i zapaljena

  Grupa muškaraca zapalila je 23-godišnju ženu, žrtvu silovanja u Indiji. Među njima su bili i njeni silovatelji, a žrtva je dan kasnije preminula u bolnici. To je potaknulo protest opozicije koja je prozvala vladajuće za nepoduzimanje dovoljnih mjera u borbi protiv nasilja nad ženama.

 • Pobačaj u Slovačkoj ostaje legalan

  Pobačaj u Slovačkoj ostaje legalan

  Nacrt zakona koji su parlamentu predstavili članovi konzervativne Slovačke nacionalne stranke prije dva tjedna osmišljen je kako bi se žene i trudnice obvezale na ultrazvuk prije prekida trudnoće. Također, zakon bi zabranio oglašavanje usluga pobačaja i primorao liječnike da natjeraju pacijenticu (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM