Prozor u svijet

 • Amsterdam: protest zbog nedostatka ženskih toaleta

  Amsterdam: protest zbog nedostatka ženskih toaleta

  U Amsterdamu je održan protesti zbog nedostatka ženskih toaleta. Povod je bila kazna koju je dobila žena koja je urinirala na ulici jer nije željela koristiti muški toalet. Naime, Geerte Piening je kažnjena (90 eura kazne) nakon što je uhvaćena kako urinira usred noći na ulici.

 • Glumica u video parodiji žestoko napala seksizam u Bollywoodu

  Glumica u video parodiji žestoko napala seksizam u Bollywoodu

  Zvijezda Bollywooda Kangana Ranaut odlučila je progovoriti o seksizmu u rastućoj indijskoj filmskoj industriji. Udružila se s popularnim komičarskim kolektivom All India Bakchod i napravila video parodiju u kojoj prikazuje što sve proživljavaju žene u Bollywoodu.

 • New York: Prvi korak u zaustavljanju maltretiranja pred klinikama za pobačaj

  New York: Prvi korak u zaustavljanju maltretiranja pred klinikama za pobačaj

  Njujorški državni odvjetnik Eric Schneiderman najavio je da će tužiti prosvjednike/ce protiv pobačaja zbog nezakonitog uznemiravanja pacijentica i osoba u pratnji pred klinikom za abortuse u New Yorku. "Taktika koja se koristi za uznemiravanje i ugrožavanje bolesnika, obitelji, (...)

 • Afganistanska poduzetnica pomaže studenticama na putu do uspjeha

  Afganistanska poduzetnica pomaže studenticama na putu do uspjeha

  Afganistanska poduzetnica nada se inspirirati novu generaciju mladih žena kroz putničku agenciju koju je osnovala kako bi pomogla učenicama osigurati mjesto na sveučilištima u Turskoj, Rusiji i Europi, kako bi se nakon toga mogle probiti u zanimanja u kojima dominiraju muškarci.

 • Sudska odluka daje nadu za bolju političku reprezentaciju žena u Keniji

  Sudska odluka daje nadu za bolju političku reprezentaciju žena u Keniji

  Ohrabreni rekordnim rezultatima na izborima prošlog mjeseca, kenijski aktivisti/kinje navode da se nadaju da će najviši sud ove zemlje podržati pravo žena na bolju političku reprezentaciju , nakon iznenađujuće odluke da se ponište predsjednički izbori.

 • Ravnateljica Sveučilišta u Oxfordu: Moj posao nije zaustavljanje homofobije

  Ravnateljica Sveučilišta u Oxfordu: Moj posao nije zaustavljanje homofobije

  Ravnateljica Sveučilišta u Oxfordu Lousie Richardson zaprepastila je studente/ice izjavom kako njen posao nije zaustavljanje homofobije unutar Sveučilišta. Šokantnu izjavu je Louise Richardson , ravnateljica Sveučilišta u Oxfordu i jedna od najcjenjenijih ravnateljica u Ujedinjenom (...)

 • Indijski sud dopustio prekid trudnoće 13-godišnjoj žrtvi silovanja

  Indijski sud dopustio prekid trudnoće 13-godišnjoj žrtvi silovanja

  Indijski najviši sud dopustio je u srijedu prekid trudnoće 13-godišnjoj djevojčici koja je silovana, što su aktivisti/kinje pozdravili kao korak unaprijed nakon što je sličan zahtjev za 10-godišnjakinju nekoliko tjedana ranije odbijen. Aktivisti/kinje traže od indijskih vlasti da produže (...)

 • Indija: Visoka stopa smrtnosti žena od posljedica partnerskog nasilja

  Indija: Visoka stopa smrtnosti žena od posljedica partnerskog nasilja

  U Indiji je 40 posto veća šansa da će žena umrijeti od posljedica fizičkog napada u usporedbi sa SAD-om, što najvjerojatnije proizlazi iz određenih društvenih faktora, navodi se u istraživanju objavljenom krajem kolovoza. Istraživači/ce Sveučilišta u Washingtonu usporedili su stope (...)

 • Perverzne komunistkinje i kastrirani generali - mit koji je ubio milijun ljudi

  Perverzne komunistkinje i kastrirani generali - mit koji je ubio milijun ljudi

  Jedno od većih masovnih ubojstava 20. stoljeća dogodilo se u Indoneziji u svega nekoliko mjeseci prije nešto više od 50 godina. O masakru se malo zna, ali mit koji je pokrenuo ta masovna ubojstva široko je rasprostranjen u Indoneziji. Štoviše, dio je školskog kurikuluma.

 • 'Osiguranje od silovanja' u Teksasu ugrožava živote žena

  'Osiguranje od silovanja' u Teksasu ugrožava živote žena

  Nedavno je teksaški guverner Greg Abbott odobrio izmjene dosadašnjeg zakona o abortusu čijim će stupanjem na snagu, uz već postojeće stroge restrikcije savezne države Teksas, pobačaj na zahtjev biti učinjen još nedostupnijim. Izmjene zakona, naime, podrazumijevaju oslobađanje (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM