Prozor u svijet

 • 'Zaustavimo dječje brakove jednom zauvijek'

  'Zaustavimo dječje brakove jednom zauvijek'

  Udana s 19 godina za zlostavljača jer je tako zahtijevala njena ultra ortodoksna židovska obitelj, Fraidy Reiss iz New Yorka obećala je da će nešto promijeniti – i zaustaviti dječje brakove u Americi. Dok se mnogi/e aktivisti/kinje bore protiv dječjih brakova u područjima poput (...)

 • Brazilski kongresni odbor traži potpunu zabranu pobačaja

  Brazilski kongresni odbor traži potpunu zabranu pobačaja

  Brazilski kongresni odbor, vođen evangeličkim kršćanima, glasovao je prošlog tjedna za zabranu pobačaja u svim situacijama, uključujući slučajeve silovanja i životne ugroze majke . Odluka je donesena s osamnaest glasova za i jednim glasom protiv.

 • Kako molitelji/ce pred klinikama za pobačaje promašuju poantu

  Kako molitelji/ce pred klinikama za pobačaje promašuju poantu

  Iako cijeli život živim u Londonu, još uvijek me uspijevaju zapanjiti ista tri prizora. Prvi je prizor redina pred Madame Tussauds muzejem u ulici Baker (koji se, zapravo, sastoji od tri ili četiri reda) u kojem ljudi pod žarkim suncem čekaju dva ili tri sata kako bi okinuli selfie s voštanom (...)

 • Pobačaj u Rusiji: Samostalno zaključite da ste nemoralne

  Pobačaj u Rusiji: Samostalno zaključite da ste nemoralne

  Uvođenje civilnog braka, olakšanih rastava braka, jednakih plaća za jednak rad, legalnog pobačaja te dostupnih jaslica i vrtića. Govorimo o Sovjetskom Savezu nakon Revolucije, ranih 1920-ih godina . Dekriminalizirano nasilje prema ženama, nacionalizam i pritisak na žene da sudjeluju u (...)

 • Povučena kontroverzna odluka o definiciji ropstva u Brazilu

  Povučena kontroverzna odluka o definiciji ropstva u Brazilu

  Brazilski je Vrhovni sud suspendirao zahtjev Vlade za promjenom definicije ropstva za koju se smatralo da je korak unazad u borbi protiv prisilnog rada. U objašnjenju presude, sutkinja Rosa Weber navodi da je nova definicija koja sužava raspon onoga što se smatra robovskim radom protivna (...)

 • Kampanja #MeToo razbija šutnju o obiteljskom nasilju u Africi

  Kampanja #MeToo razbija šutnju o obiteljskom nasilju u Africi

  Kampanja na društvenim mrežama pod hashtagom #MeToo , pokrenuta kako bi se ojačala svijet o seksualnom zlostavljanju i nasilju, pokrenula je raspravu u dijelovima Afrike gdje je obiteljsko nasilje vrlo rašireno , no strogi religijski i kulturalni tabui koji ga okružuju sprječavaju žene da o (...)

 • Oslobođenje Raqqe od ISIS-a simbol je pobjede žena nad patrijarhatom

  Oslobođenje Raqqe od ISIS-a simbol je pobjede žena nad patrijarhatom

  U četvrtak, zapovjednica YPJ-a Nesrin Abdullah u službenom je priopćenju potvrdila vijest o oslobođenju Raqqe . Ovaj sirijski grad još je početkom studenog 2014. godine pao u ruke ISIS-ovim militantima ubrzo postajući de facto prijestolnicom Islamske države, poprištem (...)

 • Poljska premijerka Beata Szydlo podupire zabranu eugeničkog pobačaja

  Poljska premijerka Beata Szydlo podupire zabranu eugeničkog pobačaja

  Poljska premijerka Beata Szydlo podupire nacrt zakona kojim se kani zabraniti eugenički pobačaj u Poljskoj, zemlji koja već sad ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. Eugenički pobačaj odnosi se na pobačaj u slučajevima u kojima se već u ranoj trudnoći ustanovi da (...)

 • Kineski medij tvrdi da je seksualno uznemiravanje isključivo problem 'Zapada'

  Kineski medij tvrdi da je seksualno uznemiravanje isključivo problem 'Zapada'

  Kineske novine Daily izazvale su bijes javnosti nakon članka koji tvrdi da u Kini nema predatora poput Harvey Weinsteina zato što je u kineskoj tradiciji da se muškarce uči da budu zaštitnički nastrojeni prema ženama. Mnoge žene u Kini nakon tog članka objavile su da su bile seksualno (...)

 • Tinejdžeri se ne žele nazivati feministima

  Tinejdžeri se ne žele nazivati feministima

  Identificirati se kao feminist/kinja je za mnoge od nas sinonim vjerovanja u ravnopravnost rodova, ali za tinejdžere u Ujedinjenom Kraljevstvu, stvari nisu tako jednostavne. Britanski tinejdžeri ne žele sami sebe nazivati feministima, iako vjeruju u rodnu ravnopravnost .

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM