Prozor u svijet

 • Rodno neutralni toaleti uskoro u školama diljem Škotske

  Rodno neutralni toaleti uskoro u školama diljem Škotske

  Škotska vlada najavila je da će revidirati smjernice u školama kako bi se u njih uključili rodno neutralni toaleti dostupni svim učenicima i učenicama. Izvorne smjernice za škole, iz 1960e godine, uspostavile su minimalne standarde prema kojima je nužno postojanje jednakog broja toaleta za (...)

 • Kurdinje i poezija kao sredstvo borbe za slobodu

  Kurdinje i poezija kao sredstvo borbe za slobodu

  "Čak i ako ju utopimo u moru, Ova će vatra gorjeti vječno. Ona isijava svjetlošću u tami. Ona gori i dalje." - Bejan Matur Prije nekoliko godina, nedugo nakon početka građanskog rata u Siriji, svjetska je javnost postala naprosto (...)

 • Kampanjom za vlasnička prava žena protiv nasilja nad ženama u Južnoj Aziji

  Kampanjom za vlasnička prava žena protiv nasilja nad ženama u Južnoj Aziji

  Aktivisti/kinje su pokrenuli/e kampanju u Južnoj Aziji kako bi potaknuli/e muškarce da se zauzmu za vlasnička prava svojih kćeri, supruga i sestara te potaknuli/e žene da zahtijevaju svoj dio, kombinacijom čega se nadaju smanjiti nasilje nad ženama u ovoj regiji.

 • Sjajan prvi govor mlade laburistkinje Laure Pidcock u parlamentu

  Sjajan prvi govor mlade laburistkinje Laure Pidcock u parlamentu

  Laburistkinja Laura Pidcock svoj prvi govor u britanskom parlamentu iskoristila je kako bi pozvala na promjene i uputila kritiku britanskoj političkoj tradiciji. Mlada političarka Laura Pidcock 9. lipnja 2017. godine postala je zastupnicom Laburističke stranke u Parlamentu.

 • Panel u Italiji: Muškarci raspravljaju, žene im drže kišobrane

  Panel u Italiji: Muškarci raspravljaju, žene im drže kišobrane

  Ovih dana u Italiji se raspravlja o fotografiji koja možda najbolje ocrtava stanje stvari po pitanju rodne ravnopravnosti u toj zemlji, javlja Huffington post . Fotografija (dostupan je i video) prikazuje all male panel s jedne konferencije u gradu Salmona na kojoj je sudjelovao i (...)

 • Godišnje se može izbjeći 67 milijuna neželjenih trudnoća

  Godišnje se može izbjeći 67 milijuna neželjenih trudnoća

  Više od 200 milijuna žena u zemljama u razvoju koje ne žele biti trudne uopće ne koriste kontracepciju ili se oslanjaju na vrlo nesigurne metode za izbjegavanje trudnoće, i to najčešće zbog nemogućnosti pristupa istoj, nedostatka novca ili pravodobnih informacija , navodi se u posljednjem (...)

 • PandaCute: gamerice koje ruše stereotipe

  PandaCute: gamerice koje ruše stereotipe

  Da video igrice nisu samo za dečke dokazuje kolektiv PandaCute . Radi se o djevojkama koje su formirale prvi ženski profesionalni gamerski tim u Hong Kongu. One svakodnevno treniraju igranje određenih video igrica kako bi srušile stereotipe i predrasude da video igrice nisu za žene.

 • Žrtve nikada okončanih ratova: Više od 65 milijuna izbjeglica

  Žrtve nikada okončanih ratova: Više od 65 milijuna izbjeglica

  Rekordnu brojku od 65,6 milijuna ljudi čine izbjeglice, azilanti ili interno raseljeni na cijeloj planeti, priopćila je agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Procijenjeni broj od kraja 2016. godine je uvećan za (...)

 • Delaware prva američka država koja je osigurala pravo na pobačaj pod Trumpom

  Delaware prva američka država koja je osigurala pravo na pobačaj pod Trumpom

  Guverner američke države Delaware potpisao je zakon koji osigurava da pobačaj ostaje legalan u ovoj saveznoj državi , što je prvi takav potez u SAD-u nakon što je Donald Trump postao predsjednik, obećavši da će preokrenuti presudu kojom je legaliziran pobačaj na području cijelog SAD-a.

 • Najsiromašnije djevojčice u Africi i dalje isključene iz sustava obrazovanja

  Najsiromašnije djevojčice u Africi i dalje isključene iz sustava obrazovanja

  Sve više djevojčica završava srednju školu u subsaharskim dijelovima Afrike, zahvaljujući pomaku u stavovima i povećanju potrošnje, no neke od najviše marginaliziranih skupa – poput onih koje su udane rano ili prisiljene na rad – i dalje nemaju pristup obrazovanju, navodi se u (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM