Prozor u svijet

 • Kako mladi u Grčkoj spajaju kraj s krajem

  Kako mladi u Grčkoj spajaju kraj s krajem

  Areti Stabelou , iz Atene, ostala je bez posla u srpnju. Ona i njezini_e 24 kolege_ice bili_e su tehnički višak u pozivnom centru. Posao joj se nije sviđao, bio je težak i crpio je energiju. "Bila sam tamo samo radi plaće", kaže ona. Bio je to tek jedan u nizu kratkoročnih, jednostavnih (...)

 • Kriza u Venezueli: najviše stradavaju majke i djeca

  Kriza u Venezueli: najviše stradavaju majke i djeca

  Naftom bogatu Venezuelu 2014. uslijed pada cijena nafte pogodila je ekonomska kriza. Državna blagajna financirana najvećim dijelom od izvoza nafte ostala je prazna, a nova politička garnitura nije ponudila efektivno rješenje. Mnogi krive upravo predsjednika Nicolasa Madura i njegovu (...)

 • Ženi koja je rodila silovateljevo dijete prijeti 20 godina zatvora

  Ženi koja je rodila silovateljevo dijete prijeti 20 godina zatvora

  Žrtvu silovanja iz El Salvadora čeka kazna od dvadeset godina zatvora zbog optužbe za pokušaj ubojstva, nakon što je rodila dijete začeto silovanjem. U slučaju koji slikovito prikazuje rigidnost zakona o pobačaju u toj zemlji, dvadesetogodišnja Imelda Cortez, porijeklom iz siromašne obitelji (...)

 • SAD: Alabama i Zapadna Virginia više ne jamče pravo na pobačaj

  SAD: Alabama i Zapadna Virginia više ne jamče pravo na pobačaj

  Zapadnu Virginiju i Alabamu možda čeka budućnost u kojoj pobačaj više nije legalan. U utorak, 6. studenog, građani_ke tih saveznih država glasovanjem su ukinuli_e ustavnu zaštitu prava na pobačaj. To znači da će biti moguće poništiti presudu u Roe v. Wade iz 1973. godine, te dati pojedinim (...)

 • Meaza Ashenafi je prva predsjednica vrhovnog suda u Etiopiji

  Meaza Ashenafi je prva predsjednica vrhovnog suda u Etiopiji

  Etiopija je u zadnjih mjesec dana napravila značajne korake ka rodnoj jednakosti u zemlji. Naime, 16. listopada premijer Abiy Ahmed na ministarske je pozicije imenovao 10 žena i 10 muškaraca, a prošli je tjedan Sahle-Work Zewde postala prva predsjednica Etiopije .

 • Google: Prosvjed zbog tretmana optužba za seksualno uznemiravanje

  Google: Prosvjed zbog tretmana optužba za seksualno uznemiravanje

  Zaposlenici i zaposlenice Google-a diljem svijeta, jučer su napustili_e radno mjesto kako bi posvjedovali_e protiv načina na koji ta kompanija tretira žene. Naime, prošli je tjedan izvršni direktor tvrtke Google Inc Sundar Pichai izjavio da je tvrtka kroz protekle dvije godine (...)

 • Snimateljica koja je rušila i udarala izbjeglice oslobođena je optužbi

  Snimateljica koja je rušila i udarala izbjeglice oslobođena je optužbi

  Vrhovni sud Mađarske odlučio je da je Petra László , televizijska novinarka koja je 2015. godine rušila i udarala nogom izbjeglice , nepravedno optužena. Podsjetimo, osudu javnosti i medija László je dobila kad je u rujnu 2015. godine srušila (...)

 • Odbor za ljudska prava: zabrana nošenja nikaba je kršenje ljudskih prava

  Odbor za ljudska prava: zabrana nošenja nikaba je kršenje ljudskih prava

  Odbor za ljudska prava UN-a poručio je u utorak da zabrana nošenja nikaba u Francuskoj predstavlja kršenje ljudskih prava te je pozvao na reviziju legislative. Francuska nije uspjela opravdati navedenu zabranu, rekao je Odbor, te dao francuskim vlastima 180 dana za očitovanje o poduzetim (...)

 • 'Moramo zaustaviti korištenje silovanja kao ratnog oružja'

  'Moramo zaustaviti korištenje silovanja kao ratnog oružja'

  Kongolski liječnik koji je osvojio ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir , pozvao je na okončanje korištenja silovanja kao oružja u ratu, istaknuvši da "sustav nekažnjavanja" silovanja u ratu još uvijek prevladava u zemljama koje su teško pogođene ratnim razaranjima.

 • Kurdske aktivistkinje: #PrekinimoŠutnju - Internacionalna solidarnost nužna je za učinkovitu borbu

  Kurdske aktivistkinje: #PrekinimoŠutnju - Internacionalna solidarnost nužna je za učinkovitu borbu

  Kurdske aktivistkinje, članice pokreta za ženska prava Kongra Star u Rojavi, solidarizirale su se s borbom hrvatskih žena protiv dehumanizirajućih bolničkih praksi u kontekstu reproduktivnog zdravlja uručivši Libeli vlastiti doprinos u pružanju podrške aktualnoj kampanji #PrekinimoŠutnju (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM