Prozor u svijet

 • Deseci tisuća žena u Indiji žrtve napada kiselinom

  Deseci tisuća žena u Indiji žrtve napada kiselinom

  Desetine tisuća žena u Indiji napadnute su i spaljene kiselinom, kerozinom ili alkoholom svake godine, no ignoriranje dugotrajnih posljedica takvih napada pokazuje da vrlo mali broj žrtava dobije podršku da ponovno izgrade svoje živote , navodi organizacija International Foundation for Crime (...)

 • Silovane, pretučene, izrabljivane

  Silovane, pretučene, izrabljivane

  Tisuće rumunjskih radnica na farmama izložene su užasnom nasilju Svake noći, već gotovo tri godine, Nicoleta Bolos liježe na prljavi madrac u šupi u sicilijanskoj pokrajini Ragusa, očekujući zvuk koraka izvana. Kako prolaze sati, priprema se na škripu otvaranja vrata, na metalni (...)

 • Dunya Mikhail: Iračke noći

  Dunya Mikhail: Iračke noći

  Četrnaest je godina prošlo od početka invazije u Iraku ( 20. ožujka 2003. godine ). Zasad dokumentirane smrti civila od početka invazije, prema podacima Iraq Body Counta, procjenjuju se u rasponu od 171 do 191 tisuće. Pretpostavlja se da su brojke ipak značajno veće – sve mrtve (...)

 • Istraživanje: politička moć i dalje je u rukama muškaraca

  Istraživanje: politička moć i dalje je u rukama muškaraca

  Tijekom prošle godine, jedva da je postignut ikakav napredak po pitanju reprezentacije žena u najvišim sferama vlasti, ostavljajući tako rodnu jednakost u politici na gotovo istom položaju kao i ranije, pokazali su rezultati organizacija Inter-Parliamentary Union (IPU) i U.N. Women .

 • Kako Trumpove odluke ugrožavaju zdravlje milijuna žena u Indiji

  Kako Trumpove odluke ugrožavaju zdravlje milijuna žena u Indiji

  Uz druge važne izvršne naloge izdane u ponedjeljak, Trump je ponovo uveo i "Mexico City Policy" kojom se onemogućuje nevladine organizacije financirane iz federalnih sredstava da izvršavaju pobačaj ili provode edukaciju žena o istome. Takva je odluka prvi put donesena za vrijeme Reaganovog (...)

 • Indija povećava porodiljni dopust više nego duplo

  Indija povećava porodiljni dopust više nego duplo

  Indija će više nego duplo povećati porodiljni dopust, dopustiti rad od kuće i zahtijevati jaslice na radnom mjestu kako bi poboljšala zdravlje majki i djece te ojačala žensku radnu snagu koja je trenutno u padu. Prijedlog zakona odobren prošlog četvrtka povećava u potpunosti plaćen (...)

 • Barcelona zahtjeva otvaranje granica za izbjeglice

  Barcelona zahtjeva otvaranje granica za izbjeglice

  Preko 160,000 ljudi zauzelo je ulice Barcelone 18. veljače zahtijevajući da španjolska vlada i Europska unija prihvate više izbjeglica. Razvoj protesta je bio spektakularan, gradski i katalonski regionalni pokreti su surađivali s mnogim građanskim platformama i stavili frazu "Želimo pružiti (...)

 • Prvi Međunarodni dan žena i ženske revolucije

  Prvi Međunarodni dan žena i ženske revolucije

  Prvi "Dan žena" nastaje tijekom ranog 20. stoljeća. Nastaje u vremenima obilježenim snažnom industrijalizacijom kada se paralelno razvijaju iznimno jake radničke organizacije i ženski pokreti za opće pravo glasa. 1908. u SAD-u je Socijalistička partija osnovala Ženski nacionalni komitet koji je (...)

 • Rodno neutralni toaleti na Olimpijskim igrama u Tokiju

  Rodno neutralni toaleti na Olimpijskim igrama u Tokiju

  Tokio planira uvesti rodno neutralne toalete u barem sedam od 11 Olimpijskih sela koja gradi za Olimpijske igre i Paraolimpijske igre 2020. godine. U Japanu već nekoliko godina postoje "toaleti za svakoga" (daredemo toire) koji su u biti toaleti koji su dizajnirani s velikim (...)

 • Egipatski korijeni feminizma

  Egipatski korijeni feminizma

  Povijest staroegipatskih žena može naučiti Zapad da nije prva regija u svijetu koja osnažuje žene. Poput Grka/kinja, i Egipćani/ke se mogu pohvaliti hvalevrijednim doprinosom oblikovanju civilizacije, a taj ponos djelomice služi i kao protuotrov za trenutačni nered u državi.

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM