Prozor u svijet

 • Marokanski aktivisti/kinje za oslobađanje novinarke optužene za pobačaj

  Marokanski aktivisti/kinje za oslobađanje novinarke optužene za pobačaj

  Marokanski aktivisti/kinje za ljudska prava prosvjedovali su u ponedjeljak za puštanje novinarke optužene za pobačaj i seks izvan braka, rekavši kako je njezino uhićenje politički motivirano . Deseci aktivista/kinja organiziralo je sjednicu ispred rabatskog suda prije prvog ročišta na njenom (...)

 • Masovni prosvjedi zbog ogromne stope femicida i porasta nasilja nad ženama u Južnoafričkoj Republici

  Masovni prosvjedi zbog ogromne stope femicida i porasta nasilja nad ženama u Južnoafričkoj Republici

  Otpor žena u Južnoafričkoj Republici nasilju i nesposobnosti vlasti da se suoči i bori protiv epidemije nasilja nad ženama sve je snažniji i masovniji. Jučer (5. 9.) na ulice Cape Towna su izašle tisuće žena koje su pristigle iz cijele države i marširale do Parlamenta, obučene u crno i noseći (...)

 • UN: Životi žena i djece u Jemenu ugroženi zbog nedostatka reproduktivne i zdravstvene skrbi

  UN: Životi žena i djece u Jemenu ugroženi zbog nedostatka reproduktivne i zdravstvene skrbi

  Ujedinjeni narodi upozorili su u četvrtak da će se više od polovice zdravstvenih ustanova za reproduktivno zdravlje u ratom pogođenom Jemenu zatvoriti do kraja ovog mjeseca, što će dovesti u opasnost živote žena i beba , ukoliko ne dobiju više sredstava.

 • Nova anketa pokazuje što 'prolajferi' zapravo žele

  Nova anketa pokazuje što 'prolajferi' zapravo žele

  Prema odgovorima u vlastitom istraživanju, glasači_ce protiv pobačaja imaju neprijateljske stavove o rodnoj jednakosti praktički u svakom aspektu. Prema samoproglašenim "pro-liferima_cama" (zagovarateljima_cama života), temeljna podjela između onih koji_e žele zabraniti pobačaj i onih koji_e (...)

 • Prosvjedi zbog smrti Palestinke žrtve 'ubojstva iz časti'

  Prosvjedi zbog smrti Palestinke žrtve 'ubojstva iz časti'

  Tisuće Palestinaca/ki prosvjedovale su u srijedu na Zapadnoj obali zahtijevajući pravnu zaštitu za žene nakon što je prošlog mjeseca 21-godišnja žena postala žrtvom "ubojstva iz časti". Israa Gharib ubijena je 22. kolovoza, samo nekoliko dana nakon što je otpuštena iz bolnice u svom (...)

 • Žene u Južnoj Africi pate od 'epidemije nasilja'

  Žene u Južnoj Africi pate od 'epidemije nasilja'

  Aktivisti/kinje su upozorili/e na "epidemiju" nasilja nad ženama u Južnoj Africi, nakon što su brojna ubojstava i silovanja izazvala bijes u zemlji s jednom od najvećih svjetskih stopa ubojstava. U petak je ubijena prvakinja u boksu, a ubio ju je muškarac koji je navodno služio kao (...)

 • Indonezija: Vjerska organizacija obrezuje djevojčice za 70kn

  Indonezija: Vjerska organizacija obrezuje djevojčice za 70kn

  U ruralnim područjima Indonezije, genitalno sakaćenje žena i dalje je zastupljeno među roditeljima djevojčica koji ga smatraju vjerskim zahtjevom. Naime, vjerska organizacija Wahdah Islamiyah u okrugu Jeneponto čak provodi zahvate genitalnog sakaćenja po cijeni od 100 000 rupija (70 kn), (...)

 • Bangladeš: Izjava o djevičanstvu prestaje biti preduvjet za brak

  Bangladeš: Izjava o djevičanstvu prestaje biti preduvjet za brak

  Aktivistkinje za ženska prava u Bangladešu ostvarile su prošlog utorka značajnu pravnu pobjedu, potaknuvši državni sud da ukine predbračnu izjavu o djevičanstvu kao preduvjet za brak. Prema dosadašnjim zakonima o braku u ovoj južnoazijskoj zemlji, mladenka je prije vjenčanja bila dužna (...)

 • U nekim dijelovima Indije rađaju se samo dječaci

  U nekim dijelovima Indije rađaju se samo dječaci

  Što bi moglo biti uzrok rađanju samo dječaka? U 132 sela u saveznoj državi Uttarakhand u Indiji, u posljednja tri mjeseca nije rođena nijedna djevojčica. Ima li u vodi nečega što, poput energetskog pića, daje krila spermijima koji nose Y kromosom? Ili ovu anomaliju uzrokuje nešto opasnije? U (...)

 • Veliki prosvjedi protiv rekordnog broja ubojstava žena u Peruu

  Veliki prosvjedi protiv rekordnog broja ubojstava žena u Peruu

  Tisuće prosvjednica_ka zauzelo je prošli tjedan ulice u različitim gradovima Perua prosvjedujući protiv alarmantnog broja slučajeva ubojstava žena. U 2019. godini je do lipnja u Peruu zabilježeno već 105 slučajeva femicida, što je najveći broj ubojstava žena u povijesti te zemlje.

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM