Preko plota

 • Sedma Merlinka u Sarajevu!

  Sedma Merlinka u Sarajevu!

  Sarajevski otvoreni centar od 7. do 9. veljače organizira sedmi Međunarodni festival queer filma "Merlinka" u Sarajevu. Uz Sarajevo, festival se već deset godina organizira u Beogradu s idejom promocije filmova koji se bave LGBTI temama.

 • Slovenski Kazneni zakon mora redefinirati silovanje

  Slovenski Kazneni zakon mora redefinirati silovanje

  Amnesty International poziva slovensko Ministarstvo pravosuđa na reviziju zakonske definicije silovanja i usklađivanje iste s odrednicama Istanbulske konvencije koju je Slovenija ratificirala još 2014. godine. Slovensko kazneno pravo djelo silovanja 2019. godine i dalje smatra kaznenim (...)

 • Trans seks radnice moraju biti zaštićene od nasilja

  Trans seks radnice moraju biti zaštićene od nasilja

  17. prosinca obilježava se međunarodni dan borbe protiv nasilja nad seks radnicima_ama. Taj dan važan je i za trans i rodno varijantne seks radnike_ce pa je Trans mreža Balkan podigla glas ukazujući na nedostatak zaštite, prepoznavanja i zakone koji kriminaliziraju seks rad.

 • Stop krvavim košuljama!

  Stop krvavim košuljama!

  U Beogradu, u subotu navečer, održana je protestna šetnja pod nazivom Stop krvavim košuljama . Povod za protest bio je nedavni napad na lidera Levice Borka Stefanovića i dvojicu suradnika u Kruševcu. Naime, 23. studenog grupa muškaraca odjevenih u crno pretukli su navedene, a građani i (...)

 • U Sarajevu održan trans specifični trening za psihologe/inje i psihijatre/ice

  U Sarajevu održan trans specifični trening za psihologe/inje i psihijatre/ice

  Sarajevski otvoreni centar 03.12. je organizirao trening za psihologe/inje i psihijatre/ice o pravima i potrebama trans osoba u BiH u procesu tranzicije. Povodom održanog treninga izdano je i priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti: U okviru programa za obilježavanje 16 dana (...)

 • BeFem festival feminističke kulture i akcije deveti put u Beogradu

  BeFem festival feminističke kulture i akcije deveti put u Beogradu

  BeFem feministički kulturni centar deveti put okuplja sve zainteresovane za razgovor o feminizmu i ljudskim pravima i poziva na dvodnevni BeFem festival Feminist Fighter , 1. i 2. decembra u Kulturnom Centru Grad u Beogradu . Festival organizuju aktivistkinje ženskog pokreta iz Srbije, u (...)

 • Podižemo glasove u znak sjećanja na ubijene trans osobe

  Podižemo glasove u znak sjećanja na ubijene trans osobe

  Priopćenje Trans Mreže Balkan prenosimo u cijelosti. Danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na ubijene trans osobe, podižemo naše glasove u znak sjećanja na sve transrodne i rodno varijantne osobe širom svijeta u posljednjih godinu dana, koje su stradale isključivo zbog svog rodnog (...)

 • Feministički ekonomski forum

  Feministički ekonomski forum

  Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert pozivaju vas na Feministički ekonomski forum , koji će se održati 13.11. od 11 sati prostoru Kamernitog teatra, na adresi Maršala Tita 56, Zagreb. "Feministički ekonomski forum je platforma za razgovor o aktuelnim (...)

 • Diskriminacija trans osoba na tržištu rada dovodi do nejednakosti i nepovoljne ekonomske situacije

  Diskriminacija trans osoba na tržištu rada dovodi do nejednakosti i nepovoljne ekonomske situacije

  Diskriminacija u oblasti radnih odnosa predstavlja kršenje ljudskih prava pojedinaca ili grupa, te se odražava na ekonomske i socijalne odnose u društvu. U Bosni i Hercegovini ova vrsta diskriminacije je još uvijek dosta neistražena tema, ali na osnovu izvještaja medija i nevladinih organizacija (...)

 • IT Girls dolaze u vaše škole!

  IT Girls dolaze u vaše škole!

  IT Girls tim je inicijativa nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene postanu vidljivije u IKT svijetu. "Dosadili su nam stereotipi, predrasude i rečenica 'Ostavi to, to je za dječake', jer smo se susrele sa brojnim preprekama koje se postavljaju pred djevojčice – od stereotipa (...)

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM