Preko plota

 • Kosovo: Niska zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama

  Kosovo: Niska zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama

  Zastupljenost žena na rukovodećim radnim mjestima na Kosovu je niska. Oko 18 posto članova/ica odbora nezavisnih institucija čine žene, a samo jedna obavlja dužnost predsjedavajuće odbora, dok 13 institucija nema niti jednu ženu kao članicu odbora.

 • Porodično nasljedstvo žena na Kosovu

  Porodično nasljedstvo žena na Kosovu

  Žene na Kosovu u većini slučajeva ne uživaju pravo na porodično nasljedstvo, te je zbog toga i postotak nepokretne imovine na njihovo ime mali, ocjenjuju predstavnici civilnog društva. Oni ipak poručuju da se žene ne trebaju odricati svog djela nasljedstva, jer im je to i zakonom garantirano.

 • Osnovano Koordinacijsko tijelo za rodnu ravnopravnost

  Osnovano Koordinacijsko tijelo za rodnu ravnopravnost

  Vlada Srbije osnovala je Koordinacijsko tijelo za rodnu ravnorpravnost na čijem čelu je potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović , javljaju srpski mediji. Odluka o osnivanju Koordinacijskog tijela koje će razmatrati sva pitanja i koordinirati rad tijela državne uprave u vezi s rodnom (...)

 • Građani i građanke protiv fašizma u Srbiji!

  Građani i građanke protiv fašizma u Srbiji!

  Više od 1500 građana i građanki sudjelovalo je na antifašističkom skupu koji je jučer održan u Novom Sadu zbog napada na objekte građana i građanki albanske nacionalnosti. Okupljanje je organizirano zbog napada na objekte građana albanske nacionalnosti nakon nereda na nogometnoj utakmici (...)

 • Profil žene političarke u Bosni i Hercegovini

  Profil žene političarke u Bosni i Hercegovini

  Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Cure , uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške započele su opsežnu analizu nedavno održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini. Fokus analize je participacija žena. Analiza je pokazala da prosječna kandidatkinja na općim izborima 2014. godine ima (...)

 • Stanje na listama i zastupljenost žena u predizbornoj kampanji u BiH

  Stanje na listama i zastupljenost žena u predizbornoj kampanji u BiH

  Predizborna kampanja u BiH za Opće izbore 12. listopada 2014. godine ne razlikuje se puno od prethodnih predizbornih kampanja. Kao i do sada, najčešće reakcije na predizbornu kampanju su "ista obećanja", "isti političari", te "uzaludno trošenje novca".

 • Podgorička povorka ponosa zakazana za 2. studenoga

  Podgorička povorka ponosa zakazana za 2. studenoga

  Povorka ponosa u Podgorici održat će se 2. studenoga umjesto 26. listopada, kako je ranije bilo najavljeno. Naime, ranije planiranog datuma održava se Podgorički maraton, jedan od najznačajnijih sportskih tradicionalnih događaja u Podgorici, zbog čega su organizatori/ce odlučili/e pomaknuti (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM