Preko plota

 • Makedonija ne želi Povorku ponosa

  Makedonija ne želi Povorku ponosa

  Makedonija nije zrela i ne želi Povorku ponosa, a oni koji je podržavaju smatraju da bi bilo previše incidenata, pokazuje anketa objavljena na portalu Radio Slobodna Europa . Stručnjakinja za ljudska prava Mirjana Najčevska kaže da se u Makedoniji događa retrogradni proces, u kojem (...)

 • Žene u crnom: Može li se graditi budućnost na leševima u podrumima?

  Žene u crnom: Može li se graditi budućnost na leševima u podrumima?

  Članice i članovi srpske nevladine udruge Žene u crnom i ove godine sudjeluju u obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru , koji se događa samo nekoliko dana nakon skupa u Beogradu na kojem je Vojislav Šešelj, optužen i za zločine u Vukovaru, pred nekoliko tisuća ljudi poručio da ne (...)

 • Kapitalizacija znanja i socijalni aspekt studentske borbe u Srbiji

  Kapitalizacija znanja i socijalni aspekt studentske borbe u Srbiji

  Studentski protesti u Srbiji , na beogradskom Filozofskom fakultetu na kojemu je na snazi blokada nastave , sada već traju više od mjesec dana. Revolt studenata/ica potaknule su izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje idu na štetu studentima/icama i njihovim studentskim pravima, a o (...)

 • Peticija za uvođenje tema o znamenitim ženama u školske udžbenike

  Peticija za uvođenje tema o znamenitim ženama u školske udžbenike

  Peticiju da se u škole uvedu teme o znamenitim ženama pokrenula je Subotičanka Isidora Stokin , studentica srpske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Cilj akcije je da se u školsko gradivo obogati sadržajima koji će govoriti o ženama koje su dale doprinos kulturi, (...)

 • Snimi rodno zasnovano nasilje

  Snimi rodno zasnovano nasilje

  Projekat Snimi rodno zasnovano nasilje osmišljen je kao produkcija nekoliko kratkih filmova i javnih edukativnih događaja koji bi se fokusirali na problem rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini, ali također i u svijetu. Kroz ovaj projekat će biti producirana četiri kratka filma (...)

 • Represija nad Ženama u crnom: Politika stalnog maltretiranja

  Represija nad Ženama u crnom: Politika stalnog maltretiranja

  Povodom Dana borbe protiv fašizma , Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) sinoć je u kinu Kriterion u Sarajevu organiziralo diskusiju na temu Stop represiji nad Ženama u crnom. O represiji nad Ženama u crnom govorile su Staša Zajović , (...)

 • "Crna Gora ponosno"

  "Crna Gora ponosno"

  Podgorička Povorka ponosa pod sloganom "Crna Gora ponosno" protekla je mirno i bez incidenata. Povorku je osiguravalo 2.000 policajaca. Prije početka povorke, policija se sukobila s oko 150 protivnika povorke, koji su pokušali ući u dio grada gdje se održavala manifestacija.

 • Podgorica: Povorku ponosa osiguravat će više od 1.800 policajaca

  Podgorica: Povorku ponosa osiguravat će više od 1.800 policajaca

  Povorka ponosa koja se održava u nedjelju, 2. studenog 2014. godine u Podgorici bit će druga po redu koja se održava u Crnoj Gori. Iz crno-gorske policije poručuju kako će povorku osiguravati više od 1.800 policajaca, te da će učiniti sve kako bi sačuvali javni red i mir.

 • Kosovo: Niska zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama

  Kosovo: Niska zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama

  Zastupljenost žena na rukovodećim radnim mjestima na Kosovu je niska. Oko 18 posto članova/ica odbora nezavisnih institucija čine žene, a samo jedna obavlja dužnost predsjedavajuće odbora, dok 13 institucija nema niti jednu ženu kao članicu odbora.

 • Porodično nasljedstvo žena na Kosovu

  Porodično nasljedstvo žena na Kosovu

  Žene na Kosovu u većini slučajeva ne uživaju pravo na porodično nasljedstvo, te je zbog toga i postotak nepokretne imovine na njihovo ime mali, ocjenjuju predstavnici civilnog društva. Oni ipak poručuju da se žene ne trebaju odricati svog djela nasljedstva, jer im je to i zakonom garantirano.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM