Preko plota

 • Stop krvavim košuljama!

  Stop krvavim košuljama!

  U Beogradu, u subotu navečer, održana je protestna šetnja pod nazivom Stop krvavim košuljama . Povod za protest bio je nedavni napad na lidera Levice Borka Stefanovića i dvojicu suradnika u Kruševcu. Naime, 23. studenog grupa muškaraca odjevenih u crno pretukli su navedene, a građani i (...)

 • U Sarajevu održan trans specifični trening za psihologe/inje i psihijatre/ice

  U Sarajevu održan trans specifični trening za psihologe/inje i psihijatre/ice

  Sarajevski otvoreni centar 03.12. je organizirao trening za psihologe/inje i psihijatre/ice o pravima i potrebama trans osoba u BiH u procesu tranzicije. Povodom održanog treninga izdano je i priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti: U okviru programa za obilježavanje 16 dana (...)

 • BeFem festival feminističke kulture i akcije deveti put u Beogradu

  BeFem festival feminističke kulture i akcije deveti put u Beogradu

  BeFem feministički kulturni centar deveti put okuplja sve zainteresovane za razgovor o feminizmu i ljudskim pravima i poziva na dvodnevni BeFem festival Feminist Fighter , 1. i 2. decembra u Kulturnom Centru Grad u Beogradu . Festival organizuju aktivistkinje ženskog pokreta iz Srbije, u (...)

 • Podižemo glasove u znak sjećanja na ubijene trans osobe

  Podižemo glasove u znak sjećanja na ubijene trans osobe

  Priopćenje Trans Mreže Balkan prenosimo u cijelosti. Danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na ubijene trans osobe, podižemo naše glasove u znak sjećanja na sve transrodne i rodno varijantne osobe širom svijeta u posljednjih godinu dana, koje su stradale isključivo zbog svog rodnog (...)

 • Feministički ekonomski forum

  Feministički ekonomski forum

  Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert pozivaju vas na Feministički ekonomski forum , koji će se održati 13.11. od 11 sati prostoru Kamernitog teatra, na adresi Maršala Tita 56, Zagreb. "Feministički ekonomski forum je platforma za razgovor o aktuelnim (...)

 • Diskriminacija trans osoba na tržištu rada dovodi do nejednakosti i nepovoljne ekonomske situacije

  Diskriminacija trans osoba na tržištu rada dovodi do nejednakosti i nepovoljne ekonomske situacije

  Diskriminacija u oblasti radnih odnosa predstavlja kršenje ljudskih prava pojedinaca ili grupa, te se odražava na ekonomske i socijalne odnose u društvu. U Bosni i Hercegovini ova vrsta diskriminacije je još uvijek dosta neistražena tema, ali na osnovu izvještaja medija i nevladinih organizacija (...)

 • IT Girls dolaze u vaše škole!

  IT Girls dolaze u vaše škole!

  IT Girls tim je inicijativa nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene postanu vidljivije u IKT svijetu. "Dosadili su nam stereotipi, predrasude i rečenica 'Ostavi to, to je za dječake', jer smo se susrele sa brojnim preprekama koje se postavljaju pred djevojčice – od stereotipa (...)

 • Preliminarni rezultati kampanje #PrekinimoŠutnju u BIH

  Preliminarni rezultati kampanje #PrekinimoŠutnju u BIH

  Udruženje "Prirodan Porod" prije dva tjedna započelo je kampanju #PrekinimoŠutnju u BIH. Na Facebook stranici Porod i Postpartum pozvale su sve žene da na komadu papira napišu iskustva kiretaža bez anestezija, pobačaja, šivanja maternica i sl., da navedu ustanovu u kojoj se to odvilo, (...)

 • 'Ne ljubimo lance' slogan Montenegro prajda

  'Ne ljubimo lance' slogan Montenegro prajda

  Šesti 'Montenegro prajd' održat će se 17. studenog u Podgorici pod sloganom 'Ne ljubimo lance'. Na konferenciji za novinare_ke, u organizaciji Queer Montenegro , organizatori_ice prajda su poručili_e da ovom povorkom LGBTIQ osobe traže da se osjećaju slobodno i sigurno te da inzistiraju na (...)

 • Nije važan bračni status, nego ostvarivanje prava koje on nosi

  Nije važan bračni status, nego ostvarivanje prava koje on nosi

  Porodični zakon u Bosni i Hercegovini prepoznaje samo zajednicu muškarca i žene kao jedinu legalnu i legitimnu bračnu opciju. Za sada ne postoji zakon koji bi na bilo koji način tretirao i afirmisao partnerstva van ovog zadatog normativa. Bilo kako bilo, u Bosni i Hercegovini, neovisno od (...)

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM