Preko plota

 • O povorci ponosa: na nama je da napravimo historijski izbor

  O povorci ponosa: na nama je da napravimo historijski izbor

  Od najave prve Bh. povorke ponosa koja će se dogoditi 8. septembra ove godine, javni diskurs obiluje diskusijama o važnosti održavanja povorke, šta ona znači za LGBTI osobe, ali i za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da svako ima pravo da izloži svoje mišljenje i (...)

 • Feminizam i levica - nekad i sad

  Feminizam i levica - nekad i sad

  Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu organizuje konferenciju sa međunarodnim učešćem "Feminizam i levica – nekad i sad", koja će biti održana 15. i 16. novembra na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Cilj ove konferencije je da istraži, preispita (...)

 • Protiv sužavanja prostora djelovanja civilnog društva u Srbiji

  Protiv sužavanja prostora djelovanja civilnog društva u Srbiji

  Nevladine organizacije u Srbiji, koje su izložene sve češćim napadima u prorežimskim medijima, ali i napadima na fizički integritet i ugled njihovih aktivista/kinja, usvojile se zajednički dokument s ciljem obrane prostora za djelovanje civilnog društva koji sadrži i zahtjeve vladi, EU i (...)

 • Crveni četvrtak: Predstavljanje Knjige Revolucija u Rojavi

  Crveni četvrtak: Predstavljanje Knjige Revolucija u Rojavi

  U izdavaštvu ČKZ - Časopisa za kritiku znanosti, imaginaciju i nove antropologije, početkom travnja izlazi slovenski prijevod knjige Anje Flach, Ercana Ayboğe i Michaela Knappa , " Revolucija u Rojavi: Demokratska autonomija i žensko oslobođenje u sirijskom Kurdistanu " .

 • Bosna i Hercegovina dobija prvu Povorku ponosa!

  Bosna i Hercegovina dobija prvu Povorku ponosa!

  Priopćenje prenosimo u cijelosti. Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je danas u Sarajevu održao press konferenciju povodom najave prve Bh. povorke ponosa koja će se održati 8. septembra 2019. godine u Sarajevu . Inicijativa da se organizuje ovaj događaj dolazi iz LGBTIQ (...)

 • Prijavi se na besplatan trening i žestoko se obračunaj s rodnim stereotipima

  Prijavi se na besplatan trening i žestoko se obračunaj s rodnim stereotipima

  Dugine obitelji pozivaju vas da se prijavite na besplatan trening koji se održava u Srbiji u sklopu Erasmus+ projekta "Fairy Tale Genderology" , u kojem se koristie bajke kao materijal za prepoznavanje i dekonstruiranje rodnih stereotipa.

 • Makedonski parlament usvojio niz progresivnih izmjena u zakon o abortusu

  Makedonski parlament usvojio niz progresivnih izmjena u zakon o abortusu

  Makedonski parlament usvojio je izmjene zakona o abortusu, prema kojima će ženama biti dostupniji prekid trudnoće na njihov zahtjev. Tamošnja organizacija civilnog društva HERA - Health Education and Research Association tvrdi kako će se ovim izmjenama zakona omogućiti potpuno poštivanje (...)

 • Šesta lezbejska nedelja u Beogradu

  Šesta lezbejska nedelja u Beogradu

  Šesta lezbejska nedelja, pod nazivom April u Beogradu , održat će se u Beogradu od 4. do 7. travnja, Skup se održava u organizaciji Labrisa - organizacije za lezbejska ljudska prava , a namijenjen je lezbijskim aktivistkinjama s prostora bivše Jugoslavije.

 • Pregače na beogradskim spomenicima skreću pažnju na kršenje ženskih prava

  Pregače na beogradskim spomenicima skreću pažnju na kršenje ženskih prava

  U susret 8.martu, grupa beogradskih feminističkih organizacija postavila je pregače na spomenike muškarcima iz srpske povijesti koji se smatraju simbolima unutar struke kojom su se bavili. Akciju su provele Mreža Žena u crnom, Centar za ženske studije Beograd, Zadruga Oktobar, Inicijativa (...)

 • Deseti protest 1od5 miliona diljem Srbije!

  Deseti protest 1od5 miliona diljem Srbije!

  Diljem Srbije ovaj je vikend održano deseto, jubilarno, protestno okupljanje 1od5miliona ! U Beogradu je okupljanje počelo ispred Filozofskog fakulteta. Na skupu se okupljenima obratio pisac Marko Vidojković koji je istaknuo da su građani i građanke Srbije taoci predsjednika (...)

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM