Preko plota

 • Prva godina rada LGBTIQ centra

  Prva godina rada LGBTIQ centra

  Povodom godišnjice crnogorskog LGBTIQ socijalnog centra donosimo njihovo priopćenje u kojem rezimiraju svoj rad. "Protekla godina, istorijska je po svom razvoju socijalnog, kulturnog, umjetničkog i zabavnog života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

 • Studentski prosvjedi se nastavljaju

  Studentski prosvjedi se nastavljaju

  Makedonski studenti i studentice prosvjeduju već mjesec dana protiv reforme visokog obrazovanja koje predlaže makedonska vlada. Naime, studenti i studentice se protive predloženim izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prema kojima bi svi student/ice morali položiti 'državni ispit' i (...)

 • Za besplatnu medicinski pomognutu oplodnju žena bez stalnog partnera

  Za besplatnu medicinski pomognutu oplodnju žena bez stalnog partnera

  Inicijativu da se donese zakon po kojemu bi pravo na besplatnu medicinski pomognutu oplodnju imale i žene bez stalnog partnera potpisalo je više od dvije trećine zastupnika/ca u slovenskom parlamentu, a najavljuju i žalbu ustavnom sudu na sadašnje rješenje po kojemu to pravo pripada samo ženama u (...)

 • Ulica za Dejana Nebrigića

  Ulica za Dejana Nebrigića

  Nevladina organizacija Žene u crnom uputila je inicijativu Komisiji za imenovanje trgova i ulica Beograda da se jedna ulica nazove imenom Dejana Nebrigića , gej aktivista, pacifista i antifašista. U obrazloženju se navodi da se 29. prosinca navršava 15 godina od smrti Nebrigića, jednog (...)

 • Jači smo od cenzure

  Jači smo od cenzure

  Fotografije s ovogodišnjeg beogradske i osječke povorke ponosa uklonjene su sa zidova biblioteke, o čemu su organizatori bili obaviješteni dva sata prije službenog otvorenja prenose Novosti . Izložba 'Ovo je Prajd' trebala je biti dio programa festivala 'Mjesec ljudskih prava' čiji je (...)

 • Žene u Srbiji školovanije, a zarađuju manje od muškaraca

  Žene u Srbiji školovanije, a zarađuju manje od muškaraca

  Iako je u Srbiji više žena nego muškaraca završilo, osnovnu, srednju ili visoku školu, zarađuju manje od muškaraca, te ih 57 posto spada u kategoriju uzdržavanih osoba, pokazuju to podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) koji su predstavljeni u knjizi "Žene i muškarci u Srbiji".

 • Zona tolerancije

  Zona tolerancije

  Festival "Zona Tolerancije" je međunarodni muzički festival koji će se prvi put održati 1. i 2. maja 2015. godine na antičkom lokalitetu Feliks Romuliana u blizini Zaječara uz bogat prateći program, a njegovo otvaranje je predviđeno za 30. april 2015. godine na za tu priliku posebno organizovanom (...)

 • Film 1: Što je rodno zasnovano nasilje i zašto se događa?

  Film 1: Što je rodno zasnovano nasilje i zašto se događa?

  U sklopu projekta Snimi rodno zasnovano nasilje kojeg provodi feministička nevladina organizacija Fondacija CURE iz Sarajeva , izašao je prvi od četiri kratka filma pod nazivom: Što je rodno zasnovano nasilje i zašto se događa? Tema ovog filma jesu definicija nasilja i objašnjenje (...)

 • Novogodišnja jelka straha

  Novogodišnja jelka straha

  Aktivistkinje dvije nevladine organizacije danas su u centru Beograda, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, razvile transparente kojima su ukazale na strahove sa kojima se, kako tvrde, svakodnevno susreću građani i građanke prenosi N1 .

 • Studentski prosvjedi u Skopju

  Studentski prosvjedi u Skopju

  Procjenjuje se da je više od 12.000 studenata /ica, sveučilišnih profesora/ica i drugih pristaša izašlo jučer na ulice glavnog grada Makedonije i reklo "NE" planu vlade da uvede 'državni ispit' diplomantima/kinjama sveučilišta. Prosvjednici su marš započeli ispred Rektorata Sveučilišta "Sv.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM