Preko plota

 • Crveni četvrtak: Predstavljanje Knjige Revolucija u Rojavi

  Crveni četvrtak: Predstavljanje Knjige Revolucija u Rojavi

  U izdavaštvu ČKZ - Časopisa za kritiku znanosti, imaginaciju i nove antropologije, početkom travnja izlazi slovenski prijevod knjige Anje Flach, Ercana Ayboğe i Michaela Knappa , " Revolucija u Rojavi: Demokratska autonomija i žensko oslobođenje u sirijskom Kurdistanu " .

 • Bosna i Hercegovina dobija prvu Povorku ponosa!

  Bosna i Hercegovina dobija prvu Povorku ponosa!

  Priopćenje prenosimo u cijelosti. Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je danas u Sarajevu održao press konferenciju povodom najave prve Bh. povorke ponosa koja će se održati 8. septembra 2019. godine u Sarajevu . Inicijativa da se organizuje ovaj događaj dolazi iz LGBTIQ (...)

 • Prijavi se na besplatan trening i žestoko se obračunaj s rodnim stereotipima

  Prijavi se na besplatan trening i žestoko se obračunaj s rodnim stereotipima

  Dugine obitelji pozivaju vas da se prijavite na besplatan trening koji se održava u Srbiji u sklopu Erasmus+ projekta "Fairy Tale Genderology" , u kojem se koristie bajke kao materijal za prepoznavanje i dekonstruiranje rodnih stereotipa.

 • Makedonski parlament usvojio niz progresivnih izmjena u zakon o abortusu

  Makedonski parlament usvojio niz progresivnih izmjena u zakon o abortusu

  Makedonski parlament usvojio je izmjene zakona o abortusu, prema kojima će ženama biti dostupniji prekid trudnoće na njihov zahtjev. Tamošnja organizacija civilnog društva HERA - Health Education and Research Association tvrdi kako će se ovim izmjenama zakona omogućiti potpuno poštivanje (...)

 • Šesta lezbejska nedelja u Beogradu

  Šesta lezbejska nedelja u Beogradu

  Šesta lezbejska nedelja, pod nazivom April u Beogradu , održat će se u Beogradu od 4. do 7. travnja, Skup se održava u organizaciji Labrisa - organizacije za lezbejska ljudska prava , a namijenjen je lezbijskim aktivistkinjama s prostora bivše Jugoslavije.

 • Pregače na beogradskim spomenicima skreću pažnju na kršenje ženskih prava

  Pregače na beogradskim spomenicima skreću pažnju na kršenje ženskih prava

  U susret 8.martu, grupa beogradskih feminističkih organizacija postavila je pregače na spomenike muškarcima iz srpske povijesti koji se smatraju simbolima unutar struke kojom su se bavili. Akciju su provele Mreža Žena u crnom, Centar za ženske studije Beograd, Zadruga Oktobar, Inicijativa (...)

 • Deseti protest 1od5 miliona diljem Srbije!

  Deseti protest 1od5 miliona diljem Srbije!

  Diljem Srbije ovaj je vikend održano deseto, jubilarno, protestno okupljanje 1od5miliona ! U Beogradu je okupljanje počelo ispred Filozofskog fakulteta. Na skupu se okupljenima obratio pisac Marko Vidojković koji je istaknuo da su građani i građanke Srbije taoci predsjednika (...)

 • Sedma Merlinka u Sarajevu!

  Sedma Merlinka u Sarajevu!

  Sarajevski otvoreni centar od 7. do 9. veljače organizira sedmi Međunarodni festival queer filma "Merlinka" u Sarajevu. Uz Sarajevo, festival se već deset godina organizira u Beogradu s idejom promocije filmova koji se bave LGBTI temama.

 • Slovenski Kazneni zakon mora redefinirati silovanje

  Slovenski Kazneni zakon mora redefinirati silovanje

  Amnesty International poziva slovensko Ministarstvo pravosuđa na reviziju zakonske definicije silovanja i usklađivanje iste s odrednicama Istanbulske konvencije koju je Slovenija ratificirala još 2014. godine. Slovensko kazneno pravo djelo silovanja 2019. godine i dalje smatra kaznenim (...)

 • Trans seks radnice moraju biti zaštićene od nasilja

  Trans seks radnice moraju biti zaštićene od nasilja

  17. prosinca obilježava se međunarodni dan borbe protiv nasilja nad seks radnicima_ama. Taj dan važan je i za trans i rodno varijantne seks radnike_ce pa je Trans mreža Balkan podigla glas ukazujući na nedostatak zaštite, prepoznavanja i zakone koji kriminaliziraju seks rad.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM