Preko plota

 • U srpskim medijima se sve manje priča o LGBT temama

  U srpskim medijima se sve manje priča o LGBT temama

  Domaći mediji se sve manje bave LGBT temama, pokazuje monitoring i analiza LGBT sadržaja u srpskim medijima za 2018. godinu koji je sproveo Gej lezbejski info centar. U periodu od 1. juna do 31. decembra 2018. godine kada je vršen monitoring objavljeno je 566 tekstova, što je značajan (...)

 • Pravda za Mariju Lukić i žene iz Brusa

  Pravda za Mariju Lukić i žene iz Brusa

  Mala općina Brus, mjesto u Srbiji s 4000 stanovnika, postalo je simbol borbe žena koje institucije društva ne samo da ne štite od seksualnog nasilja, već štite nasilnika, a u nasilju i same aktivno sudjeluju. Scenarij je brutalno tipičan: lokalni moćnik, predsjednik općine Milutin Jeličić (...)

 • Novinari/ke svjesni/e važnosti izvještavanja o Povorci ponosa

  Novinari/ke svjesni/e važnosti izvještavanja o Povorci ponosa

  Mediji imaju izuzetno važnu ulogu u procesu normaliziranja poimanja LGBTI osoba, kao i njihovoj integraciji u bh. društvo. Iako je povorka ponosa samo jedan od oblika aktivizma, najava iste poslužila je kao sjajan šlagvort za razgovor o uslovima života LGBTI osoba, ali i o načinima na koje mediji (...)

 • Legalizacija surogat materinstva je legalizacija eksploatacije žena i trgovine decom

  Legalizacija surogat materinstva je legalizacija eksploatacije žena i trgovine decom

  Povodom najave novog prednacrta Građanskog zakonika 23.05.2019., kojim će se [u Srbiji] legalizovati surogat materinstvo, Autonomni ženski centar upozorava javnost i državne institucije, kao i članove i članice komisije za izradu prednacrta ovog dokumenta, da legalizacija surogat materinstva (...)

 • Srbija: od 2010. do 2018. godine ubijena je najmanje 281 žena

  Srbija: od 2010. do 2018. godine ubijena je najmanje 281 žena

  Povodom 18.5., Dana sjećanja na žene žrtve nasilja, priopćenje Femplatza prenosimo u cijelosti. Nasilje prema ženama je globalni fenomen koji utiče na živote žena i devojčica širom sveta. Najekstremniji vid nasilja prema ženama je femicid – ubistvo žene učinjeno iz mržnje (...)

 • Pridruži se kampanji 'Ovo je povorka ponosa'

  Pridruži se kampanji 'Ovo je povorka ponosa'

  Živimo u vremenu gdje vizualna informacija putuje puno brže od pisanog teksta. Osim toga, 80% naše percepcije je oblikovano onime što nam je vizuelno dostupno. Jasno je da slika o povorkama ponosa u regiji i svijetu koju šire mediji uveliko utiče na kreiranje stereotipa o LGBTIQ zajednici, a (...)

 • Prva novosadska nedelja ponosa i povorka ponosa

  Prva novosadska nedelja ponosa i povorka ponosa

  Grupa "Izađi" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prijestolnice Evrope Novi Sad 2019, organizirat će prvu Novosadsku nedelju ponosa, koja će se održati, prikladno, u tjednu u kojem se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije - od 13. do (...)

 • O povorci ponosa: na nama je da napravimo historijski izbor

  O povorci ponosa: na nama je da napravimo historijski izbor

  Od najave prve Bh. povorke ponosa koja će se dogoditi 8. septembra ove godine, javni diskurs obiluje diskusijama o važnosti održavanja povorke, šta ona znači za LGBTI osobe, ali i za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da svako ima pravo da izloži svoje mišljenje i (...)

 • Feminizam i levica - nekad i sad

  Feminizam i levica - nekad i sad

  Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu organizuje konferenciju sa međunarodnim učešćem "Feminizam i levica – nekad i sad", koja će biti održana 15. i 16. novembra na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Cilj ove konferencije je da istraži, preispita (...)

 • Protiv sužavanja prostora djelovanja civilnog društva u Srbiji

  Protiv sužavanja prostora djelovanja civilnog društva u Srbiji

  Nevladine organizacije u Srbiji, koje su izložene sve češćim napadima u prorežimskim medijima, ali i napadima na fizički integritet i ugled njihovih aktivista/kinja, usvojile se zajednički dokument s ciljem obrane prostora za djelovanje civilnog društva koji sadrži i zahtjeve vladi, EU i (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM