U fokusu

Obilježavanje 10 godina LGBTI aktivizma

Šetnja u našim cipelama

Šetnja u našim cipelama

Promo

Sarajevski otvoreni centar u suradnji s Goethe-Institutom Bosne i Hercegovine, u petak 28.09. u 18:00 sati organizira obilježavanje 10 godina LGBTI aktivizma. 

Manifestacijom pod nazivom “10 godina poslije: Šetnja u našim cipelama”obilježava se 10 godina aktivizma od prvog Queer Sarajevo Festivala do danas. Okupljeni/e će simbolično prošetati od Akademije likovnih umjetnosti do Art kina Kriterion. Kroz šetnju će biti navigirani/e virtualnom mapom događaja koji su obilježili 10 godina aktivizma.

Od 24. do 28. rujna 2008. godine, u organizaciji Udruženja Q, trebao se održati prvi Queer Sarajevo festival (QSF). Ideja QSF-a je bila da kroz kulturu i umjetnost prikaže životne priče LGBTIQ osoba. Nažalost, otvaranje Festivala je nasilno prekinuto. Nekoliko desetina građana/ki koji/e su negodovali/e i protestirali/e protiv održavanja Festivala, te uzvikivali pogrdne riječi na račun sudionika/ca, posjetitelja/ice policajaca i prisutnih novinara/ki, okupilo se ispred Akademije likovnih umjetnosti. U napadima koji su uslijedili, povrijeđeno je preko 10 osoba. Nasilju, koje je obilježilo QSF, prethodile su medijske izjave političara/ki, kao i homofobni naslovi i tekstovi Dnevnog Avaza i magazina SAFF. Prvi QSF nije nastavljen. 

Nakon kratkog zatišja, LGBTIQ pokret je ipak nastavio s borbom. Ispočetka tiho, kroz male proboje u javni prostor, pa sve do ozbiljnih uličnih akcija i rasprava u BIH parlamentima. Zakoni su počeli prepoznavati lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne i interspolne osobe, ali su istovremeno diskriminacija i nasilje rasli kako je rasla vidljivost LGBTI aktivista/kinja i pokreta. 

Deset godina kasnije, želimo se osvrniti i napraviti pregled stanja prava i aktivizma LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini. U čemu smo napredovali/e u zadnjih 10 godina? Koji su važni trenuci obilježili ovaj period? Gdje smo danas? Možemo li već govoriti o društvenom prihvaćanju, i na koje sve načine se nasilje i diskriminacija prema LGBTI osobama danas manifestira?

Kroz virtualnu aplikaciju zajedno ćemo prošetati od Akademije likovnih umjetnosti do Art kina Kriterion kroz ulice i javni prostor na kojem su se odigrale važne bitke bosanskohercegovačkog LGBTI pokreta. Nakon toga vas pozivamo na izložbe i projekciju filmova koje će se održati u Art kinu Kriterion, koje će pratiti koktel i nastup DJ Ene Lind (Njemačka).

PROGRAM:

18h Okupljanje i šetnja od Akademije likovnih umjetnosti do Art kina Kriterion – Virtualni pregled 10 godina bh. LGBTI aktivizma
18:30 Otvaranje izložbi – Art kino Kriterion
19h Projekcija dva filma redatelja Dan Dansena
20:30 Koktel
21:00 – 23:00 DJane Ena Lind (Njemačka)

*Pozivamo sve koji će nam se pridružiti na šetnji da skinu aplikaciju Tour Buddy, a na samom događaju ćete dobiti sve potrebne podatke za pristup virtualnoj mapi.