U fokusu

povodom dana pobjede nad fašizmom

Akcija ‘Stop fašizmu’ u Beogradu

Akcija ‘Stop fašizmu’ u Beogradu

Facebook: Žene u crnom

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Inicijativa mladih za ljudska prava, antifa-hor Naša pjesma, Savez antifašista Srbije i Žene u crnom, organiziraju antifašističku akciju STOP FAŠIZMU, koja će se održati 9. maja, od 15:30 do 16:30, ispred Spomenika obešenim rodoljubima (Terazije 12, kod Igumanove palate) u Beogradu. 

Prenosimo njihov poziv:

U Srbiji je fašizam zakucao na vrata još krajem osamdesetih godina kada se sejanjem međunacionalne mržnje pripremao teren za rat koji je doveo do velikih ljudskih žrtava i razaranja Jugoslavije. 
Danas, skoro tri decenije docnije, fašizmu su širom otvorena vrata i on je nesmetano ušao u srpsko društvo umorno od ratova, ekonomske bede i opšteg osiromašenja. Forme delovanja vladajućeg režima u Srbiji poprimaju ne samo otvoreno nasilje kao u vreme Slobodana Miloševića, već i nasilje koje je naoko nevidljivo, a materijalizuje se u nepodnošljivom socijalnom teroru kojem je izloženo stanovništvo Srbije. To se ogleda u uskraćivanju osnovnog prava na život i rad, surovom eksploatacijom radnica i radnika kako u privatnim tako i u javnim kompanijama i skoro potpunom prekarnošću većine mladih. Medijska blokada poput one iz nacifašističke tradicije tridesetih godina XX veka u Nemačkoj i Italiji, obračuni sa političkim neistomišljenicima, korupcija koja značajan izvor prihoda vladajuće koalicije na čelu sa SNS-om, kapilarno prodiranje njenih kadrova u sve pore sistema, uključujući ne samo državne institucije već i čitavo društvo – privredu, kulturu, umetnost i sport – nove su forme nasilja koje nisu ništa drugo do opasni oblici neofašizma. 

Veličanje i rehabilitovanje ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata kao i onih iz ratova devedesetih, predstavlja afirmisanje fašizma i pravdanje njegovih zločina. Za zločine fašizma nema zaborava, ratni zločini ne zastarevaju. Negiranje holokausta i negiranje genocida počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije predstavlja zločin, za koji se odgovara prema članu 387 Krivičnog zakona u Srbiji. Proglašavanje onih koji su počinili masovne zločine nad ženama, decom i starima za “antifašiste” ili za “heroje” srpskog naroda i organizovanje zvaničnih dočeka ratnim zločincima osuđenim u Haškom tribunalu, ćutanje režima na njihove verbalne fašističke ispade u samom parlamentu, drska je provokacija na koju ne smemo ostati nemi. Jer ćutanje bi značilo podstrekivanje na vršenje novih zločina. 

Stoga i ovog 9. maja na Dan pobede nad fašizmom ovim protestom pod sloganom “Stop fašizmu”, upozoravamo na činjenicu da, iako je fašizam vojno pobeđen, njegove ideje nisu, o čemu nam svedoči naša brutalna svakodnevica. 

Poslednji je trenutak da sve antifašističke i demokratske snage Srbije, organizacije i pojedinci, ustanu i kažu odlučno STOP FAŠIZMU! 

SOLIDARNO PROTIV FAŠIZMA!

ŽENE U CRNOM 
SAVEZ ANTIFAŠISTA SRBIJE 
NAŠA PJESMA
INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDKSA PRAVA