U fokusu

Zaljubi se zatvorenih očiju

Merlinka šesti put u Sarajevu!

Merlinka šesti put u Sarajevu!

Facebook Merlinka festival

Sarajevski otvoreni centar  26. i 27. siječnja po šesti put u Sarajevu, u Art Kinu Kriterion, organizira Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji se već devet godina organizira u Beogradu s idejom promocije filmove koji se bave LGBTI temama.

Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu nudi najnovije i nagrađivane filmove, s gošćama i gostima Festivala razgovarat će se o zaljubljivanju i ljubavi, ugostit će Kabare Tiffany iz Slovenije, koji će obje večeri nastupiti sa svojim umjetničkim društveno angažiranim performansima, a posjetiteljice i posjetitelji će moći i uživati u akustičnoj svirci, dok će festival zatvoriti veliki party za koji će biti zadužene cure iz ZbeLeTrona iz Hrvatske.

U petak, 26.01, nakon svečanog otvorenja Merlinke, prikazat će se film Tom od Finske redatelja Doma Karukoskog (Finska, 2017, 116′). Film prati Touko Laaksonena, odlikovanog oficira, koji se nakon obrane domovine u Drugom svjetskom ratu vraća kući samo da bi otkrio kako ni život u miru nije nimalo manje uzbudljiv. Uočava kako u mirnodopskom Helsinkiju buja progon homoseksualaca, kao i pritisak na gej muškarce da se ožene i imaju djecu. Touko pronalazi utočište u svojoj slobodnoj umjetnosti usavršavajući se u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona. Njegov rad poznat po čuvenom potpisu “Tom of Finland” postao je simbol jedne generacije homoseksualaca i potaknuo plamen gej revolucije.

Nakon filma će Vulgarne Akne, side-projekt Kabarea Tiffany, izvesti performans Tragedija današnjih gejeva. Ovaj duo će vas povesti na polusatno putovanje kroz queer povijest, književnost, umjetnost, kulturu i zajedničke osjećaje današnje queer zajednice u heteronormativnom svijetu. Njihovi nastupi inspirirani su dadaizmom, nadrealizmom, ritualima, body-artom i bdsm-om. Prvo festivalsko veče će zaokružiti Amramuzičkim pop-rock hitovima izvedenim na akustičnoj gitari.

Drugog dana Merlinka počinje u 15 sati projekcijom kratkometražnog filma Zemlje izgubljenog sadržaja redateljice Elene Horn (Ruanda, Srbija, Velika Britanija, 2017, 45′). U pitanju je dokumentarac o pravoslavnom gej studentu Niku iz Srbije koji se upoznaje s baletanom koji je preživio genocid u Ruandi. Ishimwa Muhimanyi se nakon mnogo godina vraća u Ruandu da bi, suočavajući se s fragmentima svojih sjećanja, u razgovorima s preživjelim članovima svoje obitelji istražio utjecaj religije na genocid. Nik putuje u Srbiju gdje želi svojoj obitelji otkriti svoju homoseksualnost suočavajući se s brojnim preprekama na tom putu.

Od 16 do 18 sati na festivalu će se s gošćama i gostima razgovarati o zaljubljivanju, strasti, sreći i patnji, jednom riječju o iskustvima ljubavi, te s kojim se preprekama suočava naša ljubav u društvu određenom heteronormativnošću.

Od 18 sati slijedi film Voćnjak kajsija redatelja Pouria Heidary Oureha (Jermenija, 2016, 80′). Mladić Aram, iranski Jermenin koji je u djetinjstvu napustio zemlju kako bi živio u Sjedinjenim Državama sada se, po prvi put, vraća u zavičaj kako bi zaprosio jermensku djevojku s kojom se upoznao i koja živi u Americi. Na jednodnevnom putovanju Aram vidi mnoštvo kulturoloških, vjerskih i nacionalnih razlika, ali pred njim su još veće prepreke.

Od 20 sati prikazujemo najkontroverzniji film Festivala Mizandristkinje poznatog redatelja Bruce La Bruca (Nemačka, Kanada, 2017, 91′). Mizandristkinje je priča o tajnoj feminističkoj terorističkoj organizaciji koja ima cilj da oslobodi žene, uništi patrijarhat, i uspostavi novi feministički svjetski poredak. Ovu organizaciju vodi Velika Mama koja je ravnateljica seoskog prihvatilišta za napuštene djevojke koji služi kao fasada iza koje se krije teroristička organizacija. Kad mladi radikalni ljevičar bježeći od policije završi u ovom ženskom uporištu jedna djevojka ga iz sažaljenja sakriva u podrumu ustanove. Njegovo prisustvo narušava ustaljen život i otkriva brojne skrivene tajne. Otkrivamo novi stil lezbijske pornografije kao oruđa u propagandnom ratu, ali i kao svojevrsnu pozivnicu za novu vrstu ženske revolucije.

Nakon filma, Kabare Tiffany će izvesti svoj performans koji propituje teme poput spola, body-arta, podzemlja, kulture, seksualnosti, ponavljanja, slaganja, dekonstrukcije i traume.

Festival zatvara cjelonoćni party, koji počinje malo prije ponoći u 6/6 Vine Clubu, a za atmosferu su zadužene članice ZbeLeTrona. One su pionirke LGBT clubbinga u Zagrebu i garantiraju posebno party iskustvo i nezaboravan provod.